sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tort spirala, cu visine din visinata

In acest weekend am avut o petrecere surpriza cu ocazia aniversarii lui B. Partea neobisnuita a evenimentului a fost ca surpriza a fost pentru invitati, nu pentru sarbatorit. :p
Am cautat sa pregatesc un tort mai masculin, desi B cauta gustul nu aspectul si sigur nu l-ar fi deranjat ceva rozaliu, cu fructe. Prin urmare a fost momentul propice sa incerc tortul spirala, cu blat de cacao, gen amandina, crema de branza (preferata tuturor ai casei, inclusiv a lui B). Un plus de gust a fost adus de visinele din visinata, salvate in ultimul moment acum 2 luni, de la inutilitate si un drum numai dus, la Glina. Atunci le-am luat de la Maia, le-am portionat si congelat, abia asteptand o ocazie de a le folosi in ceva dulce, iar acum au completat foarte bine tortul, cu aroma si taria lor.


Si cum nu puteam alcooliza si copiii, lor le-am pregatit un tortulet micut, in noua si mult cautata tava de 18cm.

INGREDIENTE BLAT pentru tava mare a cuptorului:
6 oua
100g zahar
un praf de sare
6 linguri ulei 
70g faina pentru prajituri
20g cacao
1/2 lingurita praf de copt

SIROP:
100ml apa
100g zahar
2-3 picaturi esenta de migdale

CREMA:
500g crema de branza
170g zahar
2 lingurite esenta de vanilie
1 plic gelatina
200g frisca lichida
1 plic intaritor pentru frisca
+visine din visinata

PREPARARE:
Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda.
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.


Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt.
Uleiul si ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare si avand grija a se mai cerne odata ingredientele uscate..
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.


Compozitia se toarna, apoi se niveleaza pe toata suprafata tavii mari de la cuptor, acoperita anterior cu hartie de copt.
Aceasta mi se pare o operatiune de mare finete, care ori nu imi reuseste, ori se intampla abia dupa mult timp si concentrare; trebuie avut grija a se obtine un strat uniform, altfel blatul rezultat va fi tot numai un deal si-o vale. :)


Tava se introduce in cuptorul bine incins si se coace 15 min, la foc mijlociu. Cuptorul nu se deschide in primele 12 min, dupa care se intoarce tava. La finalul celor 15 minute se face "testul scobitorii".


Cand foaia de blat este gata, se scoate din cuptor, se apuca de marginile hartiei de copt (de pe laterala lunga) si se asaza, cu fata in jos, pe un prosop de bumbac, presarat uniform cu zahar tos (unde nu este zahar, blatul se va lipi de prosop).


Se indeparteaza hartia de copt, apoi prosopul se ruleaza cu grija, impreuna cu blatul, pornind de la una din lateralele scurte. Se lasa de o parte, pentru ca blatul sa se poata raci.


Cat timp blatul este lasat la racit se pregateste siropul, punand la fiert apa cu zahar. Odata ce a fiert 1 minut, se adauga esenta. Se amesteca si se lasa la racit.

Pentru crema, se amesteca branza cu zaharul si esenta.
Gelatina se tine 5 min in 100ml apa rece pentru a se umfla, apoi se dizolva la foc mic, pana devine un lichid clar.
Se toarna fierbinte, in fir subtire in compozitia cu branza, amestecand continuu.
Frisca rece se bate 1 min la viteza mare, apoi se adauga intaritorul si se continua mixarea inca 1 min sau pana cand capata consistenta.
Frisca batuta se adauga in crema obtinuta anterior si se lasa 10 min, pentru a se intari usor.


In acest timp se deruleaza prosopul, se insiropeaza, apoi se masoara blatul pe latime. In functie de dimensiunea rezultata (32 cm la mine) se stabileste inaltimea tortului si anume, latimea fasiilor de foaie rezultate prin taiere (5 buc x 6cm, in cazul acestui tort).

Crema se mai amesteca putin, apoi se intinde cat mai uniform peste foaia de blat, urmata de visinele fara samburi.


Prima fasie se ruleaza pornind de la una din margini, apoi se transfera in centrul platoului de servire.


Se asaza visinele pe cea de a doua fasie, care, apoi, se ridica din ambele laterale, folosind ambele maini si, cu grija, se asaza pe platou, in continuarea primei fasii. Se preseaza usor de jur imprejur, pentru a presa bine crema de blatul anterior.
Se procedeaza astfel pana la terminarea fasiilor, asezate astfel incat sa se obtina o forma cat mai rotunda. Daca se observa goluri in crema, in special in zonele de imbinare a fasiilor, se completeaza crema, folosind varful unui cutit de unt.


A rezultat un tort de 22cm in diametru.
Tortul se baga la frigider pentru cel putin 6 ore, apoi se acopera cu frisca si se orneaza cu visine si razatura de ciocolata.


6 comentarii:

  1. :) Ma bucur ca place, merita incercat, e bun bun. Pup back.

    RăspundețiȘtergere
  2. adevarul e ca tort gen spirala am tot vazut pe net dar sincer niciodata nu am inteles clar cum se face!akuma am inteles ca explici ft babeste:* si pt unii mai tari de cap:*

    RăspundețiȘtergere
  3. fasiile de blat sunt super-egale!sectiunea e super!Felicitari:*

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa fii vazut ce murdara de crema era ruleta mea, dupa operatiunea cu taiatul. :) Am vazut si eu multe poze cu acest gen de tort si vroiam sa iasa simetric, asa ca am masurat, am completat crema unde era nevoie si a iesit bine. Ma bucur ca s-au inteles bine explicatiile; tin mult la acest aspect. Pupici

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...