vineri, 2 decembrie 2011

Fursecuri moi cu cacao, ninse cu zahar

Pentru orice copil, daca este decembrie inseamna ca a inceput oficial luna sarbatorilor de iarna.  De anul trecut am decis sa ne alaturam trendului si sa incepem pregatirile si decoratiunile mai devreme, de preferat dupa Sf. Nicolae, dar, odata ce au vazut decoratiuni prin oras, copiii au solicitat sa incepem de la finalul lui noiembrie. Cu greu am reusit sa aman pana acum, nefiind nevoie sa ii conving numai pe ei, dar si pe mine. :)
2 Decembrie ... primele fursecuri:  foarte moi in interior, usor crocante la exterior, cu un puternic gust de cacao, trimitand cu gandul la zilele reci de iarna, la mersul prin zapada ce scartaie sub picioare si, mai ales, la o cana cu ciocolata calda.


INGREDIENTE pentru 2 tavi=40buc:
110g unt
300g zahar
4 oua mari
2 lingurite esenta de vanilie
60g cacao
300g faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita sare

+ zahar tos si pudra

PREPARARE:
Untul moale se mixeaza impreuna cu zaharul, pana cand devin cat de cat cremoase.


Ouale se adauga pe rand, amestecand dupa fiecare, apoi vanilia.
Cacaoa se cerne, apoi se adauga treptat in compozitia anterioara.


Faina se amesteca impreuna cu praful de copt si sarea, apoi se mixeaza in compozitia cu cacao.
Desi am gasit aceasta reteta in mai multe locuri, fiecare variind putin diverse cantitati, nu am reusit sa obtin aspectul bombat. Probabil ouale folosite au fost prea mari pentru cantitatea de faina.

Se obtine un aluat cremos, moale si lipicios, ce se acopera cu folie si se refrigereaza timp indelungat, de preferat peste noapte.

Pastrarea la temperatura scazuta este menita a face aluatul mai tare si mai usor de manipulat. Pregatindu-le, am invatat ca este mai bine ca aluatul sa fie portionat in doua jumatati, imediat dupa pregatire, cate o jumatate pentru fiecare tava.


Se scoate prima portie de aluat din frigider si, cu o lingurita, se ia cate o bucata de aluat, se pune in palma, se formeaza repede o bila.
Bila se tavaleste intai prin zahar tos, apoi prin zahar pudra si se asaza in tava acoperita cu hartie de copt.

Pentru formarea bilutelor trebuie lucrat foarte repede, deoarece temperatura ambianta si caldura palmelor vor face aluatul si mai lipicios si mai greu de format.


Am incercat sa renunt la zaharul tos si sa le tavalesc numai in zahar pudra si, dupa cum se poate observa si in poza, acele bilute au absorbit zaharul pudra si nu a mai fost posibila obtinerea aspectului specific al acestor fursecuri.


Tava cu bilute se mai da la frigider pentru 15-30min, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se pastreaza pentru 15min, la foc mediu.
Fursecurile sunt gata atunci cand sunt inca usor moi in centru.
Se repeta actiunea cu aluatul pentru cea de a doua tava.

2 comentarii:

  1. vad manutza lui Matei!!! Inteleg ca a participat activ :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :)) Ce spirit de observatie fin ai! Totusi cred ca era Alex, ea a manuit mixerul, pana am adaugat faina si a devenit mai dificil. Tot ea a format si cateva bilute, motiv foarte bun sa isi linga degetele si palmele, in repetate randuri.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...