luni, 12 decembrie 2011

Tort cu piersici, visine si crema de branza

Cu ocazia zilei lui B de anul acesta am batut recordul la numarul de torturi pregatite pentru acelasi eveniment, intai a fost cel pentru prieteni, apoi parinti si astazi ... colegi. Sper sa le placa si sa nu-i fi dezamagit, mai ales la cat de mult ma lauda dragul meu, pe la servici. :*
De data aceasta, din criza de timp (... cineva a uitat sa ma trezeasca la timp si m-am apucat de tort pe la ora 1:30, azi-noapte) am mers pe combinatia clasica - branza si fructe, umbland putin numai la design. Sper din toata inima sa fi iesit gustos. Astept pareri. :)


INGREDIENTE BLAT (26cm):
3 oua mari
50g zahar
un praf de sare
3 linguri ulei
50g faina pentru prajituri
1/4 lingurita praf de copt

CREMA:
500g crema de branza
600g iaurt simplu
200g zahar
2 plicuri gelatina
200g frisca lichida
+ 1 cutie mare compot piersici
+ visine congelate (din visinata)

+200g frisca lichida
1 plic intaritor

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda.
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.
Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.


Separat se siteaza si se amesteca faina si praful de copt. De data aceasta am uitat praful de copt si blatul nu s-a umflat prea mult, crescand exact in forma in care a fost turnat in tava, obligandu-ma sa il retusez dupa coacere.
Uleiul si ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare si avand grija a se mai cerne odata ingredientele uscate..
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.

Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.


Blatul se coace 15-20min, la foc mediu, in cuptorul preincins.

Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit, moment in care se va detasa usor de pe peretii tavii.


Daca este nevoie, se ajusteaza blatul cu un cutit cu zimti mari, astfel incat sa fie cat mai plan.
Blatul se asaza pe platoul de servire, se insiropeaza cu siropul din compot, apoi, in jurul sau, se fixeaza inelul de tort.



Pentru crema, se amesteca branza, iaurtul, zaharul si esenta.
Gelatina se tine 5 min in 180ml lichid rece (sirop din compot, completat la nevoie cu apa) pentru a se umfla.


Cand gelatina s-a hidratat se transfera pe aragaz, la foc foarte mic, amestecand pana devine un lichid clar.
Se toarna fierbinte, in fir subtire in compozitia cu branza, amestecand continuu.
Frisca rece se bate 1 min la viteza mare, apoi se adauga intaritorul si se continua mixarea inca 1 min sau pana cand capata consistenta.
Frisca batuta se adauga in crema obtinuta anterior si se amesteca bine.

Piersicile din compot se taie pe jumatate, apoi se pastreaza prima felie, decupandu-se usor in centru.
Jumatatile de felie se asaza pe marginea blatului, lipite de inelul de tort, la care vor adera cu usurinta, datorita siropului de pe ele. In arcada mica, rezultata in urma decupajului, se asaza cate o visina.


Forma de tort se umple cu crema, intai cu lingura in apropierea arcadelor de piersica (pentru a le fixa), apoi se toarna in centru. Deasupra se asaza restul de piersici, taiate cubulete si se amesteca usor in crema.
Se completeaza cu restul de crema si bucatele de piersici, pana la terminarea acestora si umplerea formei.


Forma de tort se acopera cu folie alimentara si se introduce in frigider, pentru cel putin 6h.
Inainte de a fi servit, se inlatura cu mare grija inelul de tort, trecand un cutit ascutit pe margine, perfect perpendicular, pentru a nu deplasa sau taia fructele de pe margine. Apoi, tortul se decoreaza numai in partea superioara, cu frisca si fructe (piersici si/sau visine).



6 comentarii:

  1. A fost foarte bun tortul, bravo Ruxi! Am recomandat cofetaria din Branesti:)).

    Un coleg.....Cristi I, tata de A.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cristi, ma onorezi cu prezenta. Tu si Liviu sunteti printre putinii barbati care imi viziteaza blogul. Ma bucur ca a placut tortul. Va mai asteptam pe la cofetarie, cu tot cu piticoata umblareata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata foarte bine si sunt sigura ca afost si delicios!!!O zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa sper si eu sa fi fost. Sotul meu nu a putut sa-mi confirme, a spus ca s-a mancat imediat, iar el nu a apucat decat o visina. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. hei.. da' nu e corect.. mai stiu eu un barbat care e fan ..pe el nu l-ai mentionat.. o sa te spun :P
    Pupam casuta cu pitici :*

    RăspundețiȘtergere
  6. Sorina, sa stii ca atunci cand am scris mesajul il aveam si pe barbatul tau in gand ;) Am mai dres-o? :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...