sâmbătă, 10 decembrie 2011

Tort cu ciocolata (Amandina)

Petrecareti cum suntem, astazi am serbat doua evenimente: ziua lui B si a tatalui sau. Cu aceasta dubla ocazie am pregatit un tort inspirat de o prajitura care a fost mereu prezenta pe platourile de prajituri cumparate de la cofetarie cand eram mica: Amandina. Aceasta prajitura nu ma atragea niciodata cand eram in fata vitrinei, la cofetarie, alegand pentru mine invariabil altceva  (Ecler, Savarina sau orice avea frisca), dar, odata ce prajiturile erau servite, mereu pofteam si gustam putin din prajitura mamei (Amandina fiind preferata ei). Cum blatul tortului de saptamana trecuta (Tort spirala, cu visine din visinata) m-a dus cu gandul la cel de Amandina, cu prima ocazie, am incercat tortul Amandina, reteta de care blogosfera culinara este arhiplina. Binenteles, am modificat reteta putin, am mai taiat din cantitatea de zahar, din cea de sirop, dar, in final, fiecare lingurita a produs aceeasi explozie de dulce, sirop si ciocolata cremoasa, pe care mi-o aminteam din copilarie.


INGREDIENTE BLAT (22cm):
4 oua mari
80g zahar
un praf de sare
4 linguri ulei
50g faina pentru prajituri
20g cacao

SIROP:
200ml apa
100g zahar
1 plic capucino

CREMA:
300g unt moale
180g zahar (de preferat pudra)
4 galbenusuri
30g cacao

GLAZURA:
150g ciocolata (amestec amaruie si cu lapte)
100g frisca lichida
30g unt

PREPARARE:

Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda.
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.


Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.
Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt.
Uleiul si ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare si avand grija a se mai cerne odata ingredientele uscate..
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.


Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer (judecand dupa craterele formate in blatul meu, eu am uitat aceasta operatiune).
Blatul se coace 25-30min, la foc mediu, in cuptorul preincins. In primele 15-20 min nu se deschide usa cuptorului, apoi se rasuceste usor tava pentru o coacere uniforma.

Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.


Este posibil sa se stranga putin partea de deasupra. Daca se considera necesar, aceasta se poate inlatura, apoi blatul se taie pe orizontala, in doua jumatati.


Blatul a carui parte a stat pe fundul tavii va fi mai drept si acesta va fi folosit in partea superioara a tortului, peste crema.

Cat timp blatul este lasat la racit se pregateste siropul, punand la fiert apa cu zahar si praful capucino. Se fierbe 3-5 min la foc mic, apoi se lasa la racit.

Pentru crema se scoate din timp untul din frigider, pentru a se inmuia, apoi se mixeaza cateva minute, inlaturand din timp in timp apa ce o lasa.
Cand nu se mai alege apa, se adauga zaharul si se mixeaza pana la topirea acestuia. In cazul in care se foloseste zahar pudra, timpul de mixare va fi scazut.

Se adauga galbenusurile, se amesteca, apoi cacaoa. Daca siropul a format multa spuma, se adauga si aceasta in crema.


Se monteaza tortul asezand o felie de blat pe platoul de servire, apoi se insiropeaza cu jumatate din sirop.
Se intinde crema in strat uniform.


Se insiropeaza putin blatul al doilea, pe partea ce va fi peste crema, apoi se intoarce si se pozitioneaza. Se continua insiroparea pe partea cealalta, cea care va constitui partea superioara a tortului.

Tortul se refrigereaza cel putin 2h, pentru a permite cremei sa se intareasca.


Cu cel putin o ora inainte de a fi servit se prepara glazura. Pe bain-marie, se incalzeste frisca lichida, iar cand aceasta incepe sa fiarba usor, se adauga untul si ciocolata. Cand ciocolata s-a topit, se ia de pe foc si se amesteca pentru omogenizare.
Glazura se lasa sa se raceasca, apoi se toarna in centrul tortului, lasandu-se sa se repartizeze singura, prin usoara inclinare a platoului. Astfel se va acoperi partea de sus si marginile. (In poze am folosit mai putina glazura decat cea recomandata mai sus)
Se refrigereaza tortul pentru inca 1h, pentru a se intari glazura.

Inainte de a fi servit, se orneaza cu rozete de frisca, pentru a intregi aspectul de prajitura Amandina.

3 comentarii:

  1. Rux, acest tort a fost un deliciu.Multumesc pentru efortul depus si pentru faptul ca ne-ai indulcit acest weekend.Sarbatoritul a fost foarte incantat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hi Hi! Chiar ma intrebam cum v-a placut. Merci ca mi-ai dat de veste. Ma bucur ca am putut participa si eu cumva la reusita acestei zile. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Oribil!
    Amandina fara fondant?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...