duminică, 13 noiembrie 2011

Trufe cu ricotta, nuci si biscuiti

Scenariul binecunoscut: aveam prin frigider o cutie ratacita de branza, gata sa expire. De data asta este vorba de o cutie de Ricotta, cumparata din curiozitatea de a vedea cum este aceasta branza italieneasca, despre care stiam ca este des folosita pentru deserturi. Cum nu am avut timp sa caut o reteta in care sa o inglobez, intentionam sa o folosesc intr-un tort cu branza, dar nu am avut chef de torturi in acest weekend. Acum e duminica seara, piticii vroiau "dulce", asa ca am luat cutia de branza sperand ca in interiorul capacului sa gasesc o reteta interesanta (produsele Granorolo au mereu o reteta inclusa pe eticheta).
Pornind de la reteta propusa de producator, "Crema Ricotta cu miere si rom", am ajuns la niste delicioase trufe cu nuca, mult mai sanatoase decat varianta cunoscuta, cu mult unt, dar la fel de cremoase si bune.
Sunt sigura ca voi reface de multe ori aceste mici bombonele ce se topesc in gura, deoarece copiii au fost foarte incantati de gust, dar mai ales de posibilitatea de a forma ei singuri micutele bilute.
In plus, de astazi pot adauga si Ricotta pe lista lactatelor italiene cu care surioara mea m-a imprietenit pe viata in aceasta vara, alaturi de Mascarpone, Mozzarella si Scamorza.



INGREDIENTE pentru aprox. 25 buc:
250g branza Ricotta
50g miere
1/2 fiola esenta de rom
50g unt moale
20g cacao
50g nuci macinate fin
50g biscuiti populari, macinati fin
+ cacao, pt tavalit trufele

PREPARARE:
Ricotta se mixeaza impreuna cu mierea, pana se obtine o crema fara cocoloase. Se adauga esenta, untul (la temperatura camerei) si cacaoa, amestecand pana la inglobarea completa.


Se adauga nuca si biscuitii, macinati cat mai fin, apoi se amesteca pana se obtine o compozitie ferma.


Din aceasta se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se pune in palma, iar cu cealalta palma se modeleaza pana se obtine forma de sfera.


Biluta se tavaleste prin cacao, pregatita intr-o farfurioara mica.
Daca se continua invartirea bilutei in mana, stratul de cacao va imprumuta din umezeala mainilor si va arata ud, de aceea este recomandat ca acest proces de acoperire cu cacao sa se desfasoare numai in farfurioara.


Trufele se asaza pe o farfurie, cu care se introduc in frigider, pentru a permite untului sa se intareasca (in timp ce sunt modelate se inmoaie de la caldura corpului).

Un comentariu:

  1. Daaaa, sunt sigura cu sunt bestiale si foarte fine. Cat despre branzeturile din It...mai sunt multe de...gustat si adaugat pe lista aceea ;)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...