Ma temeam ca nu va fi usor de facut, in special din cauza spalarii, curatarii si portionarii merelor (macar la partea cu rasul am putut folosi robotul), apoi ca urmare a pregatirii aluatului. In plus, am avut surpriza sa observ ca cele 1.5kg de mere, obtinute in urma razuirii, nu mi-au fost de ajuns pentru a umple aluatul pregatit (multumesc "Fantezie in bucatarie" pt reteta de aluat), asa ca am facut pauza dupa prima tava, am mai razuit inca pe atat si am luat-o de la capat.
Ce mai, muuulta munca! Si nu pot sa nu ma gandesc "oare cum reuseste bunica lui B sa faca acest strudel de fiecare data cand mergem la ea sau cand ne trimite ceva bunatati la pachet?", in cantitati mari si fara ajutorul robotului. Cred ca a sughitat bunica batrana toata ziua azi, la cat de mult m-am gandit la ea ... cu admiratie si recunostinta.
Una peste alta, strudelul a iesit tare bun, iar reteta folosita a fost foarte apropiata de cea a bunicii lui B, lucru care m-a bucurat foarte tare. Totusi, cred ca va mai trece mult timp pana voi mai fi pregatita sa o refac; data viitoare, sigur ma rezum la o singura tava, doua sunt prea mult pentru mine.
INGREDIENTE ALUAT pentru 2 tavi (aprox. 27 buc):
2 oua
400ml apa calda
2 lingurite sare
900-950g faina 000
100ml ulei
UMPLUTURA:
aprox. 1.8kg mere (cantitate obtinuta dupa curatarea de cotor si coaja)
300g zahar
4-5 lingurite scortisoara
+ ulei (pentru uns foile)
PREPARARE:
Pentru aluat, se bat ouale, apoi se amesteca impreuna cu sarea si apa calda, adaugata putin cate putin.
Peste aceasta compozitia lichida se pune faina treptat, apoi si uleiul, framantand pentru a obtine un aluat nelipicios, elastic si potrivit de tare.
Bila de aluat se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza pana in momentul in care trebuie intins foi. Daca este facut in avans, se poate pastra in frigider pana la 3 zile.
In acest rastimp se pregatesc merele, curatate de cotor si coaja, apoi rase pe razatoarea mare.
Peste mere se pun zaharul si scortisoara, apoi se amesteca. Merele se lasa deoparte 15 min, pentru a putea lasa suc.
Sucul se indeparteaza prin stoarcerea in maini a cate unui pumn de mere.
Binenteles, sucul se consuma, diluat sau nu, de preferinta imediat dupa stoarcere.
Bila de aluat se scoate din frigider si se imparte in 9 bilute mai mici.
Fiecare biluta se unge in maini, cu ulei, apoi se aplatizeaza cu degetele, incercand a se pastra o forma dreptunghiulara.
Una cate una, bilutele unse cu ulei se intind cu sucitorul pe blatul uns, pana se obtin foi foarte subtiri, chiar transparente.
Foaia subtire se unge cu ulei. Pe o jumatate se intinde umplutura de mere, apoi se ruleaza cat mai strans si cu grija, pentru a nu se rupe foaia.
Se preseaza capetele strudelului si se asaza in tava, pe hartie de copt.
Se procedeaza similar cu restul strudelelor.
Tava se coace 30-40min, in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu.
Strudelele se scot din cuptor, iar tava se acopera cu un prosop de bumbac, pentru a se inmuia putin aluatul de deasupra. Pentru un aspect specific de patiserie, se pudreaza cu zahar.
Ruxi,intr-adevar e multa munca...,dar nu-i asa ca rezultatul merita efortul, din cand in cand :))!!
RăspundețiȘtergereGustul face sa merite efortul, intr-adevar. Sunt usor de facut, dar ia timp. Nu le poti avea pe toate, nu? :)
RăspundețiȘtergere