miercuri, 15 iunie 2011

Prajitura cu visine, branza si aluat sfaramicios

Prin 2005, disperata ca nu imi iese nimic bun din ceea ce gatesc, am inceput sa cumpar reviste de profil si, in continuare, nimic nu-mi iesea, desi respectam retetele cu mare strictete. Abia anul acesta, dupa putina practica si incurajata de cateva luni de succese, mi-am dat seama ca problema nu era la mine, ci la acele retete. Editorii revistelor cu retete sunt niste impostori, in mare parte iau poze de pe site-uri gen Stockfood, ImageFood, etc si apoi isi dau cu parerea cam ce ar sta la baza preparatelor.
In alta ordine de idei, pastrez, tot din 2005 cateva reviste, in special pentru anumite retete pe care imi doream/doresc sa le realizez. De prin februarie rasfoiesc si ma tot opresc la o prajitura cu visine (fara sa citesc reteta ... silly me) si tot planuiesc cum o s-o execut imediat ce incepe sezonul visinelor. Uite c-a venit sezonul, asa ca iau biblioraftul cu reviste in brate, rasfoiesc pana ma plictisesc, gasesc intr-un final reteta, o citesc si ... stupoare, pt reteta imi trebuie visine in compot, siropul fiind unul din ingrediente. Ma umplu de draci, pe mine insumi, iau iarasi revistele la mana, doar vazusem pe undeva o reteta interesanta cu visine proaspete. Gasesc dupa multe cautari reteta, dar nu am nici pt asta toate ingredientele, asa ca ma pun pe improvizat. Rezultatul mai jos:



INGREDIENTE ALUAT:
150g unt
150g zahar
1/2 lingurita esenta de migdale
3 oua mari
250g faina
1/2 plic praf de copt
1/2 lingurita scortisoara

CREMA BRANZA:
500g branza de vaci cremoasa
30g unt
50g zahar
1 ou
+ visine, cat sa acopere tava, pe un rand

ALUAT SFARAMICIOS:
120g faina
80g unt
50g zahar brun (pentru culoare)

PREPARARE:
Pentru aluatul gen pandispan, se mixeaza untul, esenta si zaharul, pana la dizolvarea celui din urma.
Se adauga ouale, pe rand, amestecand puternic dupa fiecare.
Faina, praful de copt si scortisoara se amesteca separat, intr-un alt castron, apoi se cern peste compozitia cu unt. Se amesteca usor cu o spatula.
Aluatul se asaza, lingura cu lingura, intr-o tava mica si adanca (aprox 20x30), unsa cu unt si tapetata cu pesmet. Se niveleaza cu grija.


Deasupra aluatului se asaza visinele, anterior tavalite prin faina sau amidon, pentru a nu se scufunda in aluat.

Pentru crema, se amesteca ingredientele, adaugate in ordinea data.
Crema se intinde peste visine, avand grija sa nu intre in contact cu peretii tavii.


Pentru aluatul sfaramicios, se cerne faina intr-un castron larg, iar in centrul ei se asaza bucatele mici de unt rece (taiat imediat ce a fost scos din frigider).


Bucatelele de unt se inglobeaza in faina, cu ajutorul unei spatule. Operatiunea se executa cu rapiditate, fara a freca.
Se continua a amesteca folosind varfurile degetelor, apoi se ia aluatul intre palme si se freaca pentru a deveni asemeni nisipului ud.


Aluatul sfaranmicios se presara peste crema, inclusiv in zona marginilor tavii. Deasupra se presara zahar brun.


Se coace 40min, la foc mijlociu (180C), in cuptorul preincalzit.


Ingredientele date pentru aluatul pandispan sunt reduse cu 1/4 fata de cele folosite in prajitura din poze, deoarece mi-a iesit prea inalta si nu se putea musca prea usor din ea.

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...