vineri, 17 iunie 2011

Strudel cu visine

La dorinta lui B, azi am facut strudel, iar dupa pofta mea l-am facut cu visine si a iesit foarte bun, acrisor si foarte putin dulce.



INGREDIENTE ALUAT:
350g faina 000
1 lingura miere (20g)
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita sare
200ml lapte (sau apa)
20g unt topit (sau 1 lingura ulei)

UMPLUTURA:
500g visine fara samburi
50g zahar
SAU 1 borcan mare (720g) compot visine
100ml suc visine
10g amidon alimentar

DECOR:
100g fulgi migdale
1 lingura zahar pudra

PREPARARE:

Visinele proaspete se spala, se scurg si li se scot samburii. Deasupra se presara zahar si se lasa deoparte pentru a se forma suc.


Faina se pune intr-un castron, impreuna cu mierea, scortisoara si sarea.


Se adauga laptele (apa) caldut si untul topit (uleiul). Se framanta un aluat moale si elastic, care se refrigereaza 30min.


Sucul colectat de la visine se da in fiert cu o lingura de zahar. Daca nu s-a strans suc indeajuns, se completeaza cu sirop din compot sau sirop de visine amestecat cu apa.
Amidonul se dizolva in 2 linguri de suc de visine, in timp ce restul sucului se pune la fiert intr-un ibric.
Cand sucul incepe sa fiarba, ibricul se ia de pe foc, se adauga amidonul dizolvat si se amesteca repede cu un tel micut sau cu furculita, pentru a nu se forma cocoloase.
Se repune pe foc si se da din nou in clocot, amestecand continuu pana se ingroasa.
Sucul se toarna fierbinte peste visine, cu care se amesteca.


Aluatul scos din frigider se imparte in 4 bucati.
Fiecare bucata se intinde pe masa infainata sau pe un prosop de bucatarie infainat. Pana in momentul in care foaia devine subtire, aceasta se intoarce de pe o parte pe alta, presarand dedesubt faina, pentru a nu se lipi.
Foii obtinute i se taie marginile, pentru a i se da o forma cat mai dreptunghiulara.
Foaia se imparte in doua jumatati, rezultand astfel aluat pentru 2 strudele. In final se obtin 8 strudele.
Pe fiecare bucata de aluat se pun doua randuri de visine, iar marginile aluatului se ung cu unt topit/apa (pentru a se lipi in momentul in care se formeaza strudelul).
Visinele se impacheteaza in aluat, avand grija ca portiunile de aluat ce se suprapun sa fi fost anterior unse cu unt/apa.


Marginile se preseaza bine cu degetele.
Se repeta operatiunea cu toate cele 8 strudele.


Strudelele se transfera in tava acoperita cu hartie de copt.
Se ung cu unt topit (eu am folosit apa) si se presara cu fulgi de migdale decojite.


Se coc 25min in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu (180C).
In timpul coacerii este foarte posibil ca sucul de visine sa iasa din strudele, daca aluatul nu a fost lipit bine. In acest caz, dupa coacere, este recomandat ca strudelele sa fie transferate imediat pe un grilaj, pentru a nu ramane lipite de tava.

Strudelele se lasa la racit, apoi, deasupra lor se siteaza zahar pudra.


Pentru cei care doresc un aluat mai infoiat, pot folosi 500g aluat foietaj congelat.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...