luni, 9 mai 2011

Tort choux a la creme

Sambata, in timp ce ne aflam cu totii in masina si ascultam Itsy Bitsy (ce altceva?!) am aflat ca anul acesta Ziua Tatalui este pe 8 mai, deci a doua zi, aceeasi zi cand urma sa avem o multime de prieteni invitati pe la noi. Prin urmare, in spiritul ultimelor saptamani, sambata seara, tarziu, am inceput  sa compun un nou tort. Cum descoperirea si punerea in opera de torturi felurite este ultima mea pasiune, m-am apucat de pregatit un tort pe care imi doream sa il incerc de acum 6 ani de zile, cand l-am vazut in revista Secretele bucatariei. A iesit super!



INGREDIENTE pentru 15 portii (tava 26 cm):
BLAT DE ALUAT OPARIT:
125g unt
250ml lapte
un praf de sare
150g faina
1/2 lingurita praf de copt
4 oua mari

CREMA:
500g iaurt cremos
180g zahar pudra
1 plic gelatina
600ml frisca lichida
2 plicuri intaritor de frisca
2 plicuri zahar vanilat

CREMA PT DECORAT SI UMPLUT CHOUX-URILE:
1 plic de budinca de cacao
50g zahar
400ml lapte

PREPARARE BLAT:
Faina se cerne de doua ori si se amesteca impreuna cu praful de copt.
Intr-o craticioara se taie bucatele untul moale. Se adauga laptele si sarea si se da in fiert, amestecand cu o lingura de lemn.
Cand da in clocot, se ia de pe foc si se adauga dintr-o data faina amestecata anterior cu praful de copt.
Se amesteca pana aluatul se desprinde de pe marginile cratitei.
Se repune pe foc pentru inca 2 minute, timp in care se continua a amesteca. E gata atunci cand pe fundul cratitei se observa o pelicula alba.




Aluatul se transfera intr-un castron mare si se lasa la racit. In timpul acesta o parte din grasime va iesi la suprafata aluatului, ceea ce este normal. Nu am mai lucrat niciodata cu aluat oparit, asa ca m-am stresat cu fiecare aspect al prepararii lui.

Cand aluatul este caldut se adauga ouale, pe rand, amestecand pana la inglobare completa dupa fiecare. Eu am amestecat cu lingura de lemn, lucru care la inceput a fost destul de solicitant, aluatul fiind tare. In reteta originala scria ca trebuie folosit telul, dar eu il vad util pentru creme, in aluat cred ca s-ar fi blocat. Ar fi fost util un mixer cu optiune de amestecat aluat, dar cum nu am m-am chinuit cu lingura.


Trebuie avut grija la adaugarea ultimului ou, deoarece dimensiunea variabila a oualelor poate duce la nereusita. Prin urmare, ultimul ou l-am batut intr-o cana si l-am adaugat lingura cu lingura peste aluat, amestecand de fiecare data. Ideea e sa obtii un aluat care sa formeze tepi, sa stea ridicat atunci cand scoti lingura/telul din aluat si o intorci in sus (aceeasi conditie ca la bezele).


Aluatul se spriteaza sub forma de cercuri concentrice pe fundul unei tavi (26cm) unse cu unt sau margarina (am uns fundul si 2 cm din inelul formei).


Se coace in cuptorul preincalzit timp de 35min, in partea de mijloc. In primele 15-20min se coace la foc mare (200C), la finalul intervalului blatul capatand o frumoasa culoare aurie. Din acest moment focul se da la mic (sub 180C) pt inca 10-15min, iar ultimele 5min se coace cu usa cuptorului intredeschisa.
Blatul se scoate si se lasa la racit, iar cuptorul se lasa pornit la temperatura mare.


BUDINCA:
Cat timp se coace blatul pregatim budinca pentru umplerea choux-urilor.
Budinca se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj, diminuand insa cantitatea de lapte folosita, de la 500 la 400ml, pentru a avea o consistenta mai solida si sa nu curga din choux-uri. Acestea se umplu abia cand si ele si budinca s-au racit.


CHOUX-URI:
Aluatul oparit ramas se spriteaza sub forma de rozete pe fundul unei tavi acoprite cu hartie de copt.
SFAT!: Ca sa nu plece hartia de copt la plimbare, inainte de a o aseza pe fundul tavii picurati putina apa si astfel va adera mai bine.
Se coc la cuptor 25min, respectand aceeasi reguli ca la blat (10+10+5min).
SFAT!: Gogoselele din aluat oparit ies mai bine daca sunt coapte "la abur".Pentru asta, odata cu tava de choux-uri, in cuptor, in partea de jos a acestuia, se introduce o craticioara cu 100ml apa. Usa cuptorului nu se deschide in primele 20 de minute, deci trebuie avut grija sa fie destula apa, altfel se arde craticioara.


CREMA:
Gelatina se lasa 5 minute la inmuiat in 100ml apa rece, apoi se dizolva la foc mic.
Se amesteca iaurtul cu zaharul, apoi se inglobeaza gelatina.
Separat se bate frisca impreuna cu praful intaritor si zaharul vanilat, apoi se amesteca in compozitia cu iaurt.

Blatul se asaza pe un platou, in jurul sau se strange inelul formei de tort si deasupra se niveleaza crema.
Pe margine tortului se asaza choux-urile umplute, iar centrul se decoreaza cu restul de budinca sau cu ciocolata razuita.
Tortul trebuie lasat cel putin 3 ore la frigider, pentru a avea timp gelatina sa se intareasca.


A iesit un tort usoooor, numai bun de savurat in liniste, fara a te stresa cu numaratul caloriilor.
Data viitoare il voi pregati intr-o forma mai mare, deoarece 15 felii cam politicoase nu au lasat loc la inca o portie, iar doritori ar fi fost.

4 comentarii:

  1. Foarte bun! L-am facut si eu! E bun pentru perioada asta de vara, racoritor!

    RăspundețiȘtergere
  2. superb si tortul acesta!eu nu le am delok cu decoratul unui tort ...cand fac un tort il decorez exact cum e si in reteta...si eu tot din '11 m-am pus pe prajiturit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Raluka, suntem doua in aceeasi situatie; ma inspir mult de pe net, doar trebuie sa invatam de undeva, nu? :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...