joi, 2 iunie 2011

Pandispan insiropat, cu suc de portocale

1 Iunie, ziua copiilor ... aveam planuri maretete, dar timpul nu mi-a fost de ajutor, asa ca am lasat de o parte ideea de tort imbracat in fondant pe teme copilaresti si, impreuna cu A, am ales o reteta usoara, dar foarte savuroasa. La origini, avea un nume pompos aka. Orange Kugelhopf Cake, dar, in esenta, este un pandispan pufos, cu mult suc de portocale in compozitie, insiropat abundent cu sirop de portocale, deci ... fara crema. In cartea din care m-am inspirat era trecut la sectiunea torturi, dar asa, fara crema, mie imi pare prajitura.



INGREDIENTE BLAT:
220g unt moale
160g zahar pudra
4 oua mari
420g faina (sitata)
un praf de sare
1 plic praf de copt
280ml suc de portocale
SIROP:
150ml suc de portocale
150g zahar

PREPARARE:
Se freaca bine untul cu zaharul, apoi se adauga, unul cate unul, galbenusurile, amestecand pana la incorporarea completa a fiecaruia.
Separat, se amesteca si se cern faina, sarea si praful de copt. Amestecul se adauga in compozitia cu unt, alternand cu mici cantitati din sucul de portocale proaspat stors.
La final se adauga albusurile batute spuma tare, amestecand usor cu o lingura sau spatula. Va rezulta un aluat pufos si aerat.


Aluatul se pune cu lingura intr-o tava cu forma specifica ("guguluf" parca ii zice pe plaiurile mioritice) sau intr-o forma de tort cu diametru de 25cm. Tava va fi unsa cu unt inainte de adaugarea aluatului. Forma nu trebuie sa fie plina complet, pentru a lasa loc aluatului sa creasca.


Prajitura se coace 50-55min in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu, avand grija ca, dupa primele 20min sa se rasuceasca tava, pentru a asigura o coacere uniforma.


Spre finalul timpului de coacere al prajiturii se prepara si siropul de portocale. Se pun la foc mic sucul de portocale si zaharul si se fierb timp de 5min.

Cand prajitura este coapta, se scoate din cuptor si se lasa la racit, in tava, timp de 10min.
La finalul timpului se inteapa suprafata prajiturii cu o scobitoare, apoi se insiropeaza din abundenta cu jumatate din siropul pregatit. Siropul trebuie sa musteasca.



Se mai lasa la racit 10min in tava, apoi se intoarce pe un grilaj, se scoate tava si se repeta procesul de insiropare, de data asta pe cealalta parte a prajiturii.


In final, prajitura va fi foarte insiropata si dulce, pastrand aceeasi textura pufoasa si dupa 24 ore (la noi nu rezista nimic dincolo de acest interval).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...