marți, 21 ianuarie 2014

Paine neframantata

Blogosfera culinara este plina de retete de paine neframantata, alternativa rapida si usoara a painii preparate in casa, care pe multi i-a convins ca a pregati paine nu este greu, iar rezultatul este plin de recompense.
Dintre toate aceste variante, pentru ocaziile in care familia noastra are nevoie urgenta de paine, am ales reteta aceasta deoarece este optiunea cea mai comoda: aluatul nu este deloc atins cu mana, se murdaresc doar doua vase (cel in care amestecam si cel in care coacem), iar masa nu trebuie infainata pentru framantare. In plus, pentru reducerea timpului de dospire, se poate incalzi suplimentar bucataria, prin aprinderea cuptorului si asezarea castronului cu aluat pe aragaz.




INGREDIENTE:
450ml apa calduta
2 lingurite drojdie
1 lingura zahar
500g faina sitata (000 sau 650)
2 lingurite sare

+unt sau ulei, pentru unsul tavii

PREPARARE:
Intr-un castron incapator (ce va fi folosit si pentru dospit), se presara drojdia peste apa calduta cu zahar, iar recipientul acoperit se lasa deoparte timp de 15 minute, pentru a se activa drojdia si a deveni spumoasa.
Dupa cele 15 minute, se amesteca drojdia in apa, pentru dizolvarea completa.
Faina si sarea se cern peste apa cu drojdie. Cu ajutorul unei linguri se amesteca ingredientele pana la incorporare, adica pana cand nu se mai observa zone cu faina uscata.


Aluatul, de o consistenta lipicioasa, se lasa in castronul in care s-au amestecat ingredientele, care apoi se acopera cu un prosop si se lasa 1-2 ore la crescut, in functie de temperatura din camera.


Cand a crescut, aluatul se razuieste cu ajutorul unei furculite, de sus in jos, de pe marginea castronului, apoi, cu ajutorul acestuia tinut inclinat deasupra, aluatul se rastoarna in tava unsa (tava poate fi una de tabla, ca pentru cozonac, sau un castron inalt, de sticla termorezistenta).


Odata transferat in tava, aluatul se acopera cu prosopul si se mai lasa la crescut 30 de minute, timp in care se pune la incins si cuptorul.
Cand cuptorul este in functiune, obisnuiesc sa asez un tocator de lemn pe aragaz, iar deasupra recipientul cu aluat pentru paine, pentru a beneficia de plusul de caldura de la cuptor.


Painea se coace 30 de minute la foc mare, in cuptorul preincins. Daca dupa acest interval painea nu este indeajuns de rumenita (nefiind unsa cu nimic, care sa-i confere acea culoarea rumena a painii framantate), se scoate din forma si se mai coace 5-10 minute direct pe grilajul cuptorului.


Painea se scoate din tava si se lasa la racit pe un grilaj.
Ca urmare a cantitatii mare de apa din compozitie, painea nu va fi usor de taiat decat dupa ce va fi racita complet, in rest se rupe minunat cu mana, in bucati aburinde si numai bune de mancat.

9 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Dia, si noi suntem foarte incantati de ea, intr-atat incat, desi am pregatit-o de multe ori, nu am apucat sa ii fac poze si taiata.
      O zi buna, draga mea.

      Ștergere
  2. de ce puneti retete tampite menite doar sa aduca frustrare si nemultumire? aceasta paine nu a crescut si s-a lipit toata de vasul de yena... nu poate fi consumata decat bucatele. am facut reteta intocmai pas cu pas, nu am folosit unt ci ulei pt ca e post... in plus m-am uitat pe alte retete si toate celelalte spun la 1 kg de faina 550 ml apa... mi se pare ciudat ca aici la 500 g faine 450 ml apa... e prea lichida coca si nu o sa creasca in veci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, domn/doamna anonim.
      Faptul ca aluatul s-a lipit de vas este normal, fiind mentionat in explicatiile retetei si demonstrat prin poze. Posibil ca painea sa nu creasca din cauza drojdiei. Intr-adevar, sunt multe retete in care avem 350ml la 500g faina, dar acelea au un aluat mai vartos, rezultand o coaja mult mai crocanta, dar si la care procesul de preparare presupune atingerea aluatului, ceea ce nu se intampla in cazul acestei retete.
      Binenteles, imi pare rau pentru nereusita acestei retete, dar totodata va garantez ca, la noi in familie, aceasta paine este foarte des pregatita, exact conform cantitatilor si indicatiilor prezentate aici.

      O zi buna.

      Ștergere
  3. Draga Ruxandra, multumesc frumos pentru aceasta reteta!!! Iubitul meu a zis ca este cea mai gustoasa paine pe care am copt-o pana acum (pana acum am facut doar paine framantata). Eu am copt painea in tava de cozinac, am presarat si niste seminte deasupra. Cand a fost aproape gata am scos painea din cuptor si am uns-o cu ou, am dat painea la cuptor pentru inca 15 mi., pinea a capatat o culoare aurie. Dupa ce am scos-o din cuptor numaram secundele sa pot sa tai o bucat. Ai spus ca nu se taie cand este calda, la mine s-a taiat in felie perfecta. Rezultatul, o bunatate!!!
    Acum am renuntat la ideia de a-mi cumpara masina de facut paine ��.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag! Toate retetele mele sunt oferite cu drag si din dorinta de a arata si altora ca "munca" din bucatarie poate fi placuta, cu rezultate minunate. Ma bucur cand citesc astfel de cuvinte, povestea din spatele lor imi incalzeste inima. Multumesc, la randul meu.
      Cat despre masina de facut paine, nu o recomand nimanui, gustul painii coapte in cuptor, fie el si unul clasic, fara pretentii, este fara echivoc de preferat celui obtinut in aceste masini.

      O zi frumoasa, Aliona, te mai astept!
      Ruxandra

      Ștergere
    2. Buna fetelor!
      Foarte buna painea facuta de Aliona! S-a indurat sa imi dea si mie o bucatica din ea si ii multumesc. Ruxandra ne bucuram ca te-am cunoscut!

      O seara buna!

      Clara

      Ștergere
  4. Clara, cuvintele tale frumoase ma onoreaza. Sentimentul este reciproc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
    WhatsApp:+2349046229159/
    +3550685677099

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...