miercuri, 26 iunie 2013

Cremsnit / cremes / crempita

In familia mea este stiut drept "cremsnit", dar l-am intalnit si sub numele de"cremes" sau "crempita", in functie de zona tarii. La origini insa, "krem pita" provine din Iugoslavia, iar traducerea denumirii subliniaza caracteristica principala a desertului: "placinta cu crema".
Zilele trecute eram in plimbare pe la Ikea si cum nu puteam sa ies pe usa magazinului fara sa DIY un hotdog, am ajuns sa poftesc si la o bucata de cremsnit mare de la Casa Antonia. L-am luat, l-am degustat cu bagare de seama, i-am identificat structura si ingredientele, apoi, am realizat ca tocmai mi s-a rezolvat dilema compozitiei tortului pentru aniversarea mamei mele ... tort cremsnit! Sau a fost prajitura? Nu prea stiu unde sa-l categorisesc, dar esenta este aceeasi: desert cremos, imposibil de mancat delicat si elegant, folosindu-te de lingurita :) Pe langa calitatile gustative, cremsnitul este usor si rapid de pregatit, necesitand un timp minim de preparare termica, atribut extrem de important in zilele acestea caniculare.

La multi ani, mami! Ma bucur ca ai fost incantata de tortul surpriza din acest an si ca alegerea mea ti-a fost pe plac. <3


INGREDIENTE:
1 pachet foi pt cremsnit (400g, 40x20)
1000ml lapte
6 galbenusuri
200g zahar
2 plicuri zahar vanilat
120g amidon sau faina
coaja rasa de lamaie
esenta de vanilie
150g unt moale

PREPARARE:

Parte din lapte (800ml) se pune la fiert impreuna cu zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie (cat sa acopere fundul unei lingurite).
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul pana cand acesta din urma se topeste, rezultand o compozitie albicioasa. Ouale "de tara" sunt ideale pentru a obtine culoarea optim galbuie a cremsnitului.

Peste galbenusuri se incorporeaza, alternand, amidonul si restul de lapte. Compozitia obtinuta se rastoarna peste laptele clocotit, se repune pe foc mic, unde se mentine amestecand continuu cu telul. Crema este gata atunci cand devine vartoasa si greu de amestecat, asemeni unei budinci.

Oala se ia de pe foc si se lasa la racit, in baie de apa rece. Pentru a evita formarea unei pojghite tari la suprafata cremei, oala se acopera cu folie transparenta, ce se fixeaza cu un elastic.
Crema se lasa la racit 30 de minute, apoi se amesteca pana cand temperatura este aceeasi in toata masa sa.

Cat timp crema este la racit, se scoate untul din frigider si se lasa deoparte pana se inmoaie.
Crema din lapte si galbenusuri se adauga in untul moale, lingura cu lingura, amestecand foarte bine dupa fiecare adaos.

Foile de cremsnit se taie in jumatate, folosind varful unui cutit foarte bine ascutit. In urma taierii rezulta 4 foi de aproximtiv 20x20cm. Cea mai urata si neuniforma bucata se va folosi la final, sfaramata.

Cea mai groasa dintre foile patrate se asaza pe un platou si se acopera cu jumatate din crema obtinuta dupa ce s-au pus deoparte 4 linguri cu varf (300g) din crema totala.
Peste crema se preseaza o noua foaie, apoi cea de-a doua jumatate de crema si a treia foaie.
Cea de-a treoa foaie se unge in strat subtire cu crema pastrata anterior, iar, la final, deasupra acesteia se presara cea de-a patra foaie, sfaramata marunt. Se poate pudra cu putin zahar pudra.

Cremsnitul se refrigereaza peste noapte. Inainte de a fi servit se taie folosind un cutit incins si se serveste imediat, pentru a nu permite cremei sa se inmoaie.

6 comentarii:

  1. Multi ani sanatosi urez mamei tale!
    Ai pregatit ceva super bun!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru urari si aprecieri, Dia, esti o draguta.
      Numai bine!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. E o placere sa stiu ca m-ai vizitat, Stefy, asa mi-am amintit sa ma delectez si eu cu bunatatile de pe blogul tau.
      O zi buna!

      Ștergere
  3. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...