luni, 25 martie 2013

Tort coronita ( din rulada cu dulceata de capsuni si crema de branza)

Un tort usor de realizat, dar si de digerat, intr-o prezentare speciala, ce il recomanda oricarei ocazii ce merita sarbatorita cu un dulce festiv. Pentru noi marcheaza o prima vizita la bunici, pe acest an, si o mult asteptata intalnire cu o draga viitoare mamica ... Special, nu-i asa? :)


INGREDIENTE BLAT RULADA:
5 oua
110g zahar
80ml ulei
80ml apa
esenta de vanilie
130g faina pentru prajituri

BLAT (26cm):
3 oua
75g zahar
3 linguri ulei
75g faina pentru prajituri

CREMA DE BRANZA:
250g branza mascarpone
200g iaurt simplu
150g zahar pudra
esenta de vanilie
1 1/2 plicuri gelatina granule
200g frisca lichida (neindulcita)

+ 370g dulceata de capsuni

PREPARARE:
Se scot din timp ouale la temperatura camerei, pentru a asigura obtinerea unui pandispan cat mai pufos.
Se incepe cu pregatirea pandispanului pentru rulada.
Galbenusurile se mixeaza pana se albesc impreuna cu 80g zahar si esenta, apoi se adauga treptat uleiul si apa, amestecand dupa fiecare adaos.

Faina se siteaza, apoi se inglobeaza in galbenusuri.
Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.

Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.
In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.



Compozitia obtinuta se rastoarna in tava mare de la cuptor, pregatita din timp cu o bucata de hartie de copt, unsa cu o bucata de unt moale.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15-20 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.

Aluatul se toarna in tava mare a cuptorului, pregatita cu hartie de copt.
Se niveleaza, avand grija ca marginile sa nu ramana mai subtiri decat mijlocul, apoi se introduce in cuptorul preincins, unde se coace la foc mediu, timp de 15 minute sau pana cand aluatul isi schimba usor culoarea pe margini.

Imediat ce s-a copt, aluatul se scoate din tava, apucand de 2 colturi opuse ale hartiei de copt. Se transfera pe un prosop de bucatarie si se unge cu dulceata. Datorita caldurii blatului, dulceata va deveni foarte usor de intins.



Blatul se ruleaza cu grija, cat mai strans, cu ajutorului hartiei de copt, apoi se infasoara in aceasta si, la final, in prosop.
Se lasa la racit.

Pentru foaia de blat pe care va fi asezata crema, se bat albusurile spuma tare impreuna cu zaharul, apoi se inglobeaza galbenusurile frecate cu uleiul si esenta.
La final se adauga faina sitata, ce se mixeaza usor cu telul, pentru a pastra aluatul cat mai aerat.
Aluatul se toarna in forma rotunda cu pereti detasabili, pe al carei fund a fost fixata hartie de copt.
Blatul se coace 20 de minute la foc mediu, apoi se lasa la racit.

Inainte de a se incepe pregatirea cremei, rulada se introduce in frigider sau, si mai bine, in congelator, pentru 15 minute, pentru a se intari blatul si a fi mai usor de taiat.
Crema se obtine amestecand branza, iaurtul, zaharul si esenta.
Gelatina se pune la hidratat in apa rece pana se umfla si apoi se dizolva la foc mic, amestecand pana cand nu se mai observa granule in lichid. Atentie: lichidul nu trebuie se fiarba.

Gelatina dizolvata in apa fierbinte se adauga imediat peste lactate, in fir subtire, amestecand continuu.
La final se adauga frisca batuta.

Pentru montarea tortului se asaza blatul pe platou, apoi se unge cu restul de dulceata ramas de la rulada. Se inconjoara cu inelul detasabil al formei de tort, apoi se asaza feliile de rulada, taiate de 1cm grosime. Se preseaza usor la baza, pentru a se lipi de inel si a capata astfel stabilitate.
Eu am reusit sa indes una in alta 9 felii de rulada, ramanand nefolosita aproximativ o treime din rulada initiala; pentru tort am folosit feliile din interior, ce aveau cam aceeasi forma si cantitate de umplutura.




Crema se toarna in interiorul coronitei de rulada, intinzand-o inspre margini, pentru a fixa feliile de rulada.
Se introduce in frigider pentru cel putin 3 ore.


Inainte de servire am ornat cu cateva bucati de zmeura decongelata, iar gustul lor a fost atat de racoritor, incat am regretat ca nu am adaugat mai multe ... aviz amatorilor :)

2 comentarii:

  1. Super idee,arata minunat cu melcisorii astia pe margini!;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, si eu admir demult acest tort si eram nerabdatoare sa-l incerc, tocmai datorita designului ingenios.
      Multumesc pentru vizita. Pupici!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...