sâmbătă, 18 august 2012

Colac sarbesc "Pogace"

Sunt fermecata de preparatele cu aspect iesit de comun, iar cand intalnesc ceva nou nu am liniste pana nu il incerc; practic acesta este motivul pentru care blogul se dezvolta. Recunosc, am momente cand imi vine sa il pun pe pauza, dar parca soarta nu ma lasa, punandu-mi inainte idei noi si atragatoare.
La fel s-a intamplat cu aceasta paine sarbeasca, am gasit-o intamplator, m-a intrigat, am cautat sa aflu mai multe despre ea, apoi am descoperit-o in si mai multe variante fascinante. Avand in vedere cat de buna este la gust, cu textura sa pufoasa si aroma asemanatoare cozonacului, nu va dura mult si voi incerca toate modelele existente si poate, voi crea unul propriu :D.
Un amanunt care face aceasta paine si mai placuta este ca, datorita modului de formare, prin suprapunerea painicilor individuale, dupa coacere, acestea se despart cu usurinta, oferind portii bine delimitate, sub forma unor felii, numai bune de tartinat.


"Pogace" sau "pogaca" este termenul folosit pentru a denumi o multitudine de produse de brutarie din zona balcanica, istoria si evolutia lor fiind foarte bine expusa AICI.

INGREDIENTE:
2 lingurite drojdie uscata
300ml lapte caldut
10g zahar
500g faina 650 (sitata)
1 lingurita sare

50g unt (topit)
1 galbenus
susan

PREPARARE:
Zaharul si drojdia se presara peste 200ml lapte caldut, intr-un castronel. Se lasa 5 minute, apoi se amesteca, pana la dizolvarea drojdiei. Se mai adauga 100ml lapte.


Faina se cerne intr-un castron mare, apoi se amesteca impreuna cu sarea.
Peste se toarna laptele cu drojdie, se amesteca pana se obtine un aluat elastic si bine legat. La nevoie se mai adauga o mana de faina, astfel incat aluatul sa nu ramana lipicios.
Aluatul se transfera pe masa infainata si se framanta, timp de 10 minute, pana se obtine un aluat elastic.
Acesta se asaza intr-un castron curat si se lasa la crescut, 60 de minute, acoperit cu un prosop.



Aluatul crescut se imparte in 13 bile, apoi se aplatizeaza cu sucitorul.
O tava rotunda cu diametru de 22-23cm se unge cu unt, in strat subtire, iar pe fund se asaza hartie de copt, decupata pe dimensiunea acestuia.
Pe rand, bucatile de aluat se inmoaie in restul de unt topit, astfel incat sa fie acoperite pe ambele parti si se scurg de marginea recipientului cu unt, pentru a se elimina excesul de unt.
Feliile de aluat se randuiesc in tava astfel incat felia precedenta sa fie acoperita pe jumatate de urmatoarea. La final, ultimele 2 felii se asaza dupa tiparul obisnuit, dar se ridica prima felie si se asaza dedesubt.


Se acopera si se lasa la crescut pentru 30 de minute, apoi se ung cu galbenus de ou batut si se presara cu susan, mac sau in.


Painea se coace in cuptorul preincalzit, la foc mare in primele 25 de minute si la foc mediu in urmatoarele 20. Daca partea de sus a painii s-a colorat prea intens, pe restul perioadei de coacere, se acopera superficial (fara a se presa) cu folie de aluminiu.
Cand este gata se scoate din forma si se lasa la racit pe un grilaj.


Se serveste calduta sau rece, tartinata cu unt, miere sau diverse dulceturi.


Sursa: Alfinuta

8 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...