vineri, 4 mai 2012

Chec din albusuri si nuca

Dupa acest weekend am ramas cu o gramada de albusuri si primul gand legat de cum sa le folosesc a fost "Checul de albusuri", iar reteta am luat-o din cartea dnei Silvia Jurcovan.
Cum nu stiam la ce sa ma astept si temandu-ma sa nu iasa un chec cam uscat, l-am glazurat cu niste ciocolata, pe care checul a absorbit-o cu nesat. Va sfatuiesc sa il tineti la frigider, devine foarte racoritor si dobandeste o consistenta de se topeste in gura.




INGREDIENTE (1 tava chec sau guguluf):
7 albusuri potrivite (daca folositi albusuri congelate si nu mai stiti cate ati congelat, calculati numarul stiind ca un albus are aproximativ 32g)
1 lingura suc de lamaie
230g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
120ml ulei sau 120g unt topit si racit
70g faina pentru prajituri
140g nuci macinate
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita de sare

GLAZURA:
90g ciocolata
50g frisca lichida

PREPARARE:
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga zaharul, esenta si sucul de lamaie, continuand a mixa pana cand compozitia se intareste ca pentru bezele.

Uleiul se adauga in fir subtire, incorporandu-se cu ajutorul telului.
Nucile se macina si se amesteca impreuna cu faina, praful de copt si sarea, apoi se adauga in compozitia cu albusuri, in 3-4 transe, amestecand usor dupa fiecare.


Compozitia se rastoarna in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Aveti grija ca interiorul tavii sa fie uns si tapetata peste tot, altfel checul se lipeste si e greu de scos intr-o singura bucata. Stiu eu ce stiu :D



Checul se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 40 minute.
Odata copt, se scoate din cuptor si se lasa la racit in tava, cat va tine rabdarea, de preferat pana se raceste complet. Se dezlipeste checul de marginile tavii si se rastoarna pe un platou.


Glazura se obtine punand la incalzit frisca si ciocolata rupta in bucatele mici, pe foc mic, intr-o craticioara. Cand ciocolata este aproape topita, craticioara se ia de pe foc, iar continutul se amesteca pana se obtine o crema.

Cand checul este complet racit, se glazureaza. Eu prefer sa folosesc o pensula de patiserie, astfel nu fac risipa de ciocolata.

Checul glazurat se introduce in frigider.


13 comentarii:

  1. super tareeee!arata deliiciossssss

    RăspundețiȘtergere
  2. E a doua oara cand il fac. Prima oara l-am facut de 1 mai, dar n-am mai apucat sa il pozez :D si cum a fost tare bun, l-am repetat imediat ce am avut timp. Poate il incerci si tu, stiu ca e pe gustul tau ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Tot am albusuri ma apuc de el....am alune in loc de nuci merge?! La ce temperatura este indicat sa il coc,am cuptor electric cu caldura si de sus si de jos si are si gril si inca ceva ce inca nu am descoperit ce este :D .Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Merge, merge, important e sa fie din categoria semintelor oleaginoase (nuci, alune, migdale). Despre temperatura, pot sa o iau invers, cand in retete gasesc indicatia de 180 grade C la cuptorul meu clasic inseamna foc mediu, putin sub treapta 2, din cele 3. Sper sa iti fie de folos. Am folosit o singura data un cuptor electric, pregateam un pandispan, in deplasare, si am fost uimita de cat de frumos a crescut, cum pana atunci nu mi se intamplase la cuptorul meu; sunt sigura ca sunt diferente.
    Sa aveti un weekend frumos si gustos!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar la 180 setasem cuptorul :),acum este la copt,maine il glazuram,il pozam si trimitem poze sa primim nota :D ,multumesc foarte mult de raspunsuri Ruxi!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  6. pt prima data pe blogul tau, pt prima data aceast chec, e la frigi, diseara spun nota :-), insa retetele tale sunt f simple si de efect dupa cum am vazut, super buna ideea frisca cu cioco, atat ma chinuiam sa intind pe peretii prajiturilor, acum tu mi-ai dat solutia, un mare BRAVO, tine-o tot asa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi creste inima de bucurie cand primesc astfel de recenzii, dar mai mult decat lauda in sine apreciez gestul de a fi comunicate. Multumesc pentru incurajari.
      Astept nota! Sper sa fie cu steluta :)

      Ștergere
  7. Super bun. Prajiturile cu nuca sunt preferatele mele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ma tenteaza acest chec, am prin congelator albusuri, dar nu am nuci, pot folosi stafide, merisoare sau goji. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria, ma tem ca nucile sunt esentiale in aceasta reteta, asigurand liantul necesar reusitei. Ceea ce propui tu este foarte diferit ca textura si nu vei obtine rezultatul dorit. Asteapta pana ai niste nuci sau alune.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...