marți, 3 aprilie 2012

Prajitura cu foi fragede si crema mascarpone

Cand am facut prajitura Radauteana am fost foarte incantata de cat de fragede au iesit foile cu amoniac si cat de fleata am fost ca m-am temut atat de acest tip de foi.
Avand niste mascarpone prin frigi, gata sa expire, stiti voi, vechea poveste, am zis sa imi mai incerc odata mana cu prajiturile cu foi, sa ma asigur ca pana acum nu a fost vorba numai de norocul incepatorului, chiar fiind usor de facut.
Foile sunt la fel de fragede cum mi le aminteam, iar, tinute peste noapte in frigider, unde au tras umezeala din branza untoasa, a doua zi, prajitura a iesit o nebunie.
Aceasta este, de fapt, varianta cu mascarpone a unei prajituri foarte intalnita cand eram mica, preparata cu budinca sau cu crema de lapte.




INGREDIENTE ALUAT:
220g zahar
150ml lapte
2 lingurite bicarbonat de amoniu
140ml ulei
2 oua
1/2 lingurita sare
650g faina 000

CREMA:
500g mascarpone
150g zahar pudra
2 lingurite esenta de vanilie
10g cacao

PREPARARE:
Pentru aluat, zaharul, uleiul, ouale, sarea si amoniacul stins in lapte se bat cu telul, intr-un castron incapator.


Faina se adauga treptat, pana se obtine un aluat moale, nelipicios si bine legat.
Acesta se imparte in 4 bucati. Daca nu se purcede imediat la formarea foilor, bucatile de aluat se inbraca in folie, pentru a nu se usca.


Bucatile de aluat se intind foaie subtire, cu sucitorul, pe o hartie de copt, cu care apoi se transfera pe fundul tavii.
Foile se coc pe rand, 20 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins, apoi se lasa la racit.
Pentru a intinde foile de aproximativ aceeasi marime, odata ce exista o foaie coapta, in momentul in care se intind foile urmatoare, impreuna cu hartia de copt se suprapun cu cea coapta, pentru a estima astfel marimea dorita.


Crema se obtine mixand branza cu zaharul si esenta.
O treime din crema se transfera intr-un alt castron si se amesteca impreuna cu cacaoa.

Foile se ung cu crema si se suprapun, apoi deasupra prajiturii se asaza un tocator cat mai greu, pentru a le presa bine.




Prajitura se pastreaza la frigider timp de 24 ore, apoi se portioneaza cu un cutit bine ascutit.

4 comentarii:

  1. super buna cred si are aspectul ca de alba ca zapada am sa fac si eu sfirsitul asta de saptamina

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa mi s-a spus de catre rude, eu nu imi mai aminteam de "Alba ca Zapada", desi mama spune ca o pregatea in copilarie. Aceasta varianta are avantajul ca are o crema mai usor de preparat. Weekend placut si dulce!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar fi de folos sa modificati/ corectati reteta. Este nevoie de faina destul de mult peste 650 gr !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cantitatea de faina adaugata peste cea sugerata depinde foarte mult de dimensiunea oualelor folosite. ;)

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...