luni, 12 martie 2012

Prajitura cu ness

Hotarat lucru, am o predispozitie pentru prajiturile formate dintr-un strat de blat pufos si neinsiropat, acoperit cu unul de crema fina, iar in cazul acestei prajituri cu ness, simplitatea compozitiei nu face decat sa-i potenteze aroma.
Crema cu ness si frisca, blatul pandispan cu cacao, inmuiat doar prin suprapunerea cremei, imi plac maxim, motiv pentru care am si expediat restul prajiturii catre colegii lui B, neavand incredere ca nu o voi manca pe toata. :D




INGREDIENTE BLAT (25X30):
5 oua
110g zahar
80ml ulei
80ml apa
esenta de vanilie
110g faina pentru prajituri
30g cacao

CREMA:
6 galbenusuri
200g zahar
3 lingurite ness (rase)
3 foi de gelatina
500g frisca lichida

DECOR:
200g frisca lichida
100g ciocolata

PREPARARE:

Galbenusurile se separa de albusuri si se pastreaza in recipiente potrivite, timp de o jumatate, timpul necesar pentru a ajunge la temperatura camerei.
Galbenusurile si 80g de zahar se freaca cu lingura sau cu varful telului.


Uleiul se adauga treptat, continuand a amesteca dupa fiecare adaos.


La fel se procedeaza cu apa si esenta de vanilie.
Faina si cacaoa se cern impreuna, apoi se adauga in compozitia cu galbenusuri, amestecand usor, cu telul.


Albusurile, restul de zahar (30g) si un praf de sare se bat spuma tare, cu mixerul.

Toata cantitatea de albusuri se rastoarna peste compozitia cu galbenusuri, apoi, cu o lingura, se taie linii drepte prin compozitie.




In acest moment trebuie avut grija cum se face inglobarea albusurilor, deoarece, pentru a-si pastra consistenta aerata, ele nu trebuie frecate sau mixate cu cealalta compozitie, ci doar combinate.
Lingura se introduce in compozitie, perpendicular pe aceasta, pornind de la un punct din marginea castronului, apoi se trage o linie, inspre punctul diametral opus. Aceasta miscare se repeta pana cand se obtine o compozitie omogena, trasand linii usor si rotind, din timp in timp castronul.

Compozitia se rastoarna imediat in tava acoperita cu hartie de copt, se niveleaza, apoi se introduce in cuptorul preincalzit.



Blatul se coace 20 de minute, la foc mediu, fiind gata atunci cand o scobitoare introdusa in el, este scoasa curata, fara urme de aluat ("testul scobitorii").

Pentru o racire mai rapida, blatul se scoate din forma, cu ajutorul hartiei de copt si se asaza pe un gratar.


Pentru crema, galbenusurile se pun intr-o craticioara, impreuna cu zaharul, care apoi se transfera peste o oala cu apa clocotinda (bain-marie). Se amesteca pana zaharul se topeste, iar peste se adauga ness-ul.



Gelatina se tine 5 minute in apa rece, apoi foile se strang in mana pentru a se scurge apa, se transfera in crema de galbenusuri si se incorporeaza.
Compozitia cu ness se lasa sa se raceasca.

Frisca se scoate din frigider (unde a stat cel putin 45 min), se mixeaza intai un minut la viteza mica, apoi la viteza mare, pana cand se intareste.


Crema cu ness se toarna peste frisca batuta si se incorporeaza. Crema obtinuta se introduce in frigider, pentru a se intari usor. Odata ce ajunge la o consistenta mai legata, se mixeaza usor, apoi se toarna si niveleaza, peste blat.

Prajitura se introduce pentru cel putin 4 ore la frigider.


Inainte de servire se poate orna cu frisca batuta si/sau decoratiuni din ciocolata topita pe bain-marie.

16 comentarii:

  1. arata asa de bine, ca nu-mi ramane sa spun decat atat... vreau si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. arata superb!felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Reteta e mai sus, merita incercata :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Merci, Raluca. Poate o incerci si tu, e buna tare! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. suuper!akuma am obs ca si tu faci asa amesteci cu paleta mixerului:)) si eu fac asa la creme:))...mai ales dupa ce mi s-a dezmembrat un telul:P

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluca, de obicei folosesc telul, dar variez in functiei de ce imi vine la mana, iar paleta de la mixer are avantajul ca este dintr-o singura bucata. Am un tel ramas de la bunica, unul tapan, prins in varf, sa nu se dezmembreze ... e sfant! Am mai cumparat alte doua, dar au cedat si tot cu cel vechi am ramas, mai ales pentru aluaturi si creme mai vartoase.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata fe-no-me-nal! Felicitari!
    Am s-o incerc si eu ... sa vedem ce-mi iese ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Didi, sunt sigura ca iti va iesi o bunatate de prajitura, nu se poate altfel. Te mai astept. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Ruxi, imi poti spune care e echivalentul in grame a trei foi de gelatina, eu sunt in Mexic si aici o am in plic. Multumesc foarte mult si te felicit pentru retetele savuroase postate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dierna, bine ai venit. Iti raspund cu mare placere: 3 foi de gelatina sunt corespondentul a jumatate de plic de 10g de gelatina granule Dr. Oetker (1 plic de 10g granule sau 6 foi sunt necesare pentru 500ml/g). Am apelat la putina gelatina, cat sa o inchege putin si sa nu plece crema la plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  11. felicitari pentru cea ce faci dar de unde iau esenta de vanilie ca nu o vad in reteta??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merci de sesizare, voi completa in lista de ingrediente; daca se mai intampla sa observati si alte scapari, m-as bucura sa mi le sesizati. Multumesc pentru vizita si felicitari. Va mai astept.

      Ștergere
  12. Am facut prajitura e delicioasa! Un singur impediment am avut, m-am plictisit sa tot invart la crema aia pe abur ca nu se topea zaharul la un moment dat am renuntat chit ca se mai simtea zaharul si am amestecat-o cu frisca asa cum era, am pus praji la frigider iar a doua zi a fost dementiala! Multumim de retete!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Anca!
      Este o prajitura fina; sunt incantata sa stiu ca te-a atras sa o incerci si, mai ales, ca ti-a placut.
      Iti multumesc pentru vizita si impresii.

      O vara frumoasa!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...