duminică, 22 ianuarie 2012

Triunghiuri cu biscuiti si mascarpone / Casuta babei Yaga

Cum am ajuns eu pe un blog in poloneza nu mai stiu, probabil tzup-tzup dintr-una in alta; cert e ca poza m-a atras iremediabil si, multumesc sfantului internet pentru Google Translate, am obtinut astfel reteta in engleza. Nu mi-a trebuit mult pana sa incerc acest dulce simpatic, mai ales ca mascarponele ramas prin frigider de la Revelion se cerea rapid valorificat.
"Casuta babei Yaga" se pare ca este un desert cu origini in tarile slave, baba Yaga fiind un fel de Baba Cloanta, intalnita in special in povestile rusesti, care insa nu zboara pe matura, ci pe un ... mojar cu pistil urias, rapeste copii si traieste intr-o casa din lemn sprijinita pe niste picioare mari de gaina. Putin cam inspaimantator personaj, dar departe de a caracteriza si desertul pe care-l inspira.
Casuta babei Yaga este o prajiturica simpla si rapida, cu biscuite moale, crema fina de branza si glazurata cu cacao. Eu am asezonat-o si cu niste stafide bine inmuiate in rom, ca sa ne incalzeasca putin in aceste prime zile adevarate de iarna.
Reteta originala pe Traces of Sweet Muffins.



INGREDIENTE:
500g branza mascarpone
100g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
2 galbenusuri crude (optional)
100g unt moale
10g cacao (sitata)
50g stafide inmuiate in rom
1 lingurita esenta de rom
1 pachet biscuiti Petit Beurre 200g (cel putin)

GLAZURA:
3 linguri lapte
3 linguri unt (45g)
3 linguri zahar (35-40g)
3 linguri cacao (sitata) (20g)

PREPARARE:
Branza se mixeaza impreuna cu zaharul (pudra si vanilat), apoi se adauga galbenusurile (daca s-a optat si pentru ele) si untul, continuand a amesteca, pana la incorporare.

Pe o folie transparenta sau de aluminiu se insira biscuitii, astfel incat sa rezulte 6 randuri a cate 6 biscuiti (la noi s-a tot mancat din ingrediente pe timpul prepararii, deci pozele nu sunt 100% conforme cu indicatiile de preparare). Din acestia vor rezulta 2 "casute" lungi, cate 3 randuri de biscuiti pentru fiecare.
Biscuitii se ung, pe rand, cu crema, folosind un cutit de unt.

In crema ramasa dupa ungerea tuturor biscuitilor se incorporeaza intai romul, apoi cacaoa si, la final, stafidele.
Aceasta noua compozitie se foloseste pentru a aceoperi randul din mijloc, de biscuiti, aproximativ o lingurita jumatate pentru fiecare biscuite. Crema cu cacao trebuie aseazata cat mai inghesuit si mai continuu.


Cu ajutorul foliei sau cate unul, pe rand, se ridica biscuitii de pe randurile laterale, astfel incat sa se formeze un triunghi.


In final vom obtine doua casute lungi.


Pentru glazura, se pun intr-o craticioara untul, laptele si zaharul, apoi se pun la fiert. In momentul in care incep sa fiarba, se ia craticioara de pe foc si se adauga cacaoa sitata, amestecand pana la incorporarea acesteia, fara cocoloase.
Glazura rezultata se intinde peste biscuiti, de sus in jos, astfel incat sa-i acopere complet, mai ales spatiile unde acestia se unesc. Deasupra glazurii se presara nuca de cocos.


Prajitura se transfera pe o tava si cu aceasta se introduce in frigider, unde crema se va intari, iar biscuitii se vor inmuia.

8 comentarii:

  1. Maine trebuie sa fac acest dulce.Imi ploua in gura.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Si noua, deoarece deja l-am terminat. Mai am o cutie de mascarpone, asa ca maine posibil sa mai fac o tura. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. daca e rapid atunci e pe placul meu!!sigur e si delioasa!tb neaparat incercata cu prima ocazie:))O seara frumoasa!!Pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. E rapida si o poti face si mai rapida daca folosesti o singura crema, adica renunti la cea fara cacao, incluzi cacaoa din start si lucrezi direct cu ea. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. ...si pentru ca aveam o cutie de mascarpone in frigider care statea sa expire in curand :) am utilizat-o intr-o reproducere m mult sau m putin fidela a acestei retete (am inlocuit cacao-a cu orzoro de cafea, stafidele cu alune de pamant ). A iesit foarte buna, asa cum ma asteptam! Grazie sorellina! pupez

    RăspundețiȘtergere
  6. Grazie a te, cara mia! Ma bucur ca ai incercat-o si ti-a placut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca este cu mascarpone atunci vreau si eu.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Poate fi cu orice fel de crema de branza, eu am avut mult mascarpone ramas din perioada sarbatorilor si s-a potrivit de minune. Pup si eu!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...