duminică, 9 octombrie 2011

Tort sah cu ganache si crema de branza

Zilele acestea aniversam cei 5 anisori ai Alexandrei si, cum suntem multi cei ce o iubim si vrem sa ii fim alaturi la acest eveniment, am impartit sarbatoarea in doua zile consecutive (poate chiar 3).
Pentru ziua cu familia am refacut un tort al carui aspect m-a intrigat luni la rand si, pe care l-am considerat foarte nimerit, avand in vedere placerea piticei de a invata si juca sah. La prima incercare am suprapus "din ochi" straturile de blat si crema, iar rezultatul nu a fost chiar cel asteptat; de data asta m-am intors la scoala, am luat compasul, rigla si creionul, pentru ca, in final, alternanta sa fie perfecta. Binenteles, am facut alte greseli, pe care le voi impartasi pe parcurs, sa fie invatatura pentru altii. :)



INGREDIENTE BLAT (22cm):
4 oua
120g zahar
1 lingura esenta de vanilie
120g faina
40g amidon
1/4 lingurita sare

CREMA GANACHE:
300g frisca lichida
180ml lapte gras
350g ciocolata (bucatele)
80g zahar
1/4 lingurita sare
1 plic foi de gelatina

CREMA DE BRANZA:
400g crema de branza
150g iaurt simplu
200g zahar
1 lingura esenta de vanilie
1 plic gelatina
100g frisca lichida

SIROP
150ml apa
50g zahar
1-2 linguri esenta de vanilie

PREPARARE:
Pentru blat se urmeaza indicatiile de AICI, cu mentiunea de a amesteca faina cu amidonul.
Blatul se coace la foc mic, in cuptorul preincalzit. Timpul de coacere este de 25-30 de minute sau atunci cand trece "testul scobitorii".
Cand este gata, blatul nu se scoate din cuptor, ci se lasa in interiorul acestuia, cu usa deschisa, pana cand ramane usor caldut.
Se scoate cu grija din forma, apoi se taie in doua jumatati, pe orizontala.


Pe o hartie A4 se traseaza 3 cercuri concentrice, cu diametrul de 21, 14 si 7 cm, decupand apoi pe liniile trasate. Astfel vor rezulta 2 inele cu grosimea de 3.5cm.
Inelul mare se suprapune peste blat si, folosind un cutit ascutit, se taie pe interiorul inelului, din aproape in aproape.
Fara a se desprinde bucata taiata din blat sau inelul de hartie, se asaza inelul mijlociu si se taie un cerc, urmand linia de pe interior.
Se procedeaza la fel cu blatul 2.


In timp ce se raceste blatul, se pregateste crema ganache, incalzind pe foc mic frisca si laptele, pana ating punctul de fierbere.
Foile de gelatina se pun intr-un castron cu apa (indeajuns cat aceasta sa le acopere) si se lasa 5 minute la inmuiat.
In momentul in care lichidul incepe sa clocoteasca usor, se indeparteaza cratita de pe foc, se adauga ciocolata si se amesteca, folosind un tel.
Cand ciocolata s-a topit, se adauga zaharul si sarea, amestecand continuu.
Foile de gelatina se adauga una dupa alta, dupa ce s-au stors usor in mana, pentru a indeparta apa. Foile se vor dizolva foarte rapid, imediat ce vor intra in contact cu lichidul fierbinte.
Ganache-ul se pune la racit in baie de apa rece.

Crema de branza se obtine amestecand branza, iaurtul, zaharul si vanilia.
Gelatina se inmoaie timp de 5 minute in apa rece, apoi se dizolva la foc foarte mic, pana nu se mai vad granulele de gelatina in apa.
Gelatina dizolvata se toarna, fierbinte, putin cate putin, in compozitia cu branza.
Se adauga frisca batuta, apoi se amesteca.

Siropul se obtine prin punerea la fiert a apei, zaharul si a esentei. Se amesteca pana la topirea zaharului, apoi se pune la racit. Cu el se insiropeaza fiecare bucata de blat, inainte de a se turna crema.

Pentru montare, se pune inelul formei de tort in centrul unui platou.
In interiorul inelului de tort se asaza un inel de blat mare si un altul mic, iar intre ele se toarna crema de branza.


Deasupra primului nivel se asaza blatul mijlociu, incadrat de crema ganache, astfel incat blatul sa fie deasupra cremei.



Se repeta primul pas, astfel incat peste crema ganache se asaza inca un inel mare si unul mic.
In centrul si deasupra intregului tort se toarna si niveleaza restul de crema de branza.
Tortul se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza cel putin 6h.

Pentru a putea indeparta inelul formei, se foloseste un cutit subtire, ce se trece de jur imprejurul tortului.


Tortul se imbraca in frisca pe laterale, apoi se tapeteaza cu bombonele colorate.


Se feliaza si se consuma intai de piticii pofticiosi, apoi de cei dragi lor.



5 comentarii:

  1. Cata munca!
    Bravo, Ruxi!
    Inteleg ca va avea mai multe torturi. Astept sa vad continuarea. Si sa salivez!

    RăspundețiȘtergere
  2. Designul si prezenta celor doua creme il face mai laborios, dar daca respecti indicatiile devine destul de acesibil. Urmeaza sa postez si tortul de azi, numai sa termin cu stransul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aniversata...iubirea mea mare, bucatareasa...priceputa, inspirata demna de toata lauda, tortul...un deliciu! Imi pare rau ca nu am apucat sa-l gust si pe cel de duminica.
    La Multi Ani iubita mea!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. un tort sah sau macar o prajitura sah,demulkt doream sa incerc ..insa nu am gasit o reteta din care sa inteleg exact cum trebuiesc taiate blaturile!!!!!!!Dar ghiciti ce?Aici am inteles in sfarsit m-am uitat la fiecare reteta a dumneavoastra in parte si am copiat asa poza de la fiecare (care m-a atras in mod deosebit) cu numele prajiturii si le-am bagat in folderul "de facut"

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt onorata! Ma bucur ca pot fi de ajutor. La fel procedez si eu cu lucrurile care imi plac; am foldere cu bookmark-uri pentru fiecare fel de mancare si din cand in cand le frunzaresc.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...