Tema aleasa de Alex au fost dinozaurii.
Si, binenteles, tortul final are si o mica poveste.
Mi-am facut temele din timp, am studiat multe imagini cu dinozauri (in special cei din "The Land Before Time"), aveam planuri mari sa fac figurine cu personajele principale ale filmuletului, un vulcan (alt punct major de interes al micutei baietoaice) care arunca stelute ... eee, planuri marete, dar pe care nu le-am putut pune in aplicare. Fondantul cu ulei de palmier, pe care l-am incercat acum pentru prima oara, nu mi-a fost de ajutor, capul si membrele dinozaurilor si-au pierdut forma initiala si nu prea semanau cu ce vroiam eu sa afisez. Cu o zi inainte de petrecere (da, da, in noaptea de dupa prima petrecere si cea de dinaintea celei de a doua) am schimbat planul, dar nu si tema. Am pregatit un tort cupola, urmand ca a doua zi dimineata sa il transform intr-un dinozaur burtos si haios.
Cum eram foarte obosita dupa atatea pregatiri si nopti in care am stat treaza mult dupa ora 12, duminica dimineata m-am trezit la ora 10. La 11-12 urmau sa vina invitatii. Din fericire nu a trebuit sa dirijez eu programul de dimineata al copiilor, deoarece B, grijuliu, se ocupase deja de asta si am putut sa ma apuc direct de pregatirea fondantului.
Am ales sa nu mai folosesc reteta care ma dezamagise cu doua zile inainte cand am facut figurinele si am ales o variatiune a retetei folosite la primele torturi cu fondant facute in prima parte a anului (tortul cu Pocoyo al lui Matei si tortul cu floarea soarelui pentru Anca). Nici de data asta nu a fost o reteta bine aleasa si, coroborat cu faptul ca Alex a preferat pielea dinozaurului roz si nu bleu, cum o pregatisem eu, am aruncat tot si am luat-o de la capat.
Dar, cum spune vorba "third time's a charm", spre marea mea bucurie, de data aceea lucrurile au mers bine, fondantul a fost elastic si compact, perfect pentru modelare. Intre timp a venit si o parte dintre invitati, i-am implicat si pe ei in modelaj, ne-am amintit cum e sa te joci cu plastelina si , impreuna, ne-am pus mainile si creativitatea la treaba.
Dupa doua ore de munca am obtinut un foarte haios dinozaur fetita, cu jeleu de capsune + zmeura, crema de branza (ce surpriza, nu?) si pandispan pufos, ce a hranit cu o portie, sau doua, 12 prieteni dragi.
INGREDIENTE:
BLAT (26cm) (mod de preparare AICI) :
3 oua mari
150g zahar
150g faina pt prajituri
30g amidon
1 lingurita esenta de vanilie
CREMA DE BRANZA (mod de preparare AICI):
750g crema de branza
300g iaurt simplu
250g zahar
2 linguri esenta de vanilie
2 plicuri gelatina
JELEU (mod de preparare AICI):
300g zmeura+capsuni
80g zahar
2 lingurite esenta de vanilie
100ml apa
3 foi de gelatina
CREMA DE UNT:
200g unt moale
100g zahar pudra (cel putin)
1 lingurita esenta de vanilie
FONDANT:
1 pachet gelatina
100g miere
60ml apa
900g - 1kg zahar pudra
PREPARARE TORT:
Castronul pentru tort se unge cu un strat subtire de ulei, apoi, in interiorul acestuia, se lipesc doua fasii de folie transparenta, asezate in X, astfel incat sa acopere toata suprafata castronului.
Blatul se taie in doua sau trei blaturi subtiri, in functie de cat permite grosimea blatului initial. Una dintre bucati se asaza in centrul castronului, si se preseaza usor, astfel incat sa se muleze cat mai bine pe fundul si peretii acestuia. Restul de blat se taie astfel incat sa acopere interiorul castronul integral.
Daca apar gauri, acestea se umplu cu bucatele rupte din resturile de blat.
Jeleul se obtine din coulis-ul fierbinte, in care se dizolva foile de gelatina, hidratate anterior in apa rece.
Acesta se lasa la racit cat sa se inchege putin, apoi se pune lingura cu lingura peste blat, de sus in jos, lasand sa se prelinga pe pereti, in acumulandu-se in partea inferioara.
Deasupra se poate aseza un strat de biscuiti sau piscoturi, doar pentru aspect (la gust nu prea se simt in marea de crema).
Crema de branza se toarna peste jeleu, apoi se acopera cu folie alimentara.
Se refrigereaza cel putin 6h.
Pentru crema de unt, se freaca untul cu mixerul cateva minute, pentru a scoate toata apa din el, care ulterior se indeparteaza. Cand se observa ca nu se mai alege apa din unt, acesta se amesteca impreuna cu zaharul si vanilia, obtinandu-se o crema consistenta.
Se scoate tortul din frigider.
Se utilizeaza un cutit lat si rotund la varf pentru a imbraca tortul in crema de unt, incepand cu peretii, cu miscari de jos in sus.
Fondantul se obtine amestecand gelatina hidratata in apa si apoi dizolvata pe foc mic, impreuna cu mierea. Daca toata cantitatea de fondant ce va fi obtinuta se doreste a avea aceeasi culoare, in acest moment se pun cateva picaturi de colorant lichid in apa cu miere si gelatina, apoi se amesteca pentru uniformizarea culorii.
Lichidul obtinut se toarna peste zahar, intr-un castron incapator.
Anterior, zaharul trebuie blenduit, pentru a distruge cocoloasele. Cei mai experimentati decat mine m-au sfatuit candva sa folosesc zahar pudra Margaritar si, din propria experienta, sfatuiesc si eu la fel, are mult mai putine granule de zahar tos. Totodata, se recomanda ca zaharul sa fie remixat si cernut de 2 ori, dar eu nu am ori rabdarea ori sculele necesare pentru a face asa ceva.
Este bine ca zaharul pudra sa nu fie folosit tot de la inceput, ci adaugat treptat, la nevoie.
Din mixul de zahar si gelatina se framanta un aluat elastic si tare. Imediat ce aluatul nu mai este framantat, bila de aluat trebuia infasurata foarte bine in folie alimentara. In caz contrar, fondantul se va usca, intari si nu va mai putea fi intins sau modelat.
Am imbracat doar doua torturi in fondant si de fiecare data am intins fondantul in foaie si l-am pus pe tort imediat ce l-am facut.
Fondantul se intinde cu sucitorul pe un front de lucru pudrat cu zahar pudra sau amidon. Am cumparat de curand de la Ikea un covoras de silicon non-aderent (albastru), de care sunt foarte incantata, dovedindu-si utilitatea si in cazul fondantului, cat si al aluatului cu faina. Il recomand insistent! Acesta este.
Foaia se ia pe sucitor si se asaza cu grija peste tortul imbracat in crema de unt.
Se freaca usor pe toata suprafata astfel incat sa nu se formeze cute. Pentru aceasta operatiune se poate folosi un instrument special (PLANATOR) sau un guguloi din fondant.
In momentul in care fondantul este perfect intins peste tort, se taie marginile ce se rasfrang peste masa, dar nu prea aproape de marginea tortului. Trebuie sa mai ramana cam 1cm de material intins pe masa.
Acest volanas ce inconjoara tortul se finiseaza astfel incat sa poata fi bagat usor sub tort, fara sa ii deformeze partea de jos.
Resturile ramase de fondant se framanta cat mai repede si se infasoara in folie alimentara.
Fondantul roz pregatit mi-a ajuns pentru corp, labute, cap, gat si coada, restul de detalii fiind sa le modelez dintr-un fondant alb pregatit anterior, refrigerat si apoi readus la temperatura camerei, facut dupa reteta de pe site-ul unei maestre in materie: Viorica's cakes.
Ma abtin de la a da mai multe amanunte, inca nu am prea multa experienta in domeniu. La cele doua torturi imbracate in fondant, am pregatit fondantul cu maxim 15h inainte de a fi consumat, am pus fondantul pe tort imediat ce l-am pregatit, apoi tortul l-am refrigerat. Totusi am citit ca nu este recomandata refrigerarea, chiar daca eu nu am avut probleme. Clar, trebuie sa mai studiez si sa mai experimentez.
wow...super! Cred ca sarbatorita noastra (cu repetitie) a fost foarte incantata. Sa ne traiasca! La multi ani Alexandra!!! :*
RăspundețiȘtergereDaaa, i-a placut tare mult. Toti copiii au facut nenumarate ture la frigider sa mai arunce o privire, iar cand l-am servit, m-am luptat cu ei sa nu manance prea mult fondant (am folosit 1kg de zahar pudra la prepararea lui).
RăspundețiȘtergereGrozav arata tortul, ca de la cofetarie, dar mai dragut pentru ca e facut din suflet. Bravo, de-as fi si eu asa maestra..........
RăspundețiȘtergerePS: si tortul de la revedere de la CLB al Ancai, cel cu floarea soarelui, a fost grozav- cu ala am avut interactiune directa...si ce mai interactiune!
Foarte tare Ruxi!!! Tu chiar ai talent pentru asa ceva. Esti o mamica grozava... cea mai grozava!
RăspundețiȘtergereuf ce tort ochios :))) cred ca a fost delicios ca de frumos nu mai incape vorba :) Am doar o mica dilema: de unde ai inceput taiatul? Mi-ai pastrat si mie o coditza? Alex draga noastra sa cresti mare si sanatoasa, ca desteapta si scumpica esti deja :*
RăspundețiȘtergereP.s. alaturi de fratiorul din dotare evident.,ca va iubim pe amandoi ;)
bai stai ca mai am ceva de zis: Alex a vrut ca dinozaurul sa fie roz?!? si nu albatru, verde..etc? Moaaaaaaaa... acum sa te tii fluturasi roz, barbie, sclipici si alte pasarici :))) Cred ca mi-a venit o idee pt cadoul restant :)))
RăspundețiȘtergereSorina, citeste povestea tortului, am mentionat special amanuntele referitoare la culoarea finala, tocmai pentru ca si eu am fost uimita de alegerea ei.
RăspundețiȘtergereCat despre taiere, am inceput intercostal dreapta, unde era o zona mai expusa :P N-am pastrat codita, chiar am aruncat fondantul foarte repede, ca sa-l feresc de gura hrapareata a piticilor prezenti.
Gabi, multumesc pentru aprecieri. Nu stiu cat talent am, dar sigur stau prost cu experienta, pentru ca m-am cam chinui si stresat cu vreo 24h inainte sa il termin, am visat toata noaptea numai fondant. :)
Si dupa atata munca, tortul s-a consumat intr-o clipa :)A fost foarte bun. Eu am mancat si fondantul, la fel ca si piticii...
RăspundețiȘtergere:) Am gustat si eu putin fondant si, in combinatie cu tortul, nu era asa dulce pe cat ma asteptam.
RăspundețiȘtergereIn primul rand ,cat de frumos au cresut copiii !!!
RăspundețiȘtergereIn al2lea rand,foarte frumos tort ,grea munca...aceeasi tema o am si eu comandata de piciul meu...grea "mission"..sunt in faza de documentare ,alegere,gasit scheme,ales "materiale"..etc..o intrebare ..ce colorant si de unde, ai folosit ,te rog?Inainte de a pune fondantul pe tort l-ai dat cu ceva cream de unt? ...mersi frumos!Andreea29
Buna, Andreea! Nu ne-am mai auzit demult si ma bucur sa vad ca imi urmaresti blogul.
RăspundețiȘtergereSo ... colorantul este Wilton, luat de aici: http://lumeabasmelor.ro/browse/51/colorant-wilton.
Inainte de a pune fondantul am folosit buttercream, dar nu stiu exact cat. Deja eram pe pilot-automat si lucram din amintiri. In esenta am folosit un pachet de unt, frecat bine pentru a scoate toata apa, in care am adaugat treptat zahar pudra (cantitate necunoscuta).
O sa pun si reteta de fondant si ce reguli trebuie respectate. Mult succes!!!
Andreea, daca te gandesti sa adopti acelasi model cu cel facut de mine, am completat postarea si cu ingredientele si cantitatile folosite. Pot fi un punct de plecare util. Sunt sigura ca orice varianta vei alege, copiii vor fi foarte incantati. La multi ani, Iustin!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Ruxi!Am luat si eu de la lumea basmelor,imi par un pic mai scumpe ,dar cred ca macar ii calitate...As vrea sa-i fac un blat dreptunghiular pe care sa pun un dinozaur si un vulcan ambele din salam de biscuiti,iar tortul cu blat si creme...sper sa nu se scufunde in tort ornamentele...sper...Si mai am o probl...sper sa pot imbraca dinozaurul si vulcanu din salam de bisc in fondant...Iti voi imprumuta reteta de fondant...Multumesc mult de ajutor...Andreea29
RăspundețiȘtergereCa sa nu ai probleme cu rezistenta tortului la greutatea decoratiunilor, daca iti permit cremele, propun sa pui putina gelatina foi in ele si apoi sa dai tortul la frigider. Daca ornamentele sunt mari cat pumnul, tortul le va sustine si fara adaosul de gelatina. Sa le fixezi in el cu scobitori. Cat despre salam de biscuiti si fondant, sa tii cont ca e nevoie de un liant intre ele, crema de unt sau un strat subtire de dulceata. Cu ele s-ar putea sa iti fie mai greu; mie mi-e groaza de modelaj, ma apuca toate frustrarile cand trebuie sa le dau o forma apropiata de ce imi doresc eu.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti pot fi de ajutor. Succes, din nou!