marți, 4 octombrie 2011

Melcisori din aluat dospit, cu cacao

Sora mea, proaspat venita in vizita, mi-a spus, mai in gluma mai in serios, ca destul a poftit uitandu-se pe blog si ca atat cat va fi cu noi se asteapta sa o servesc cu cat mai multe bunatati. Prin urmare, ieri a fost tort, astazi au fost melcisori cu cacao .
Prima impresie cand i-a gustat, abia scosi din cuptor si, implicit, fierbinti, a fost ca sunt prea "painosi" si ca ar fi mers un aluat mai apropiat de cel de cozonac. Odata raciti insa, umplutura de cacao s-a simtit mult mai pregnant, completand textura moale si pufoasa a aluatului, laudata intens si in reteta originala.


INGREDIENTE pentru aprox. 24 buc:
200+100ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata
600g faina 000 sau pentru cozonac
2 galbenusuri (la temperatura camerei)
20g zahar
1/2 lingurita sare
2 linguri ulei

UMPLUTURA:
100g unt moale
200g zahar
50g cacao

PREPARARE:
Drojdia se amesteca impreuna cu 200ml lapte caldut si se lasa deoparte 5 minute.
Intr-un castron mare, galbenusurile se amesteca impreuna cu zaharul si sarea, apoi se adauga uleiul si deasupra se asaza faina.
In centrul fainii se face o gropita in care se adauga laptele cu drojdie.
Se incepe framantarea aluatului, pe parcurs adaugandu-se treptat si restul de 100ml lapte. Cantitatea de lapte adaugata va varia in functie de marimea oualelor si tipul fainii folosite, de aceea nu se adauga tot odata.
Aceeasi pasi se pot urma si folosind o masina de facut paine.
Aluatul se framanta in jur de 5 minute, pana se obtine o bila compacta si moale.
Aceasta se lasa la dospit cel putin 1h, intr-un castron mare uns cu ulei si acoperit cu un prosop de bumbac.



Dupa ce a crescut, aluatul se imparte in doua bucati, pentru a fi mai usor de intins cu sucitorul.
Aluatul meu a fost lasat la crescut aproximativ 2h si a crescut incredibil de mult.


Bucata de aluat se modeleaza cu mainile pentru a avea o forma cat mai derptunghiulara si apoi se intinde cu sucitorul pe blatul infainat sau pe un prosop pudrat cu faina.

Deasupra foii se intinde untul moale.


Peste unt se intinde zaharul, amestecat anterior cu cacao.


Foaia se ruleaza cat mai strans, cu ajutorul prosopului, apoi se taie bucati groase de cel putin 1cm. Capetele ruloului este mai bine sa fie coapte in cea de a doua tava. Melcisorii se asaza la 1-2cm distanta in tava acoperita cu hartie de copt.

Tava se introduce in cuptorul rece, caruia apoi i se da drumul la foc mediu, melcisorii continuand sa creasca odata cu incingrea cuptorului. Dupa 10 minute, se scoate tava si se ung melcisorii cu lapte indulcit.


Se reia coacerea pentru inca 15-20 minute. Se repeta procesul si pentru cea de a doua tava, tinand cont ca dupa ce am scos prima tava sa inchidem aragazul si sa il lasam 5 minute cu usa deschisa. In caz contrar, ce-a de a doua transa de melcisori se va usca foarte tare in timpul coacerii.

3 comentarii:

  1. imi place cum arata!si sigur sunt si gustosi!!o zi buna!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt gustosi, dar sigur ar fi iesit mai buni cu aluat de cozonac. varianta asta o rezerv pentru Craciun ;) Multumesc pentru apreciere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buni melcisorii, ideali dimineata cu lapte...daca as aveaaaa...as manca cativa :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...