INGREDIENTE BLAT (26cm diametru):
3 oua
180g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
6 linguri apa
100g nuca
210g faina de prajituri
10g cacao
1/2 plic de praf de copt
CREMA:
500g mascarpone
500g iaurt simplu
200g zahar
1 lingura esenta de vanilie
1 + 1/2 plic gelatina
200g frisca
1 plic intaritor pt frisca
300g mure proaspete
GLAZURA:
200g ciocolata (amaruie si cu lapte)
100g frisca lichida
NUCI CARAMELIZATE:
80g zahar
20g unt
50g nuca
PREPARARE:
Pentru blat, ouale ajunse la temepratura camerei se despart. Albusurile se baga la frigider, iar galbenusurile se mixeaza cu zaharul si esenta.
Din 2 in doua minute se adauga cate o lingura cu apa calduta si se continua mixarea, pana la dizolvarea completa a zaharului.
Separat se amesteca ingredientele uscate: faina, praf de copt, cacao si nuca macinata, apoi se incorporeaza in compozitia cu galbenusuri.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu un praf de sare, apoi cu o lingura se amesteca in compozitia anterioara.
Aluatul obtinut se toarna intr-o tava de tort unsa cu unt moale si se coace 20-25min, in cuptorul preincins, la foc mijlociu.
Cand este gata, blatul se lasa la racit si se taie pe orizontala, cand timp este caldut.
Blatul ce va fi asezat la baza tortului trebuie sa fie putin mai ingust, pentru a fi acoperit de crema. Pentru aceasta se taie de jur imprejur si se indeparteaza marginea.
Crema se obtine amestecand crema de branza, iaurtul, esenta si zaharul, in care se toarna in fir subtire gelatina inmuiata si dizolvata la foc mic in 150ml apa rece.
Frisca se bate tare impreuna cu intaritorul, apoi se incorporeaza in compozitia cu branza.
Crema obtinuta se imparte in doua parti, una mai mare si una mai mica, in care se vor include murele spalate si pasate.
Blatul mai ingust se asaza pe un platou intins si se insiropeaza cu sirop clasic obtinut prin fierberea apei cu zahar si arome sau cu sirop de fructe din comert (eu asa am procedat, folosind sirop de mure diluat cu putina apa).
Inelul de la forma de tort folosita pentru coacerea blatului se strange in jurul acestuia, apoi se toarna crema fara fructe si se niveleaza.
Peste jumatate din crema alba se niveleaza crema cu mure, restul de crema alba, apoi se asaza cel de-al doilea blat si se insiropeaza.
Marginile inelului de tort se acopera cu folie transparenta si se refrigereaza timp de cel putin 6 ore.
Pentru crantz (nuci caramelizate), se pune zaharul la topit, la foc mic. Cand este caramelizat complet se adauga untul, iar cand acesta s-a incorporat, se adauga nucile si se amesteca.
Crantz-ul se pune in gramajoare, cu lingura, pe o bucata de hartie de copt si se lasa la racit.
Cand s-a racit, se transfera intr-o punga mai groasa (eu am folosit o punga de congelator) si se preseaza cu sucitorul.
Pentru glazura, ciocolata se topeste in bain-marie, apoi se adauga frisca lichida si se amesteca.
Glazura racita (la temperatura camerei sau cat sa nu afecteze crema tortului) se toarna deasupra tortului, in centru, iar cu lingura se trage inspre margini, din loc in loc, pentru a se prelinge frumos.
Se presara crantz-ul si se refrigereaza cel putin 30min, pentru a se intari glazura.
Se serveste alaturi de cateva mure coapte, iar in cazul meu, cu gandul la cea mai buna sora si prietena. :*
Te iubesc, imi lipsesti si iti multumesc! :*
RăspundețiȘtergereOricand, cu placere! Si tu imi lipsesti.
RăspundețiȘtergere