miercuri, 30 aprilie 2014

Prajitura Tosca

De Pastele acesta, chinuita de o imensa lene, nu am pregatit nimic dulce familiei. Da, stiu, urat, am creat niste standarde si acum m-am lasat pe tanjeala, mi s-a spus, mi s-a batut subtil obrazul, iar eu ... nimic, da' nimic!
In a doua zi de Paste am mers in vizita la bunicii sotului, la tara, noi sa ne bucuram de compania lor, piticii sa chinuie animalele din ograda si sa fie rasfatatii tuturor. Acolo ne-am intalnit, binenteles, am mancat, ca doar ce sa facem de Paste, iar ca desert, pe langa pasca si cozonaci, am fost rasfatati de verisoara lui B cu o minunat pregatita prajitura Tosca. Era perfecta: blatul pufos si usor umed, crema galbioara si aromata, iar biscuitele glazurat cu cioco de deasupra acompania surprinzator de bine straturile de sub el. Singurul cusur al ei a fost ca nu a fost mai multa :( Ce-i drept, noi eram multi la masa, iar bunul simt m-a indemnat sa ma limitez la o singura bucata, desi dracusorul de pe umarul opus imi soptea obsedant "Haaaaai, mai ia o bucata!"
A doua zi, nu e greu de banuit ce-am facut; binenteles, prajitura Tosca, sub indicatiile Cristinei, verisoara cea priceputa. :*
Daca nu ati pregatit-o pana acum, aflati ca nu e grea si merita incercata, gustul sau fiind minunat!




INGREDIENTE BLAT(25x38):
10 albusuri
250g zahar
1/2 lingurita sare
140g mac
140g nuca de cocos (eu am pus numai 100, atat am avut)
5 linguri faina pentru prajituri (aprox. 75-80g)
1 plic praf de copt

CREMA VANILIE:
500ml lapte
200g zahar
10 galbenusuri
5 linguri faina sau amidon (am folosit 1 plic de budinca vanilie + 1 lingura rasa amidon)
250g unt moale

+ biscuiti Petit Beurre

GLAZURA:
250g ciocolata (amaruie, cu lapte, sau un amestec din cele doua)
100ml lapte sau frisca lichida, din smantana

PREPARARE:
Pentru blat, albusurile se mixeaza spuma tare, impreuna cu sarea.
Se adauga zaharul si se reia mixarea, pana cand se revine la consistenta tare.


Se adauga faina cernuta si praful de copt (amestecate anterior intre ele), amestecand usor cu telul, circular, de sus in jos.


Nuca de cocos se amesteca impreuna cu macul, apoi se adauga in compozitia anterioara, in mai multe transe, continuand a amesteca usor.



Compozitia obtinuta se toarna, apoi niveleaza, in tava unsa si tapetata sau acoperita cu hartie de copt (eu prefer cea de a doua varianta).
Blatul se coace 30-35 de minute, in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu.
Cand este gata, se lasa sa se raceasca in tava.



Pentru crema, laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie rasa, pana cand zaharul se topeste, iar laptele este clocotind.
Galbenusurile se freaca impreuna cu amidonul/faina/praful de budinca, apoi se rastoarna peste laptele clocotind.


Amestecul se mentine la foc mic, amestecand continuu pana cand s-a ingrosat si, desi mentinut pe foc, nu se mai observa modificari in starea sa.

Crema de lapte astfel obtinuta se lasa la racit, apoi se incorporeaza treptat, lingura cu lingura, in untul moale, mixat spuma anterior, 2-3 minute.
Crema se intinde peste blatul racit, iar deasupra se aliniaza biscuitii. Prajitura se pune la rece, in asteptarea glazurii.




Glazura se pregateste amestecand pe bain marie frisca lichida/laptele si ciocolata, taiata bucatale cat mai mici. Cand ciocolata este topita in proportie de 80%, oala se ia de pe bain-marie si se continua a amesteca, pana la omogenizare, apoi se lasa sa se raceasca.
Glazura se intinde peste biscuiti, cu ajutorul unei pensule de silicon, apoi prajitura se reintroduce in frigider, pentru a permite cremei sa se intareasca. Cand ciocolata s-a intarit usor, se poate decora, trasand dungi cu un pieptene de patiserie.

Prajitura se taie cel mai bine in portii de marimea biscuitilor asezati deasupra.


19 comentarii:

  1. Arata foarte bine! Imi pare rau ca nu am mai avut prajitura sa satisfac poftele. Dar pentru ca nici noi nu ne-am saturat, azi o fac din nou! :) Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca si eu am refacut rezerva de mac si cocos tot in aceiasi idee :) Pupici

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Multumesc pt aprecieri, Meea!
      Trebuie sa fiu sincera si sa recunosc ca aleg cele mai frumoase bucati si nu le fotografiez pana nu le bibilesc putin. :)

      Ștergere
  3. mie imi iesie blatul din albus,nuca de cocosa si mac f subtire.de ce ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
    WhatsApp:+2349046229159/
    +3550685677099

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...