Steluta mea a iesit tare frumoasa, chiar daca are un mic defect si razele nu au iesit perfecte. Secretul este ca odata ce te-ai apucat de rasucit bucatile de aluat sa nu te opresti pana nu termini, altfel risti sa pierzi sirul. La mine nu a fost posibil, la pasul 7 din 16 am fost intrerupta de unul din pitici si mi-am pierdut toata concentrarea, iar steluta si-a pierdut simetria.
INGREDIENTE:
1 ou + 1 galbenus
1/2 lingurita sare
1 plic drojdie uscata
150ml lapte
150g zahar
coaja rasa lamaie
esenta de rom
100g unt
aprox. 500g faina pentru cozonac (sitata)
PREPARARE:
Prima regula importanta a reusitei prepararii cozonacilor este ca toate ingredientele sa fie aduse la temperatura camerei, iar pentru aceasta vor fi tinute in bucatarie (sau intr-o camera calduroasa) inca din ziua anterioara.
Tot cu o seara inainte, ouale se sparg intr-un castronel si se mixeaza impreuna cu sarea, apoi se lasa deoparte pana in momentul prepararii (eu le-am tinut si 24 de ore, fara a se altera sau a creea probleme organismului).
Cand se incepe prepararea propriu-zisa, ingredientele se pregatesc astfel:
- faina se cerne intr-un castron incapator;
- untul se topeste, apoi se lasa la racit, pana cand devine caldut (nu rece, nu fierbinte);
- 100ml de lapte se pun la fiert impreuna cu zaharul si coaja de lamaie si se pastreaza pe foc pana cand zaharul se topeste; se lasa pana cand devine caldut, moment in care se adauga esenta;
- drojdia se presara peste 50ml lapte caldut si se amesteca pana se dizolva complet.
Drojdia dizolvata in lapte se toarna intr-o gropita formata in centrul fainii, se acopera cu putina faina si se lasa deoparte 20 de minute.
Peste faina se adauga ouale, siropul cu lapte si untul topit, toate caldute. Temperatura ingredientelor lichide este foarte importanta, deoarece de ea depinde cresterea cozonacului; daca vor fi reci sau fierbinti vor inhiba efectul dorit al drojdiei asupra fainii.
Aluatul se framanta in jur de 5-10 minute, pana cand devine elastic (daca se apasa cu degetul, aluatul revine imediat si nu ramane gaura).
Se asaza intr-un castron mare, se acopera cu un prosop curat si se asaza intr-un loc cat mai calduros si ferit de curenti de aer rece. Eu l-am asezat pe un fund de lemn si, impreuna cu acesta, pe aragaz, in timp ce cuptorul a mers pornit, pe cea mai mica treapta.
Se lasa la crescut, timp de 2 ore (in prima ora creste destul de putin, dar in a doua ajunge sa se dubleze).
Cand aluatul a crescut indeajuns, se imparte in doua bucati, iar prima se intinde foaie rotunda, direct pe hartia sau plansa de copt.
Daca nu se obtine un cerc, forma poate fi data decupand-o cu ajutorul unui platou rotund sau cu inelul detasabil al unei forme de tort de 28cm.
Peste foaia obtinuta se intinde Nutella, astfel incat o margine de 1cm sa ramana fara crema.
Cu ajutorul gurii unui pahar se preseaza mijlocul aluatului intins, pentru a marca centrul acestuia, respectiv zona in care acesta nu trebuie taiat.
Folosind un cutit cu rola (cutit pentru pizza) se imparte cercul de aluat in 16 sectoare, astfel: intai se imparte in sferturi, apoi fiecare dintre acestea in alte 4 parti egale.
Cand toate cele 16 sectoare sunt taiate se ia o bucata de aluat si se rasuceste de 2 ori intr-o directie. Alegand sensul acelor de ceasornic sau cel trigonometric se continua rasucitul, bucata cu bucata, astfel incat vecina bucatii anterior lucrate sa fie rasucita invers decat aceasta.
Foaia de copt se transfera in tava mare a cuptorului, cozonacul se acopera cu un prosop si se lasa inca 30 de minute la crescut.
Inainte de a se introduce in cuptorul preincalzit, cozonacul se unge cu o pensula inmuiata intr-un ou amestecat cu o lingura de lapte.
Pentru a evita intinderea cremei peste aluat, se vor unge numai zonele de aluat, nu si cele cu crema.
Cozonacul se coace la foc mare, in partea de sus a cuptorului, timp de 30 de minute.
Sursa: imaginea care sta la baza acestui cozonac, gasita pe Facebook. Diferenta este ca in varianta originala, fasiile de cozonac au fost rasucite de 3 ori, eu alegand sa o fac numai de 2 ori, pentru a obtine mai clar forma de stea.
Am vazut-o si eu si m-a tentat s-o fac, insa n-am avut timp. Ti-a iesit foarte frumoasa!
RăspundețiȘtergereMihaela
Multumesc pentru aprecieri, Mihaela. Ma bucur ca m-ai vizitat.
ȘtergerePupici
Wawww
RăspundețiȘtergereEste grozava!
RăspundețiȘtergereAm facut-o si eu , dar am dat-o cadou si mi-a ramas gandul la ea.
RăspundețiȘtergereCe gest frumos! Sunt sigura ca a fost foarte apreciat.
ȘtergereAcum nu ramane decat sa o refaci si sa o primesti cu placere, doar nua fost greu de facut prima oara, nu?
Rodica, iti doresc un an frumos!
Cred ca este o mica greseala la reteta. Cele 500 g faina cer 250 ml lichid, excluzand untul si ouale.
RăspundețiȘtergereAm folosit jumatate din cantitatile retetei de aici: http://bucatariacaseinoastre.blogspot.ro/2012/12/cozonac-din-aluat-cu-unt-si-umplutura.html, care este reteta mamei mele de cozonac, facuta si refacuta de decenii. Daca proportiile nu sunt cele standard pentru produsele de acest gen, nu contest, stiu ca trebuie respectata o ratie anume, dar dincolo de stiinta panificatiei, eu prezint retete testate si atat, nu am studii in acest domeniu. Daca imi poti spune mai multe in legatura cu comentariul postat initial, m-as bucura sa iau la cunostinta. Multumesc.
ȘtergereCum pot gasi pe facebook filmuletul?
RăspundețiȘtergereNu cred ca este aceeasi reteta, dar tutorialul este bun pentru a vizualiza procesul. Succes!
Ștergerehttps://www.youtube.com/watch?v=HwvYmBo_bN4
este foarte buna eu am facuto a esit super buna nu a mai avut timp sa se raciasca ca era gata 😀😀😀
RăspundețiȘtergereCozonacul cald are aceasta putere :)) Ma bucur ca a placut.
ȘtergereSunt aici pentru a depune mărturie despre modul în care acest puternic vrăjitor numit Dr.DWAN m-a ajutat să-mi repar relația. Mi-a fost zdrobit când logodnica mea mi-a spus că nu mai este interesat să se căsătorească cu mine pentru că avea o aventură cu cealaltă femeie la care lucrează. Plângeam și plângeam în fiecare zi, până când a devenit atât de rău încât am apelat la Internet pentru ajutor, atunci când am citit o recenzie despre marea muncă a Dr.DAWN, apoi l-am contactat pentru ajutor pentru a-mi recupera iubitul, el m-a ajutat să fac o puternică (vrajă de dragoste de reconciliere) și spre cea mai mare surpriză a mea, după 48 de ore în care am făcut vraja de dragoste, logodnica mea s-a întors în genunchi rugându-mă să-l iert. Acum suntem căsătoriți fericiți și toate mulțumirile sunt adresate Dr.DAWN Wonders pentru că m-ați ajutat să-mi salvez relația, puteți contacta Dr.DAWN prin adresa sa de e-mail: ( dawnacuna314@gmail.com )
RăspundețiȘtergereWhatsApp:+2349046229159/
+3550685677099
Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.
RăspundețiȘtergere