joi, 12 septembrie 2013

Tort cu nuca, in blat si crema

Va prezint un tort incantator, dupa o reteta a unei bune prietene de familie, pe care, copil fiind, l-am adorat. Binenteles, am fost extatica sa descopar reteta in caietul de retete al mamei, sub denumirea simpla "Tort cu nuca, Craita" si apoi sa il refac purtand speranta ca voi obtine acel tort minunat cu blat de nuca, fara faina si crema cu nuca si unt.
Va promit un tort special, de care nu va veti satura prea usor! Nu uitati, toamna este anotimpul propice pentru acest gen de desert ... zile racoroase si nuci proaspete :)


INGREDIENTE BLAT (21cm):
7 galbenusuri
120g zahar
10 albusuri
60g pesmet
100g nuca macinata

CREMA:
4 galbenusuri
130ml apa
160g zahar
20g praf pt cappuccino sau ness, dupa gust
160g nuca macinata
350g unt moale

PREPARARE:
Ca pentru orice blat, ouale se scot din timp de la rece si se pastreaza la temperatura camerei cel putin 1 ora.

Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul pana cand se obtine o crema albicioasa, iar zaharul e aproape topit.
Se bat spuma cele 10 albusuri, pana se intaresc.



Nuca si pesmetul se amesteca intr-un singur recipient, pentru a face economie de vase pentru spalat ;), apoi se adauga treptat in galbenusuri, alternand cu cate o lingura cu varf din spuma tare de albusuri, pana cand toate ingredientele s-au unificat. Inglobarea nucilor si albusurilor in galbenusuri se face utilizand un tel, prin miscari usoare, de sus in jos, taind compozitia cu telul tinut perpendicular pe castron (am descoperit ca aceasta metoda ajuta la obtinerea unui aluat pufos si aerat).




Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata cu faina, apoi se coace 45 de minute, la foc mic spre mediu, in partea superioara a cuptorului.
Blatul este gata cand trece "testul scobitorii". La scoaterea din cuptor partea de sus a blatului va fi foarte umflata, dar odata cu racirea, aceasta se va lasa, devenind din concava usor convexa.
Cand blatul s-ar racit complet, pielita de deasupra se indeparteaza (este delicioasa, consumati-o cu incredere!), apoi blatul se feliaza pe orizontala, in 3-4 felii, dupa posibilitati si preferinte.


Pentru crema,  se amesteca zaharul si ness-ul, se adauga apa si se bate cu telul pentru a nu se forma cocoloase.
Se adauga galbenusurile de ou, iar compozitia se pune pe foc, amestecand continuu.
Se adauga nuca si se mai pastreaza pe foc 2-3 minute.


Se lasa sa se raceasca (cel mai rapid este in baie de apa rece), timp in care nuca se va hidrata, se va umfla si astfel compozitia lichida devine una cremoasa.


Cand crema cu nuca s-a racit complet, se inglobeaza lingura cu lingura in untul moale, amestecand foarte bine dupa fiecare adaos.
Pentru ca untul sa ajunga la consistenta perfecta trebuie scos din timp de la rece si pastrat la temperatura camerei pana in momentul in care devine foarte moale, dar nu ajunge sa se aleaga grasimea sub forma lichida (asa cum mi se intampla cand il las la inmuiat pe caloriferul cald si apoi uit de el :D).
Crema obtinuta se imparte si se intinde intre feliile de blat.
La acest tort nu recomand a se insiropa blatul, prezenta nucii oferindu-i din start o textura usor umeda, iar plusul de zahar din sirop ar putea strica echilibrul gustului.


Tortul se poate imbraca in frisca si apoi presara cu nuca macinata, aceasta fiind prezentarea in care mi-a fost servit prima oara.

Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

4 comentarii:

  1. Iubesc nuca,asa ca-mi este pe plac tortul tau!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut acest tort de ziua sotului si toti mesenii au fost foarte incantati de gust.Multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari pentru alegerea si reusita acestei retete. Iti multumesc ca mi-ai impartasit reactiile celor prezenti. Te astept si in alte astfel de ocazii fericite :)

      O zi buna!

      Ștergere
  3. Dr. Makha este un om cu mari puteri spirituale din cauza puterii sale de vrajă, am reușit să-mi recuperez soțul după 3 ani de divorț. Treceam printr-o perioadă foarte proastă din cauza divorțului, așa că căutam ajutor online când am dat peste mărturia unei doamne care a descris cum vrăjitorul a ajutat-o ​​să aibă un copil folosind un medicament pe bază de plante, am primit contactul. si i-a explicat situatia, a facut o vraja si sotul meu s-a intors la mine in a treia zi inca e magie pentru mine, sunt foarte fericit sa revin cu iubirea vietii mele. îl puteți contacta pe Dr. Makha vrăjitorul la numărul său de whatsapp: +1(815)564-3618 sau e-mail: makharituals@gmail.com el m-a ajutat Sunt sigur că vă va ajuta și cu problema vieții tale.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...