duminică, 16 decembrie 2012

Tort cu 3 feluri de ciocolata

Un clasic de mult vizat, dar caruia numai o zi aniversara si o vreme friguroasa ii puteau potenta impactul. Pentru cei ce iubesc ciocolata, acest tort este un vis implinit, aducand in atentie, cu fiecare strat, o noua aroma alaturata celui mai savuros ingredient; si astfel, fiecare lingurita te poarta prin lumea delicata a ciocolatei albe imbogatita cu lichior de oua, prin cea matasoasa a ciocolatei cu lapte, culminand cu cea usor aspra, dar ferma, a ciocolatei amarui cu aroma de rom, pastrand pentru final pandispanul aerat si plin de cacao.
Un tort spectaculos, servit la ocazii speciale, numai bun pentru apropiatele sarbatori de iarna.


INGREDIENTE BLAT (21cm):
2 oua mari
50g zahar
2 linguri ulei
40g faina pentru prajituri
10g cacao
1/4 lingurita praf de copt
un praf de sare

SIROP:
100ml apa
50g zahar
esenta

CREMA CIOCOLATA AMARUIE:
100g frisca lichida
200g ciocolata amaruie (minim 50% unt cacao)
200g frisca lichida, folosita batuta
1 lingurita esenta de rom
3 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA CU LAPTE:
100g frisca lichida
150g ciocolata cu lapte (sau Nutella)
150g frisca lichida,folosita batuta
2 foi gelatina

CREMA CIOCOLATA ALBA:
100g frisca lichida
150g ciocolata alba
150g frisca lichida, folosita batuta
50ml lichior de oua
3 foi gelatina
* Pentru straturi de inaltime egala, folositi cantitatile de la crema ciocolata cu lapte.
+300g batoane cu interior de ciocolata
! Frisca folosita de mine este cea din smantana si, deci, neindulcita.

PREPARARE:
Pentru blat, se scot ouale din timp, pentru a ajunge la temperatura camerei sau se tin 15 min in apa calda.
Albusurile se separa cu grija de galbenusuri, astfel incat sa nu ramana urme de galbenus impreuna cu albusurile, apoi se amesteca cu zaharul si sarea, timp de 5 min, la viteza mare.
Cand albusurile nu mai prezinta bule mari de aer si seamana cu o spuma precum zapada, se adauga toate galbenusurile, frecate anterior cu uleiul. Se incorporeaza cu ajutorul unui tel, amestecand usor, circular, de sus in jos.


Separat se siteaza si se amesteca faina, cacaoa si praful de copt.
Ingredientele uscate se adauga compozitiei cu ou, in trei transe, amestecand dupa fiecare.
Se continua a amesteca folosind telul, pana cand se sparg toate cocoloasele.
Compozitia se toarna in tava unsa si tapetata (pe pereti), iar pe al carei fund a fost fixata hartie de copt. Tava se ridica putin in sus, deasupra blatului, apoi se lasa sa cada pe acesta, de cateva ori, pentru a se sparge bulele prea mari de aer.
Blatul se coace 20min, la foc mediu, in cuptorul preincins.
Blatul copt se scoate din cuptor si se lasa la racit.




Cremele se pregatesc pe rand, pornind de la cea de jos, cea cu ciocolata amaruie. Procesul este similar, dupa cum urmeaza: frisca lichida se pune la incalzit, intr-o craticioara. Cand aceasta incepe sa fiarba, se ia de pe foc si se adauga ciocolata rupta bucatele cat mai mici, apoi se amesteca pana cand se obtine o compozitie uniforma.
Intre timp, foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, destula cat sa le acopere. Dupa 2-3 minute, foile se scot din apa si se storc in mana.
Se verifica temperatura compozitiei cu ciocolata si, daca se simte usor fierbinte, se adauga o foaie de gelatina. Daca aceasta s-a dizolvat in maxim 5 secunde, se pot adauga si urmatoarele, compozitia avand o temperatura destul de inalta incat sa asigure dizolvarea completa a gelatinei. Daca insa gelatina nu se dizolva, craticioara se repune pe foc mic si se amesteca pana cand se atinge o temperatura favorabila.

Ciocolata topita se pune la racit in baie de apa rece, timp in care se bate restul de frisca. Pentru ca frisca sa se intareasca, inainte de a fi desfacuta si batuta, cutia se introduce in congelator, pentru 10 minute.
Frisca se scoate de la rece si se mixeaza pana se intareste bine, apoi se incorporeaza in compozitia cu ciocolata, impreuna cu esenta sau, in cazul cremei cu ciocolata alba, lichiorului de oua. In cazul in care nu se foloseste lichior, cei 50ml de lichior se inlocuiesc cu alti 50ml de frisca batuta.


Crema de ciocolata amaruie se toarna si se niveleaza peste blatul de tort racit si insiropat (opional), asezat invers (cu partea de sus indreptata in jos) pe platoul de servire si fixat cu ajutorul unui inel de la forma in care a fost copt blatul. Eu am folosit un inel reglabil si astfel, desi blatul a fost copt intr-o forma de 21cm, tortul final a avut un diametru de 20cm.
A se avea grija la zona de pe margine, unde crema intra in contact cu inelul. Acolo crema trebuie apasata usor inspre margini, pentru a nu ramane spatii intre blat si crema.




Blatul si crema se introduc in congelator (sau, daca nu aveti loc, in frigider), pana cand este gata crema urmatoare. Dupa ce aceasta este nivelata in cadrul inelului, tortul se reintroduce in congelator, in asteptarea celei de-a treia creme, cea alba.
Dupa adaugarea cremei albe, tortul se introduce in frigider, unde va ramane cel putin 4 ore, timpul necesar ca tortul sa se intareasca. Pentru a putea inlatura inelul, se trece un cutit cu lama subtire de jur imprejurul tortului, avand grija ca acesta sa fie perfect perpendicular pe platou si mereu in contact cu inelul; in caz contrar marginea tortului va iesi valurita.


Daca se doreste a fi decorat cu batoane de ciocolata, este bine ca acest lucru sa fie facut cu putin timp inainte de servire, deoarece, in contact cu umezeala din frigider, anumite tipuri de batoane au tendinta de a se inmuia.
Pentru a fixa batoanele de peretele lateral al tortului, acesta se unge cu ciocolata topita si racita, aceasta reprezentand liantul dintre tort si batoane.

44 de comentarii:

  1. Este tortul meu preferat :P
    Ti-a iesit atat de perfect, felicitari!
    Sarbatori Fericite alaturi de cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru laude, fetelor. Cand vin din partea unor bloggeri experimentati asemeni voua, aprecierile pozitive sunt un compliment puternic.
      Sarbatori fericite si voua. Nici nu imi vine sa cred cat de aproape suntem de Craciun.

      Ștergere
  2. Ti-a reusit super bine.Si mie imi place astfel de tort.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mirela, Dia, ca de obicei veniti cu o vorba buna! Multumesc. :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata super bine tortul.Pare putin cam dificil de realizatdar il voi incerca.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Denisa, nu te lasa descurajata de cat de bine mi-a iesit, caci, sincer, si pentru mine a fost o surpriza. Daca vrei ca straturile sa iasa drepte, respecta indicatia de a-l baga la rece dupa fiecare, si vei fi multumita de rezultat. Mult succes!

      Ștergere
  5. Buna, ar merge aceasta reteta de tort, dar cu marginea aceea cu inimioare de la alta reteta care ati postat-o? Tare as vrea sa incerc combinatia aceasta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge, cum sa nu; Avand in vedere ca am folosit aceeasi forma pentru ambele torturi, nu veti avea probleme cu ingredientele si cantitatile. Mult succes si sa fie primit cu dragoste (presupun ca va fi pregatit pentru cineva special :))
      Daca mai aveti intrebari, nu ezitati sa le adresati.

      O zi buna!

      Ștergere
  6. buna ziua, as dori sa fac maine acest tort dar as vrea sa il invelesc in martipan oare se poate sau e prea moale compozitia, sau ii mai pun un blat deasupra?
    si inca ceva, nu am gasit gelatina foi care este echivalentul pentru cea praf la plic?
    felicitari pentru toate deliciile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua
      Se poate inveli in martipan sau pasta de zahar fara probleme, binenteles imbracat in prealabit in crema de unt; datorita gelatinei compozitia se comporta foarte bine in a sustine greutatea acestora. Din experienta stiu ca e o mica problema in a face sa adere crema de unt la cremele cu gelatina, dar cu rabdare tot se imbraca in unt si de acolo martipanul se pune usor. Daca ar exista inca un blat deasupra cremelor untul s-ar lipi mai usor pe partea de sus, dar, cum spuneam, cu rabdare, se poate renunta la el.
      Pentru a inlocui foile de gelatina cu granule trebuie tinut cont de faptul ca 6 foi sunt echivalentul unui plic de 10g cu granule, deci cu jumatate de plic pentru fiecare crema nu ar trebui sa existe probleme. Eu nu am folosit decat gelatina foi, dar daca as fi nevoita sa folosesc granule, le-as hidrata si apoi dizolva direct in frisca lichida, pentru a nu aduce un plus de lichid in crema.
      Mult succes in preparare, iar tortul sa fie primit cu drag si bucurie.

      Ștergere
  7. va multumesc frumos..tinem legatura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. buna seara, v-am urmat sfaturile si va spun ca am facut acest tort de 5 ori, superb desigur...primele doua dati a iesit ff bine deasupra, adica ciocolata alba s-a scuturat si a ramas lucioasa iar urmatoarele desi am folosit aceleasi ingrediente s-a taiat efectiv, arata bine, dar pt mine, ca i cunoscatoare cat de cat nu era ceea ce doream...am folosit aceeasi frisca, ciocolata si gelatina dr.Q..nu stiu ce se intampla....

      de asemenea se poate foarte bine pune visine din compot in prima parte si blatul putin insiropat cu compotul de visine..e foarte aromat si bun...


      inca o data va multumesc....

      Ștergere
    2. Buna ziua. Acest tort da dependenta, nu numai la noi in familie :) Nici eu nu l-am facut chiar de 5 ori, am ajuns abia la 3 :p Din fericire nu am avut probleme cu pregatirea cremelor, dar pot sa inteleg cum tocmai cea cu ciocolata alba s-a intamplat sa nu iasa ... din experienta stiu ca este tare instabila si se poate taia, indiferent de calitatea folosita; incep sa cred ca e treaba de noroc.
      Sper sa nu mai ai parte de experiente neplacute, iar toate preparatele sa iti iasa perfect!

      Sugestia cu visinele si compotul este foarte buna. Eu nu prea insiropez torturile, asa ca prima oara cand l-am facut am lasat blatul simplu, dar apoi am observat cum blatul insiropat face tortul mai placut. Multumesc pentru sugestia ta.

      O zi buna!

      Ștergere
    3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  8. Buna! Cum masor eu frisca? Pentru ca acolo am vazut ca e in grame nu in mililitri. Sau e acelasi lucru? Mersi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Eu folosesc frisca lichida de la Dorna sau Lidl, dar cum consistenta ei este o parte lichida si restul in genul smantanii, pe cutie greutatea este data in grame, deci asa am preluat-o si eu. S
      Sper sa-ti fie de folos. O zi buna.

      Ștergere
    2. O sa vad. Mersi :)

      Ștergere
  9. Buna Ruxi, ti-am trimis pozele in mail daca le-ai primit sa imi zici te rog ca la prima expediere nu a mers yahoo... Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua,

    Vine ziua unei colege si mi-a zis ca si-ar dori foarte mult acest tort. Din pacate, un tort de 20 de cm este mult prea mic.
    Mi-ati putea spune ce cantitati sa folosesc pentru o forma de 24 de cm?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Daca folositi cantitatile date + 50% din acestea veti obtine aproximativ aceeasi proportie a straturilor ca in pozele prezentate. Mult succes in preparare si degustare placuta!

      Ștergere
  11. Daca insiropz blatul n-o sa se absoarba prima crema in el? Si inca ceva, de unde ti-ai luat inelul de tort? :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!

      Insiropeaza-l fara grija, datorita continutului mare de unt de cacao din ciocolata amaruie, acest strat este cel mai dens.
      Inelul de tort l-am luat de la un magazin TCM din Bucuresti, cu incredibil de mica suma de 10 ron. Din pacate nu prea am mai vazut decat din cele patrate, tot cu 10 ron, la TCM-ul din Berceni, zona Cultural. Sper sa ai noroc si sa gasesti pe la vreun TCM mai putin vizitat, deoarece, in rest, sunt foarte scumpe aceste inele reglabile :(

      O zi buna!

      Ștergere
    2. Eu locuiesc in Alba Iulia, pe aici nu am gasit TCM. Dar am vazut pe internet cu 40 RON. Problema e ca are doar 8 cm inaltime si ma gandesc ca e cam mic. Am vrut sa aiba macar vreo 10 cm. Zic si eu. :D Ca idee, al tau cat are inaltimea? Multumesc! :*

      Ștergere
    3. Pana in 10 cm are si acesta. E bun pentru ca e mai inalt decat inelele detasabile din formele de tort.

      Ștergere
  12. Si eu as vrea sa incerc aceasta reteta maine...fac tortul cadou de Sf Mihail si Gavriil.
    Nu-mi dau seama care este modalitatea de transfer a tortului de pe tava pe farfurie dupa ce am desprins inelul... Sper ca s-a inteles intrebarea, nu stiu altfel cum sa ma exprim.
    Multumesc!
    Manuela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Manuela.
      Pentru transferul oricarui tort trebuie putina tehnica si instrumente. Pana sa imi cumpar o paleta speciala pentru asa ceva (una mare cam cat o farfurie) foloseam doua palete din inox, una pentru fiecare mana, pe care le bagam sub tort si, cu broboane de emotie pe frunte, mutam tortul. Ca sa te scutesti de acest stres, daca detii un platou indeajuns de plan si intins cat sa cuprinda tortul si inelul, poti monta tortul direct pe platou.
      Sunt sigura ca tortul cadou va fi foarte apreciat. Sa ai o zi furmoasa maine!

      Ștergere
  13. Buna.Ce faina folositi pt blat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. In esenta folosesc Dobrogea sau 7Spice.

      Ștergere
    2. Buna seara.crama dupa ce e luata de pe foc si o amesteci cu frisca cu mixeru amesteci? La cantitatile scrise iese asa de inalta crema cum arata in poza? Multumesc

      Ștergere
    3. Buna. Cu mixerul incorporez frisca in crema de ciocolata racita. Ingredientele folosite la tortul din poza sunt cele descrise, important este sa fie si tava de 20-21cm diametru.

      Cu placere.

      Ștergere
    4. Buna seara.imi spuneti va rog ce fel de ciocolata folosoti la toate trei randuri.multumesc

      Ștergere
    5. Buna. La cea amara si alba folosesc ciocolata Bellarom de la Lidl, iar la cea cu lapte folosesc Milka cu lapte si Nutella.
      Cu placere.

      Ștergere
  14. buna seara.frisca de la lidl este de la polis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara. In creme folosesc numai frisca Pilos de la Lidl, iar pentru imbracat dulciurile apelez la Dorna, pentru ca este mai ferma.

      Ștergere
  15. Buna ziua.daca vreau deasupra sa fac o glazura de ciocolata cum o prepar? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. buna ziua
    te rog spune-mi cata gelatina sa folosesc daca i-au la pliculet?
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua.
      Pentru a folosi gelatina la pliculet trebuie sa folositi apa pentru a o hidrata, ceea ce va modifica textura finala a cremelor ... de aceea am optat pentru cea foi. Totusi, daca nu doriti aceasta varianta, 1/2 pliculet de gelatina hidratat in 40ml de apa.

      Succes!

      Ștergere
    2. si foile nu trebuie hidratate ? eu am luat foi

      Ștergere
    3. Ba da, foile trebuie hidratate in apa rece, apoi scurse (stranse in pumn). Eu prefer varianta cu foi de gelatina.

      Ștergere
    4. foi am cumparat si eu deja am facut tortul acuma astept cele 4 ore

      Ștergere
  17. buna ii superb tortul si cred ca ii delicios cu atata ciocolata.... maine am sa fac si eu nu stiu daca pot sa atasez aici o poza sa va arat ce mia iesit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, Matzuca (fara nicio legatura, acesta este si alintul fetitei mele :) ).
      Sa te bucuri de acest tort, sunt sigura ca il vei aprecia maxim. Succes!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...