joi, 13 septembrie 2012

Briose cu dovleac sau cartof dulce

Cartofii dulci i-am incercat prima oara cand Alexutza era piticoata de tot si manca tot felul de piureuri dubios colorate, in incercarea de a trece la o alimentatie solida. Pe atunci nu s-a aratat prea incantata de noul gust, dar acum, cand i-a fost servit sub forma de briose, in combinatie cu scortisoara ei draga, obiectiile nu au fost prezente.
Si daca e sa spun ceva despre aceasta leguma este ca am descoperit-o avand un gust extrem de versatil: cruda seamana foarte tare cu morcovul, iar odata fiarta pare a fi dovleac, prin gust, textura si miros.
Briosele de acest fel sunt foarte potrivite zilelor racoroase de toamna, alaturi de ceai sau cafea, simple sau glazurate cu o crema fina de unt.


INGREDIENTE pentru 12 buc:
130g unt moale
130g zahar
1/2 - 1 lingurita scortisoara
2 oua medii
150g piure de dovleac sau cartof dulce
1 lingurita bicarbonat
2 linguri zeama de lamaie
200-230g faina
1 lingurita praf de copt

PREPARARE:
Dovleacul sau cartoful dulce se decojesc, se taie cubulete, apoi se pun la fiert in apa, cat sa ii acopere. Se fierb pana cand legumele sunt indeajuns de moi incat sa fie usor strapunse cu furculita, apoi se scurg si se paseaza. Se lasa la racit.


Untul moale, scos din timp din frigider, se mixeaza cateva minute impreuna cu zaharul, pana se obtine o crema. Se adauga scortisoara, dupa gust, apoi ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.


Se incorporeaza piureul de dovleac.
Bicarbonatul se adauga in sucul de lamaie, iar, dupa ce a format spuma, se adauga in compozitia anterioara. La final se adauga faina amestecata cu praf de copt, treptat, pana la incorporarea intregii cantitati si obtinerea unei compozitii asemeni unei creme.



Aluatul se asaza cu lingura in formele de briose, pregatite cu hartie speciala.
Briosele se coc timp de 20-25 minute, in cuptorul preincins, la foc mediu, sau pana cand o scobitoare introdusa in ele va iesi curata, fara bucati de aluat lipite de ea.



Se lasa la racit 5 minute in tava, apoi se scot pe un grilaj, pana la racirea completa.

6 comentarii:

  1. Una si pentru mine,te rog!Arata grozav de bine.Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu drag, si mai multe, din tura viitoare, si numai la schimb :*

      Ștergere
  2. Ruxi, salutare!
    Iti multumesc ca existi. :) Imi faci viata mai usoara.
    Am si eu o intrebare- la ce etapa adaug piureul de dovleac in reteta asta? Caci citesc si recitesc, insa nu e indicat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut voios, Kkorina (apropo de user-ul tau, asa ii spun si cele mai bune si vechi prietene ale mele)!
      Se pare ca mai dau si cu stangul in dreptul uneori, provocand incurcaturi si iti multumesc ca ma tragi de maneca. Prin urmare, piureul de dovleac se adauga inaintea bicarbonatului, asa cum voi specifica imediat in reteta.
      Kkorina, iti multumesc ca mi-ai scris si sper sa te bucuri de briose calde, bune si aromate.

      Un sfarsit de toamna placut iti doresc.
      Ruxi

      Ștergere
    2. Le-am facut si eu!
      Au iesit mirobolante.
      O brioshika calduta... frumusica de p-aici vrea sa stea langa cescuta ta de ceai.
      Pofta mare!

      Ștergere
    3. Ce varianta ai ales, dovleac autohton sau cartof dulce?
      Sa le savurezi cu placere si te astept cu drag pe viitor.

      Weekend placut!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...