luni, 16 iulie 2012

Sandwich-uri cu inghetata de casa, de vanilie

Inevitabilul s-a produs, piticii au descoperit inghetata si rapid au capatat dependenta. Nu e chip sa stie ca exista inghetata in casa si sa nu si-o doreasca. La inceput au degustat inghetata din comert, dar, ca si in cazul altor alimente, lunga lista de ingrediente inscrisa pe ambalaj, m-a convins sa le ofer o alternativa mai sanatoasa.
Prin urmare am apelat la un expert in domeniu, domnul David Lebovitz, care prin cartea sa "The Perfect Scoop" mi-a furnizat ceea ce, ulterior, am descoperit ca este reteta clasica de inghetata cu vanilie. Ca sa va ofer un punct de reper in privinta gustului, se aseamana foarte tare cu parfait-ul de vanilie invelit in staniol si cumparat de la cofetarie, inainte de '89.
Copiii au fost si de aceasta cuceriti, decretand cu incantare "Mami, inghetata ta este mai buna!" :)


Ca sa fiu in intregime sincera in legatura cu aceasta reteta, am pregatit-o de 3 ori in saptamana asta, prima oara mi s-a taiat compozitia, a doua oara a iesit bine, iar a treia oara s-a taiat din nou, dar am refacut-o. Iata cum:

INGREDIENTE pentru 16 portii (tava de 19x25):
350ml lapte
400g frisca lichida
7 galbenusuri
150g zahar
esenta de vanilie
250g mascarpone (optional)

+ 1 foaie de napolitana
decoratiuni colorate

PREPARARE:
Laptele si zaharul se pun la fiert, la foc mic, unde se pastreaza pana cand zaharul s-a topit.
Galbenusurile se amesteca usor, iar peste ele se adauga laptele fierbinte, putin cate putin sau in fir subtire, pentru a nu face galbenusurile sa se faca omleta.


Rezulta o compozitie spumoasa, ce se pune inapoi in oala in care a fost incalzit laptele. Oala se asaza pe o oala mai mica cu apa clocotinda (bain-marie) si se amesteca pana cand compozitia se incheaga usor. Dupa ce se ia de pe foc, se amesteca si esenta de vanilie.


Acesta este momentul in care, in 2 dati din 3, am reusit sa o zbarcesc, asa ca invatati din greselile mele:
 - in momentul in care compozitia se simte mai tare in timp ce se amesteca, oala se ia de pe foc;
 - daca se continua a mentine oala deasupra sursei de caldura, compozitia nu va continua procesul de intarire, doar risca sa se taie;
 - cand compozitia ajunge sa fiarba cat de putin imediat se va taia si va arata astfel:

 - consistenta dorita si corecta este aceea a inghetatei topite; observati urmele care raman pe fundul oalei:


Compozitia obtinuta se pune la racit in baie de apa rece sau in chiuveta cu apa rece, unde se mentine pana la racirea completa.

Frisca se bate pana se intareste si peste ea se adauga compozitia cu ou. Se amesteca pana la inglobarea completa, apoi se transfera intr-o cutie cu capac, urmand a se pastra la congelator pentru 2-3 ore.

In cazul in care compozitia cu ou s-a taiat, ea poate fi salvata.
Se lasa la racit, ca in cazul celei normale. Separat se bate frisca si optional, pentru o consistenta mai legata, se adauga o cutie de mascarpone.
Compozitia taiata (complet racita) se adauga treptat peste frisca batuta tare, polonic dupa polonic, amestecand bine dupa fiecare adaos.
La final se obtine o compozitie lichida, cremoasa si fara cocoloase.

Dupa cele 2-3 ore de stat la congelator, inghetata se scoate si se paseaza / amesteca folosind o furculita, distrugand astfel cristalele de gheata. Compozitia se poate lasa in cutia initiala sau se transfera intr-o tava pentru a forma sandwich-uri in foi de napolitana.


Tava se unge pe fund si pe pereti cu un servetel gros de hartie, imbibat in ulei. Uleiul are rolul de a face sa adere mai bine folia alimentara ce se adauga in pasul urmator.

Foaia de napolitana se taie dupa dimensiunile tavii, intai bucata ce se asaza dedesubt, apoi cea de deasupra (majoritatea tavilor nu au peretii perfect perpendiculari pe planul orizontal, facand necesar ca foaia de sus sa fie mai mare decat cea de jos).


Compozitia de inghetata se niveleaza peste foaia de napolitana si se acopera cu cea de-a doua foaie. Se acopera cu folie alimentara si se congeleaza pentru cel putin 6 ore.



Dupa ce s-a intarit, se desface folia de deasupra, tava se acopera cu un tocator si se rastoarna continutul peste acesta.
Inghetata se lasa sa se inmoaie putin, apoi se taie cu un cutit mare, intai pe lungime, apoi fiecare felie se imparte in 2.


Cat timp inghetata este usor moale pe margini, acestea se pot presara cu decoratiuni colorate. Daca nu sunt consumate imediat, bucatile de inghetata se repun in congelator.

3 comentarii:

  1. Inghetata este desertul meu preferat,niciodata nu-mi lipseste din congelator,indiferent de anotimp.
    Pup manutele cele mici si frumoase!

    RăspundețiȘtergere
  2. super ti-a ieshit!cred ca e delicioasa intre napolitane!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Napolitana a fost gandita ca bariera intre manutele piticilor si inghetata. :D

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...