luni, 30 iulie 2012

Bezele

Am facut inghetata, am ramas cu albusuri. Previzibil!
In cap imi rasuna provocarea unei prietene dragi: "Eeee, si pe cand niste macaroons?", apoi ma vad cu ochii mintii cum ma fac miiiica miiiica si abia ingaim "Mmmm, nu stiu, nu inca".  Adevarul e ca mititelele astea au formata asa o aura mitica in jurul lor, incat mi-e teama sa le incerc. Prin urmare, am zis sa imi fac intai mana cu niste bezele autohtone, binenteles dupa ce am studiat putin problema.
Pentru reteta m-am oprit iarasi la cea a doamnei Jurcovan, care, nu stiu de ce, imi inspira multa incredere cand vine vorba de "clasici".
Bezelele au iesit bune, si, in urma comparatiei mele obisnuite, cand vine vorba despre reusita unui desert, foarte aproape de cele servite prin cofetarii: dulci sa ti se lipeasca dintii intre ei, uscate bine si parfumate. In rest, mai am de cercetat si incercat; cantitatea de zahar totala imi cam da dureri de cap si, undeva in viitor, vreau sa vad daca nu poate fi micsorata, obtinand rezultate asemanatoare.


INGREDIENTE pentru aprox. 60 buc:
4 albusuri (140g)
280g zahar tos
2 plicuri zahar vanilat
1 lingura suc de lamaie (15ml)

PREPARARE:
Albusurile se lasa la invechit, timp de 24 de ore, la temperatura camerei, intr-un recipient inchis. Binenteles, aceasta operatiune a invechirii albusurilor m-a socat total, eu care fugeam mereu sa bag ouale cat mai repede in frigider, de parca erau bombe cu ceas gata sa explodeze. Apoi am citit cum ca este recomandat a se proceda astfel, pentru a obtine bezele cat mai uscate. Albusurile cat mai reci se bat cel mai rapid, dar aerarea lor este optima cand ele sunt batute timp mai indelungat, asa cum se intampla in cazul celor invechite. V-am spus ca am studiat problema! :p



Albusurile se transfera intr-o oala incapatoare, se bat spuma, apoi se adauga tot zaharul tos si vanilat, impreuna cu sucul de lamaie, apoi se mixeaza 2-3 minute. 

 
Oala se transfera pe bain-marie, unde se mixeaza la viteza mare, pentru 8-10 minute, acordand o atentie sporita zonei de jos a compozitie, unde albusurile intra in contact cu fundul oalei si unde risca sa se lipeasca.


Compozitia se transfera intr-un pos sau intr-o punga, careia ulterior i se taie un colt. Eu am folosit super utilul si usor de curatat pos din silicon.


Cu ajutorul acestuia se spriteaza mici rozete, in tava acoperita cu hartie de copt.


Compozitia ramasa se pune in pos si se lasa la temperatura camerei, in asteptarea celei de-a doua tavi.

Bezelele se introduc in cuptorul preincalzit, si se coc la foc mediu, timp de 1.5-2h, pastrand usa cuptorului intredeschisa pe intreaga durata a coacerii. La jumatatea timpului de coacere se intoarce tava. In cuptor, bezelele trebuie sa se usuce, nu sa se coaca.
Bezelele sunt gata atunci cand sunt tari la exterior, chiar daca in interior sunt moi si lipicioase.


Bezelele se scot din cuptor, se dezlipesc de pe hartia de copt (operatiunea ar trebui sa se desfasoare cu usurinta), se lasa la racit pe un grilaj, apoi se transfera intr-un recipient cu capac, unde se pastreaza pentru 24 de ore (astfel se continua procesul de uscare).



6 comentarii:

  1. sunt perfecte....dar nu am inka inkredere ca le pot face...mi-aA ATRAS ATENTIA si cosuletele de bezea ale lui miha http://dulciurifeldefel.blogspot.ro/2012/07/cosulete-de-bezea-cu-inghetata.html dar nujtiu dc nu am incredere in cuptorul meu mai cu seama

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atata timp cat tii usa de la cuptor deschisa sau intredeschisa, nu are ce sa mearga prost. La prima tava, unul din copii mi-a inchis usa de la cuptor si imediat a inceput sa miroasa diferit in casa si, desi am deschis usa dupa nici 5 minute, bezelele acelea au iesit usor maronii.

      Ștergere
  2. si da ... sunt de acord cu tine
    bezelele au o kantitate de zahar cam ridikata...dar ma gandesc ca langa o inghetata de fructe acrisoare ar fi perfecte

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Chiar atat! :) Ideea e ca ele sa se usuce, nu sa se coaca si de aceea sunt pastrate timp indelungat, la cea mai mica treapta de temperatura a cuptorului, cu usa intredeschisa pentru a nu se acumula umezeala.

      O zi buna!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...