duminică, 13 mai 2012

Prajitura Delice (cu multe oua)

Nu voi generaliza, alaturand superficial un superlativ acestei prajituri, doar spun ca, pana in acest moment, aceasta prajitura este "cea mai buna prajitura cu cacao facuta sau mancata de mine".
O cunosc demult, de cand mama a facut rost de reteta de la una din cofetaresele unui cunoscut stabiliment de gen, ca apoi sa ne incante cu ea mult prea rarut, caci pregatirea ei necesita nepermis de multe oua.
Sa nu credeti insa ca amintirile placute sunt cele care m-au legat de aceasta bunatate dulce, de-a lungul timpului ea a fost gustata de mai multe guri si a incantat multe papile gustative, culminand cu un fapt remarcabil in ceea ce priveste practica din bucataria casei noastre: luna aceasta am facut-o deja de 3 ori si suntem abia in 12!
Aspectul nu spune multe, stiu, dar poate descrierea va fi graitoare: blat usor, facut din multe albusuri, ce se topeste in gura, crema catifelata de cacao, plus un strat de frisca pufoasa, asa, pentru putina varietate.
Daca o incercati, sa ma anuntati negresit!

 

INGREDIENTE (tava 19x29):
12 oua
450g zahar
150g cacao
150g unt (sau margarina)
100ml lapte
un praf de sare

+200g frisca

PREPARARE:
Ouale (ajunse la temperatura camerei) se despart cu grija: galbenusurile se asaza intr-o oala incapatoare, iar albusurile intr-un castron.
Zaharul se pune peste galbenusuri, apoi se mixeaza pana cand se umfla si se intareste (5 minute).


Galbenusurile cu zahar se transfera peste o craticioara cu apa clocotita, se adauga untul, laptele si cacaoa, apoi se amesteca. Compozitia obtinuta se lasa la racit.

Albusurile se bat spuma tare impreuna cu sarea.


Jumatate din compozitia cu galbenusuri se incorporeaza in albusuri, in cateva transe, amestecand usor cu telul. Cealalta jumatate de compozitie cu galbenusuri va reprezenta crema.
Compozitia obtinuta se asaza in tava acoperita cu hartie de copt. Astfel se obtine blatul.


Blatul se coace in jur de 30 de minute, in cuptorul preincins, la foc mediu. Este gata cand trece testul scobitorii. Se lasa la racit in tava, apoi se scoate cu grija, cu ajutorul hartiei.

Hartia se dezlipeste de blat, dar numai pe laterale.

Pe fundul tavii se presara zahar pudra, apoi, printr-o miscare rapida, cu ajutorul hartiei de copt inca atasate de blat, se rastoarna blatul.




Daca s-a obtinut o crema cu o consistenta prea lichida, ca urmare a folosirii unor oua mari, in crema se pot ingloba 2 foi de gelatina. Acestea se tin 5 minute in apa rece, se storc in mana, se asaza intr-o ceasca si se introduc cateva secunde in cuptorul cu microunde.

Crema se intinde peste blat, apoi prajitura se refrigereaza pentru cel putin 4 ore.
Inainte de a fi servita, se orneaza cu frisca, fiecare bucata, dupa ce prajitura a fost taiata. Deasupra se pot presara decoratiuni sau ciocolata rasa.


18 comentarii:

  1. suuuuuuuuuuuupeeeeeerbaaa!!!!!!!!!si cred sii eu ca e delice:D !dragutze si hartiutele!arata kiar super!

    RăspundețiȘtergere
  2. O aveam demult in gand, dar citind reteta din caietul mamei, tot aveam impresia ca e gresita, negasind faina printre ingredientele blatului. Intre timp, am experimentat indeajuns cat sa-mi asum riscul unei nereusite, dar, din fericire, am regasit-o asa cum o stiam ... delicioasa! Probabil de acolo si numele, pe care l-am pastrat si in prezentarea de fata.
    Hartiutele sunt de la Ikea si fac parte dintr-o colectie in continua crestere :))

    RăspundețiȘtergere
  3. un desert pe placul meu!!si arata foarte bine ca deobicei!!O zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc la fel, Mihaela. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. Clamele sunt clame de rufe? le-ai bagat in cuptor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De rufe, la origine, acum au destinatie clara de a-mi fixa hartia de copt pe tavi. Dupa ce torn compozitia in tava, le indepartez :D

      Ștergere
    2. Daca uzi hartia de copt si o storci in oumn devine foarte maleabilă si nu mai ai nevoie de clamițe 1😘

      Ștergere
  6. Buna ziua!am facut aceasta prajitura si,intr-adevar e ft buna,voi incerca sa pun un strat de nuci intre blat si crema...cred ca merge

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru confirmare, Aura. Este intr-adevar o prajitura speciala, iar adaosul de nuca nu poate decat sa o imbunatateasca.

      Un weekend dulce si placut!

      Ștergere
  7. EU cand aveam un blat care sa arate ca al tau din poza, il aruncam crezand ca s-a lasat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La asta nu m-am gandit pana acum, iar sa-l arunc nici gand. Poate exista o reteta similara care sa-l faca sa nu para asa, lasat, la reteta asta mereu mi-a iesit asa si nimeni nu s-a plans de gust.

      Ștergere
  8. "Galbenusurile cu zahar se transfera peste o craticioara cu apa clocotita" - cum adica, se pun in apa? Cata apa? Chiar voiam sa incerc reteta dar nu am putut pentru ca nu e clar si nu vreau s-o stric.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craticioara in care se afla galbenusurile cu zahar se transfera peste o alta craticioara cu apa clocotita, procedeul "bain-marie".
      Succes!

      Ștergere
  9. E praf,am reinventat-o eu ca sa iasa ceva!Lasa-te de gatit,e un sfat prietenesc sau mai învață!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am facut retete de pe net dar mereu au fost bune.Se pare ca nu tre sa ma iau fp oricine.Faceti parte fin categoria ,AȘA NU,DIN PĂCATE'!

    RăspundețiȘtergere
  11. Îmi puteți spune câtă faina este necesară?

    RăspundețiȘtergere
  12. Faceti va rog un update legat de bain-marie, daca nu citeam comentariile puneam direct in apa clocotita :) Crema va contine si cacao? Nu este mentionat. In rest, spor in toate!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...