vineri, 11 mai 2012

Paine cu bere

Nu beau bere decat daca simt ca ma usuc de sete si nu am nimic altceva prin preajma, deci nu inteleg care-i treaba cu bautura asta amara, dar, in paine, face minuni.
Am ajuns sa incerc reteta de paine cu bere, ramanand cu o cutie deschisa, pe care nu m-am indurat sa o arunc; tare bine am facut, painea a iesit foarte pufoasa, cu un usor iz de bere, care, alaturi de niste carne pe gratar, presimt ca ar merge la fix. A fost atat de buna incat am facut-o in doua zile consecutive si s-a mancat mai mult goala, toata familia a apreciat-o maxim. V-o recomand cu mare incredere!


INGREDIENTE pentru 1 buc:
1 plic drojdie granule
330ml bere calduta
1 lingura zahar
2 linguri ulei de masline
180g faina integrala de grau (sitata)
320g faina 000 (sitata)
2 lingurite sare

PREPARARE:
Berea se incalzeste usor, se ia de pe foc si peste ea se pun zaharul, uleiul si, in final, drojdia, amestecand usor. Compozitia obtinuta se lasa deoparte, timp de 10 minute.



Cele doua tipuri de faina se amesteca impreuna cu sarea, intr-un castron incapator. Deasupra se toarna compozitia cu drojdie, se amesteca, iar cand totul s-a legat, se transfera pe masa infainata si se framanta 5-10 minute. In functie de calitatea fainii, este posibil sa fie necesar a se adauga cate o lingura de faina, pana cand aluatul nu mai este lipicios in timpul framantarii.

Aluatul se pune intr-un castron uns cu ulei si se lasa la crescut, acoperit, pentru 90 de minute.



Odata crescut, aluatul se scoate din castron, se framanta 1-2 minute, se formeaza o bila, ce se pune in tava acoperita cu hartie de copt, unde se lasa la crescut, acoperita, pentru inca 90 de minute.


La finalul timpului, pe partea superioara a painii se cresteaza 3 linii, se unge cu apa, apoi se coace 20-25 minute in cuptorul preincins, la foc mare.


Painea coapta se scoate din tava si se lasa la racit, pe un gratar. Se taie cu un cutit zimtat. Cel mai bine se pastreaza intr-o punga din material textil sau infasurata intr-un prosop de bumbac.


3 comentarii:

  1. Buna Ruxi,
    Cite frame are pliculetul cu drojdie? Multumesc mult, se vede delicioasa piinea o voi incerca si eu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dierna si bine ai revenit. Pliculetul are 7g si este echivalentul a 2 lingurite si jumatate. Trebuie incercata, este delicioasa, am facut-o doua zile la rand si nu a apucat sa stea mai mult de cateva ore, intr-o casa unde, de obicei, nu prea se mananca paine. :)

      Ștergere
  2. Mersi mult, o sa o incerc curind.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...