joi, 31 mai 2012

Ciocolata de casa, pe pat de biscuit

Mica fiind eram fascinata de caietul cu retete al mamei, cand il vedeam scos pe masa stiam, cu bucurie, ca ni se pregateste ceva dulce sau, daca era toamna, ca mama se apuca de pregatit conserve. Binenteles, nu la conserve imi sta gandul mie, ci la dulciurile mamei, pe care le tot redescopar de ceva timp, de data aceasta pregatite de mine, dupa indelungi incursiuni in paginile caietului mai sus amintit, care, din fericire, inca exista si imi mai este pus la dispozitie, dar numai la cerere :p
Si daca tot se apropie "Ziua copilului" am zis sa ii fericesc si eu pe ai mei cu un dulce pe care mama il pregatea ades ... ciocolata de casa. N-am putut sa ma abtin nici de data asta, chiar daca era vorba de o reteta mult testata a mamei, si am redus considerabil cantitatea de zahar (nu stiu cum de nu ni se lipeau dintii intre ei de la atata zahar) si am adaugat un strat subtire de biscuit, pentru variatie si pentru ... manute curate. Cum era de asteptat, guritele piticilor s-au monzolit bine, semn clar ca le-a placut. :)


INGREDIENTE BLAT (19x29):
100g unt moale
40g zahar
esenta de rom
130g faina
un praf de sare

CIOCOLATA:
300g zahar
100ml apa
100g unt
esenta de rom
250g lapte praf
40g cacao

PREPARARE:
Untul, ajuns la temperatura camerei, se mixeaza impreuna cu zaharul si esenta, apoi se adauga, treptat, faina si sarea. Se obtine un aluat mare, care se intinde cu lingura, pe fundul tavii acoperite cu hartie de copt.


Tava se introduce in cuptorul preincins, unde aluatul se coace la foc mic, timp de 20 de minute sau pana cand se coloreaza usor pe margini.


Blatul biscuit se lasa la racit. Intre timp se pregateste ciocolata.
Zaharul si apa se asaza intr-o oala, cu care se transfera pe aragaz, la foc mic. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, se mai lasa pe foc timp de 5 minute.



Oala se ia de pe foc si se adauga untul, amestecand pana cand se topeste, apoi, pe rand, esenta, laptele praf sitat si cacaoa, amestecand bine dupa fiecare.


Crema obtinuta se lasa sa devina calduta, avand grija sa isi pastreze consistenta lichida, apoi se toarna peste biscuit.


Cand ciocolata s-a racit complet, tava se introduce o ora la frigider, apoi se poate taia cu usurinta.

5 comentarii:

  1. ce super arata!Ruxi vreau si eu sa fac dar spune-mi ce lapte praf ai folosit?ce firma?

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, am folosit Dr.Oetker, numai dinasta am gasit, dar merge cu orice fel.
    Prin '90, la noi in casa se afla mult lapte praf, motiv pentru care si pregateam ades acest dulce.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. da ala e dulce si instant?

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata perfect si cu siguranta buna mai ales ca este facuta dupa caietul magic al celui mai bucatar din lume..MAMA ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Raluca, laptele de la Dr. Oetker nu avea lapte in lista de ingrediente, era doar usor dulce.
    Alice, frumoase cuvinte ai spus. :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...