vineri, 27 ianuarie 2012

Prajitura "Noapte si zi"

Nu aveam in plan sa fac prajituri, ci niste piscoturi, chiar pusesem ouale sa ajunga la temperatura camerei, cand m-am gandit ca mai am o cutie de lapte condensat, asemeni celui folosit pentru Prajitura cu nuca si crema de lapte condensat. Desi citisem ca laptele condensat neindulcit si avand continut mic de grasime nu este potrivit pentru a face dulce de leche, am zis sa mai incerc inca o data, de data asta folosind metoda rapida, prin incalzire la cuptorul cu microunde.
Binenteles, nu a mers, dar m-am ales cu lapte condensat fiert si a trebuit sa il includ in ceva. Primul lucru care mi-a venit in minte a fost o crema de lapte si a fost o alegere foarte buna, obtinand o crema foarte buna, surprinzator de asemanatoare la gust cu o crema mascarpone.
Cum aveam deja ouale pregatite, am zis sa pun de o rulada, dintr-un aluat care ma intriga foarte tare, numai din oua, zahar si cacao. Pana la urma, nu am aproximat bine cantitatile pentru tava folosita, si aluatul a iesit mai gros; nu a fost sa fie rulada, dar a iesit o prajitura grozava. Deoarece nu stiam cum sa-i spun, Alex a decis sa isi puna creativitatea la munca si i-a spus "Noapte si zi" ... fetita mea desteapta!
Numele a fost potrivit, prajitura nu a rezistat decat ... o noapte si o zi, iar asta numai pentru ca, afland ca vom avea vizitatori, am tras de noi sa le pastram si lor :D


INGREDIENTE BLAT pentru o tava de 29x19cm:
5 oua mari
125g zahar
35g cacao (sitata)

CREMA DE LAPTE CONDENSAT:
350ml lapte condensat neindulcit (pentru cafea)
50ml lapte 3.5% grasime
40g amidon alimentar
50g zahar
100g margarina pentru creme

+cacao sitata (optional)

PREPARARE:
Pentru blat, se despart galbenusurile de albusuri, cu mare grija, pentru a evita ca resturi de galbenus sa ajunga in albusuri.
Galbenusurile se pun intr-o oala de 2-3L.
Separat se pune apa intr-o alta oala, mai mare decat cea cu galbenusuri, apoi se pune la fiert.
In momentul in care apa incepe sa fiarba, oala cu galbenusuri se asaza deasupra (pe bain-marie) si se incepe mixarea galbenusurilor cu zaharul. In timpul fierberii trebuie avuta grija ca apa care fierbe sa nu sara si sa ajunga in interiorul oalei cu galbenusuri.
Galbenusurile si zaharul se mixeaza timp de 10 minute, la finalul acestui interval obtinandu-se o crema indeajuns de tare incat, la trecerea unei linguri pe fundul oalei, se observa o linie libera, durand cateva secunde pana cand crema reacopera fundul oalei in acel spatiu.



Albusurile se bat spuma tare, apoi se rastoarna in crema de galbenusuri, treptat, alternand cu parti din cacaoa sitata. Se amesteca folosind un tel sau o spatula, doar pana cand se incorporeaza. A nu se amesteca prea mult.


Crema rezultata se rastoarna si se niveleaza in tava, al carui fund si pereti au fost acoperiti anterior cu hartie de copt.



Se coace 20 de minute in cuptorul preincins, la foc mediu. Este gata cand trece "testul scobitorii".


Odata copt, blatul se rastoarna pe o hartie de copt acoperita cu zahar pudra si se acopera cu o alta hartie de copt, apoi cu un prosop de bumbac. Se lasa sa se raceasca astfel, timp de 30 de minute.



In timpul in care blatul se raceste, se pregateste crema.


Lapte condensat si zaharul se pun la fiert, intr-o craticioara mica.
Laptele (pasteurizat sau UHT) se amesteca impreuna cu amidonul, pana la dizolvare.
In momentul in care laptele condensat incepe sa fiarba, craticioara se ia de pe foc, se adauga laptele cu amidon, amestecand continuu, cu un tel.
Craticioara se repune pe aragaz, la foc mic si se continua a amesteca timp de 2-3 minute, pana cand crema se intareste, asemeni unei budinci (chiar mai mult).
Margarina moale se mixeaza si se amesteca in crema de lapte, in momentul in care aceasta din urma s-a racit.


Crema obtinuta se intinde peste blatul de oua, dupa ce s-a indepartat (cu mare grija, sa nu se rupa) hartia de copt de deasupra.



Prajitura se introduce in frigider pentru cateva ore, pentru a permite cremei sa se intareasca. Inainte de servire se poate acoperi cu cacao sitata.


11 comentarii:

  1. Super arata!Dar care e smecheria cu blatul copt si hartia de copt ca nu inteleg?

    RăspundețiȘtergere
  2. pe "lista" mea de "asteptare" sta si krem a la krem...dar ,,,,nujtiu cred ca o so sterg de pe lista si am so inlocuiesc cu asta ..aia e prea cu prafuri..si-n blat si-n crema asta e mai naturala....da azi o fac Tepupik!

    RăspundețiȘtergere
  3. Smecheria e ca nu mai murdaresti tava prin ungere si infainare, dar mai ales poti scoate prajitura foarte usor din tava si, astfel, se raceste mai repede, apoi o poti acoperi cu crema mai usor, fara sa te incomodeze marginile tavii. Puuup

    RăspundețiȘtergere
  4. da asta stiu dar nu inteleg dupa ce s-a copt de ce trebuie acoperit cu hartie si cu prosop

    RăspundețiȘtergere
  5. Aaa, am inteles. Din cate mi-am dat eu seama, daca te grabesti si dezlipesti hartia imediat dupa ce o scoti din tava, parte din blat se va rupe, ramanand lipit de hartie si, in plus, daca sta sub prosop, se produce abur dedesubt, care ajuta la pastrarea umiditatii, iar blatul nu se usuca. Dar, repet, e observatie personala, nu am intalnit-o explicata nicaieri, s-ar putea sa ma insel.

    RăspundețiȘtergere
  6. tu totusi de unde iei retetele ca niciuna nu am gasit pe alt blog din ce ai tu aici

    RăspundețiȘtergere
  7. Eee, tocmai asta e si ideea. Incerc sa aduc ceva nou in blogosfera culinara si nu ma mir ca tocmai tu, fana mea fidela, ai observat acest lucru.
    Ca sa raspund si la intrebare, incerc sa nu arunc niciun ochi pe blogurile de la noi, asa ca ma uit numai pe cele din afara si, in plus, ma inspir si din carti de retete.
    Sa stii ca mi-ai luminat ziua cu observatia ta. Te pupic cu drag.:*

    RăspundețiȘtergere
  8. blatul nu are deloc faina? arata ca si cum ar avea...:-)
    de-aici nedumerirea. chiar e posibil un blat fara faina? ar fi minunat!

    miki

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar nu are. Iti inteleg nedumerirea, am simtit-o si eu cand am preparat-o, dar blatul este adevarat fara faina. In plus, este extrem de aerat si cremos totodata, avand o textura speciala. Sper sa ai incredere si sa-l incerci.
      Astept impresii.

      O seara buna.

      Ștergere
  9. buna ziua,
    am incercat si eu acesta prajitura.blatul a iesit nemaipomenit, insa cand am ajuns la partea cu crema aici am avut ceva probleme in sensul ca nu s-a intarit mai mult decat o budinca pe foc.adica laptele condensat s-a inmuiat si mai mult si n-a iesit decat o apa chioara.sa fie din cauza ca nu am gasit lapte neindulcit?imi puteti da un sfat? multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Consistenta corecta a cremei este cea a budincii si se obtine in momentul in care se adauga amidonul in laptele fierbinte. Reteta poate fi preparata si cu 400ml lapte obisnuit, adaugarea amidonului si apoi a untului, urmata de refrigerare, fiind cea care ofera cremei consistenta.

      Sper sa fi fost de ajutor.
      O zi buna.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...