vineri, 27 ianuarie 2012

Ecler cu vanilie

Saptamana aceasta se pare ca am dedicat-o cel mai mult choux-urilor, iar astazi le-am pregatit sub forma de eclere, dupa o variatie a retetei aceea minunate de Choux cu biscuit.
De data aceasta le-am umplut si cu budinca de vanilie si sunt excelente.




INGREDIENTE BISCUIT pentru 2 tavi=30 buc:
100g faina pentru prajituri
100g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanile
80g unt rece, bucatele

ALUAT CHOUX:
150ml lapte
150ml apa
2 pliculete zahar vanilat
un praf de sare
120g unt bucatele
5-6 oua mari
180g faina pentru prajituri

CREMA DE VANILIE:
2 plicuri praf de budinca sau 100g amidon si 1 lingura esenta de vanilie
1000ml lapte
80g zahar
+100g unt moale sau margarina pentru creme

PREPARARE:
Pentru biscuit, se amesteca ingredientele uscate (faina, zahar, sare), apoi se adauga untul foarte rece, taiat bucatele cat mai mici.


Se amesteca,intai pentru a marunti untul si apoi pentru a obtine o bila de aluat moale.


Aceasta se intinde foaie cat mai subtire, intinzandu-se cu sucitorul, cat timp aluatul se afla intre doua foi de hartie de copt.


Foaia intinsa se tine cel putin 30 min la frigider, impreuna cu cele doua hartii de copt.
Metoda de a-l intinde intai si apoi refrigera s-a dovedit mai usoara, in comparatie cu cea de a-l refrigera (sub forma de bila) si apoi intinde, deoarece, dupa refrigerare, aluatul este mai tare si mai greu de intins.

Cat aluatul pentru biscuit sta la rece, se pregateste aluatul oparit.
Laptele, apa, zaharul vanilat, sarea si untul se pun la fiert intr-o oala incapatoare.


Cand incepe sa fiarba, oala se ia de pe foc, se rastoarna faina inauntru si se amesteca rapid.


Oala se repune pe foc, unde se continua a amesteca, pentru inca 2-3 minute si aluatul nu se mai lipeste de peretii oalei.


Aluatul se lasa la racit in oala (pentru a se raci mai repede, oala se pune cateva minute in baie de apa rece).
Cand aluatul ajunge caldut, se adauga ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare, pana la incorporare. Merge mai repede daca, inainte de a fi adaugat, fiecare ou este batut usor (separat, intr-un castronel).
Se recomanda ca ultimul ou sa nu se adauge tot odata, ci lingura cu lingura, pentru a nu se inmuia prea tare aluatul. Eu am folosit 5 si 1/2 oua, in total 270g albusuri + galbenusuri.
Aluatul este gata atunci cand devine lucios si de o consistenta care permite formarea de moate, atunci cand este scoasa lingura din el.


Aluatul se transfera intr-un pos (sac a poche) cu gaura mare. Pentru a se utiliza mai usor, pos-ul se asaza cu varful intr-un pahar mare, iar laturile se ruleaza in jos. Se asaza cu lingura aluat in pos; pe masura ce spatiul disponibil se umple, se deruleaza marginile in sus si se completeaza cu tot aluatul.


Folosind pos-ul, se formeaza linii de aluat, in tava acoperita cu hartie de copt, pastrand destula distanta intre ele cat sa le permita sa se umfle fara a se atinge.


Se scoate aluatul de biscuit din frigider, se taie fasii dreptunghiulare, cu o latime putin mai mare decat cea  a eclerelor necoapte.






Eclerele se introduc in cuptorul preincins la temperatura mare (200C), unde se coc timp de 10 minute, dupa care se reduce focul la minim si se intredeschide putin usa cuptorului (fara a se deschide complet, ci cat sa introduci coada unei linguri de lemn si sa o lasi acolo). Astfel, se mai coc 15-20 minute.


Eclerele se transfera pe un grilaj, unde se lasa la racit.
Tava se lasa si ea la racit, apoi se intoarce hartia de copt pe partea cealalta (sau se pune una noua) si se formeaza un nou set de dungi de aluat,  repetand apoi intreaga procedura.

Pentru crema de vanilie, 200ml lapte se amesteca impreuna cu praful de budinca sau amidonul, pana la dizolvare.
Restul de lapte se fierbe impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba, se ia oala de pe foc, se adauga laptele oprit anterior, amestecand continuu cu un tel.
Se repune oala pe foc mic, amestecand timp de 2-3 minute sau pana cand continutul se intareste uniform.
Crema se raceste in baie de apa rece, amestecand continuu, pentru a nu permite formarea crustei.
Cand s-a racit se mixeaza cu untul sau margarina, frecat anterior, pentru a se inmuia.

Pentru umplere, se taie eclerul pe lung, pe o laterala. Se indeparteaza cele doua jumatati, astfel incat sa se formeze un buzunar, in care se asaza crema, cu lingurita sau cu spritul.


Eclerele se pudreaza cu zahar pudra, apoi sunt gata de servit. Pentru pastrare indelungata, se refrigereaza si se pudreaza inainte de servire.


Sursa retetei: Kitchen Wench

2 comentarii:

  1. ce super arata desi pare mai mult de lucru cu ele decat cu eclerele obisnuite dar ti-au ieshit super!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu e mult mai mult de lucru, stai linistita, aluatul de biscuit se face imediat. Partea cu taiatul si potrivitul biscuitului pe fiecare portie de ecler ia mai mult, dar merita.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...