marți, 31 ianuarie 2012

Cornuri fluturasi, cu scortisoara

Aceste cornuri moi, cu unt si scortisoara, numai bune de servit la micul dejun, le-am descoperit in cartea "The Great Scandinavian Baking Book", sub denumirea Cinnamon Ears. Ce m-a atras la ele a fost, binenteles, aspectul neobisnuit.
Odata ce am citit reteta, m-am simtit putin cam fleata, gandindu-ma cat de impresionata am fost la ultima reteta cu aluat dospit. :)) Era prima oara cand auzisem de aluat cu drojdie, tinut la frigider; contrazicea tot ce stiam eu despre aluaturi dospite, spalata pe creier fiind de spaimele mamei atunci cand pregatea cozonaci: "Nu te mai fatai pe usi ca intra curentul si mi se lasa cozonacii!", "Nu mai ridica prosopul", "Nu mai deschide usa!", etc, etc.
Si uite cum m-am gasit din nou in situatia de a baga aluatul la frigider, de a-l vedea cum cresteeeee chiar acolo, la maxim 5 grade, apoi cum creste din nou dupa ce am format cornurile si in final, in cuptor, la caldurica. E clar, cat traiesti inveti!



INGREDIENTE pentru 11-12 buc:
1 pachet drojdie granule
110ml apa calda
60g unt
50g zahar
2 oua
un praf de sare
un praf de nucsoara
320-350g faina 000

UMPLUTURA:
50g unt moale
50g zahar
1/2 lingurita scortisoara

PREPARARE:
Drojdia se dizolva in apa calda, cu ajutorul unei cozi de lingura de lemn, apoi se lasa deoparte 5 minute.


Untul topit si usor racit se amesteca impreuna cu zaharul, nucsoara si sarea. Se adauga un ou usor batut si jumatate din al doilea, drojdia dizolvata, apoi se amesteca. Cealalta jumatate de ou se pastreaza la rece, urmand a fi folosita mai tarziu.
Se adauga faina si se framanta pana la obtinerea unei bile usor lipicioase. Se incepe cu 320g faina si se adauga, la nevoie, variind in functie de marimea oualelor.
Aluatul se pune intr-un castron nefolosit, al carui interior a fost uns cu un strat subtire de ulei (folosind o bucata de prosop de hartie imbibata in ulei).
Castronul se acopera cu folie transparenta, apoi se refrigereaza pentru 2, pana la 24 ore.


Odata crescut ... la frigider :), aluatul se scoate din castron, se framanta putin, apoi se intinde cu sucitorul, pe o suprafata infainata (prosop de bumbac, hartie de copt sau covoras special de silicon).


Foaia de aluat (de forma cat mai dreptunghiulara) se unge cu untul moale, apoi se presara zaharul amestecat cu scortisoara.


Cu ajutorul prosopului/covorasului, se ruleaza foaia, pornind de la o laterala lunga.


Ruloul obtinut se taie pe diagonala, alternand directia de taiere, astfel incat sa se obtina mini-rulouri in forma de trapez.


Cu ajutorul unei cozi de lingura (de lemn), se preseaza mini-rulourile pe jumatate, facand laterale sa se ridice.


Rulourile se asaza in tava acoperita cu hartie de copt, pastrand distanta intre ele.


Se lasa sa mai creasca in tava, acoperite cu un prosop, pentru cel putin 45min.


Odata crescute, cornurile se ung cu jumatatea de ou ramasa de la pregatire, amestecata cu o lingurita de lapte, apoi se presara cu zahar.
Cornurile se coc 15-20 minute, in cuptorul preincalzit, intai la foc mare (10 minute), apoi la foc mediu.

Se scot din cuptor si se lasa la racit, pe un grilaj.



8 comentarii:

  1. deja sunt cateva zile bune de cand nu ai mi postt nici o reteta de prajitura noua...unde esti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluka, draguto, stai linistita, sunt pe aici. Ieri am suferit un mic blocaj, am anuntat lumea pe Facebook, sa nu se sperie. :)) Ca sa nu te mai ingrijorezi, vino si tu pe FB (daca ai cont) si asa comunicam mai usor.
    http://www.facebook.com/Bucataria.casei.noastre
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uff, acum i-am bagat la cuptor. Eu n-am avut decat 70 g de faina alba in casa, am completat cu gris uitand ca-i mult mai proteic, deci creste greu...n-a crescut deloc aluatul dupa 2 ore la frigider, sper sa creasca in cuptor...
    Oricum repet reteta saptamana viitoare, cu faina rafinata. Combinatia unt scortisoare imi place mult prea mult ca sa nu refac cornuletele astea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca saptamana viitoare vei avea mai mult succes. Nu am combinat niciodata gris cu drojdie, nu m-am gandit pana acum ca ar fi compatibile. Chiar sunt curioasa ce va iesi, cine stie, poate descoperi o reteta noua si buna. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Se face si paine doar din gris...E painea tipica pugliese. "Pane di Altamura". Eu am facut-o de cateva ori in casa cu succes. Vroind se fac si biscuiti. De aia eu speram...Dar aceste cornulete nu ies bine cu gris. Au disparut rapid, nu-i vorba, dar nu e ceea ce cautam eu.

    Ramane pe saptamana viitoare dupa ce cumpar faina rafinata, te tin la curent!

    RăspundețiȘtergere
  7. Uite ca nu stiam de treaba cu painea din gris, desi sunt familiara cu produsele pugliese (e singura zona din Italia pe care am vizitat-o). Succes data viitoare.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...