Din pacate, jeleul de kiwi nu s-a legat, ulterior am citit pe plicul foilor de gelatina cum acestea nu au efect asupra anumitor fructe, printre care si kiwi. Prin urmare a iesit un fel de sirop gros, al carui gust a completat foarte bine dulceata cremei de branza.
INGREDIENTE TIGARETE:
6 albusuri
150g zahar
un praf de sare
200g faina 000
110g unt (ulterior topit si racit)
170g frisca lichida
BLAT DE BISCUITI:
100g biscuiti Petit Beurre
50g unt topit
CREMA DE BRANZA:
500g crema de branza
150g iaurt simplu
200g zahar
2 lingurite esenta de vanilie
1 plic gelatina
300g frisca lichida
1/2 rodie
SIROP DE KIWI:
8 fructe de kiwi
50g zahar pudra (zaharul se adauga in functie de cat de acrisoare sunt fructele)
+1/4 rodie
PREPARARE:
Se pregatesc din timp tigaretele rulate, dupa metoda descrisa AICI.
Inelul unei forme de tort de 26cm se asaza in centrul unui platou si in interiorul sau, lipite de margine se randuiesc tigaretele, cat mai drepte si inghesuite.
Pentru partea de jos a tortului se pregateste un blat de biscuiti pisati, obtinut prin amestecul biscuitilor pisati cu untul topit. Amestecul de biscuiti cu unt se preseaza cu mana, in interiorul platoului, acordand o atentie speciala zonei din vecinatatea tigaretelor, unde trebuie umplute si golurile din partea inferioara a acestora.
Pentru crema, se amesteca branza, iaurtul, zaharul si esenta.
Gelatina se tine 5 min in 80ml apa rece pentru a se umfla. Cand gelatina s-a hidratat se transfera pe aragaz, la foc foarte mic, amestecand pana devine un lichid clar.
Se toarna fierbinte, in fir subtire in compozitia cu branza, amestecand continuu.
Frisca rece se bate 1 min la viteza mare, apoi se adauga intaritorul si se continua mixarea inca 1 min sau pana cand capata consistenta.
Frisca batuta se adauga in crema obtinuta anterior si se amesteca bine. Se adauga bobitele de rodie
Crema de branza se toarna in interiorul tigaretelor, pana la un nivel inferior varfurilor acestora, tinand cont a lasa spatiu de 1/2 cm si pentru jeleu. Daca se vad bucatele de rodie la suprafata cremei, acestea se scufunda usor, cu o lingurita.
Tortul se introduce in frigider.
Pentru sirop, se paseaza kiwi-ul curatat de coaja, apoi se strecoara pentru a elimina semintele.
Sucul cu pulpa obtinut se amesteca la rece cu zaharul pudra si o lingurita de esenta de vanilie (sau direct, cu zahar pudra vanilinat). Mi-a fost teama sa il amestec pe foc, pentru a nu afecta culoarea siropului. Rezulta 250ml sirop.
Siropul se toarna peste tort, care a fost intre timp scos din frigider. Pe margine se presara boabe de rodie.Tortul se refrigereaza pana in momentul servirii.
si eu ma bucur ca te-am gasit,iar al doilea tort a fost acesta :) ieri l-am preparat...astept sa vina fetita de la gradinita si sotul de la servici si vom degusta impreuna acest tort superb ca si cel anterior...ei ar fi degustat de ieri de cum l-am terminat...tot dadeau tarcoale pe la frigider :)))am o problema totusi...va fi ziua fetitei curand si as vrea sa fac unul din aceste doua torturi...dar va trebui sa scot 25 de portii.... :( si nu imi ies decat 11 din cesta si cred ca vreo 15 din primul...ar merge in tava dreptunghiulara?! 36/26 este cea dreptunghiulara....ai putea sa ma ajuti putin cu cantitatile te rog?! la tortul cu inimi...inaltimea tavii este de 4,5 cm...
RăspundețiȘtergereMoraki, iti raspund mai pe la pranz. Acum ma bruiaza piticul si nu pot sa ma concentrez. Pupici
RăspundețiȘtergerecand poti Ruxi,iti multumesc mult! pupici tie si la micuti!
RăspundețiȘtergereMoraki, m-am tot gandit la tortul pentru fetita ta. Tava de care vorbesti iti ajunge sigur pentru a servi 25 de persoane, problema apare la scoaterea tortului din forma, care, banuiesc, nu are pereti detasabili. Ai putea sa imbraci fundul tavii in hartie de copt, sa o fixezi de peretii acesteia cu niste carlige de rufe si sa il montezi asa, iar de scos il scoti cu totul, dupa ce a stat la frigider, folosind hartia. Dar si aici apar probleme, deoarece nu stiu daca hartia de copt are dimensiunile necesare pentru a acoperi fundul si peretii tavii, si, in plus, sa poata sustine greutatea tortului atunci cand il scoti, pana il asezi pe un platou sau tava. Ai mai putea sa il montezi invers, adica sa imbraci tava in folie alimentara, sa acoperi peretii, in centru sa pui crema, apoi iar blat sau biscuiti, presezi usor si bagi asa la frigider.
RăspundețiȘtergereAstept sa imi spui tu ce parere ai si apoi ne mai gandim.
Daca vrei sa vorbim pe mess, ma gasesti pe bucataria_casei_noastre@yahoo.com sau pe Facebook http://www.facebook.com/Bucataria.casei.noastre.
RăspundețiȘtergereCati ani are fetita ta? As mai avea o idee de tort usor, in forma de cupola, care este inalt si poate servi multi pofticiosi, in genul celui de aici: http://bucatariacaseinoastre.blogspot.com/2011/04/iglu-cu-migdale-si-cereale.html, care are marele avantaj ca se pregateste intr-un castron mare, de care imposibil sa nu ai prin bucatarie. Astept sa vorbim. Pupici
face trei anisori Ruxi,iar tortul cu inimioare i-a placut tare mult...ii plac foarte mult inimile... :)am bagat adresa ta la mine pe mess acum astept sa ne auzim...pupici si multumesc mult de ajutor..am sa ma uit si la acest tortulet cupola si am sa iti spun ce zice si micuta mea...
RăspundețiȘtergereLa multi ani, micutei, pentru cei 3 anisori si toti ce or sa vina! Fetita ta e putin mai mica decat baietelul meu. :)
RăspundețiȘtergereTe astept pe mess sa vedem cum sa ii faci tortul dorit; la 3 ani stiu deja foarte bine ce isi doresc, asa ca iti inteleg dorinta de a-i asculta preferintele.
multumim frumos Ruxi,va dorim asemenea puisorilor vostri! cu siguranta stiu ce isi doresc si cum isi doresc...:) poate auzim maine...multumesc foarte mult pentru ajutor!
RăspundețiȘtergere