duminică, 2 octombrie 2011

Cheesecake cu bulinute de ciocolata, pe blat de cereale

In timpul verii, la sfarsit de saptamana ne adunam cu totii, familie sau prieteni, la un gratar si o felie de tort. Cum vremea frumoasa s-a cam terminat si odata cu ea si concediile, vizitele s-au rarit, si, dupa o luna de la ultimul tort, B s-a simtit indreptatit sa se planga de lipsa acuta a  torturilor de prin frigider. Chiar daca voi avea curand de pregatit un tort aniversar pentru ziua Alexandrei, si eu eram dornica a mai incerca noi variante de torturi, asa ca reclamatia (a se citi rugamintea) lui B a venit la fix. In plus, o avem in vizita si pe sora mea Anca, ea fiind cea pentru care am adaugat bulinutele de ciocolata din crema. :)



INGREDIENTE BLAT pentru forma de 22cm:
70g cereale cu ciocolata
30-50g zahar
10g cacao
100g unt topit

CREMA:
750g crema de branza
200g zahar
2 linguri esenta de vanilie
100g ciocolata
1 plic gelatina
200g frisca lichida

+bilute de ciocolata (pentru decor)

PREPARARE:
Pentru blat, se topeste untul pe aragaz, la foc mic. (nu spalati craticioara folosita la topirea untului, va fi utila mai tarziu)
Separat se amesteca zaharul cu cacaoa, apoi cu cerealele, in final adaugand untul topit (fierbinte).


Pe fundul formei de tort se fixeaza un cerc de hartie de copt.
Amestecul se asaza in forma, apoi se taseaza cu o lingura, astfel incat sa acopere uniform fundul acesteia.
Blatul astfel format se refrigereaza cel putin 30min, in forma de tort.


Pentru crema, se pune intai ciocolata la topit, in bain-marie (utilizand, eventual, craticioara in care s-a topit untul pentru blat).
Crema de branza se mixeaza impreuna cu zaharul si vanilia.


Din acest amestec se pastreaza cel putin 100g, ce se amesteca in ciocolata topita.


Gelatina se pune la umflat in 100ml apa rece, intr-o craticioara, timp de 5 minute. Cand este gata, gelatina se transfera pe aragaz, la foc mic, pana cand se dizolva complet.
Odata dizolvata, gelatina fierbinte se toarna, in fir subtire, in compozitia cu branza.

Frisca lichida (proaspat scoasa de la frigider) se bate timp de 1 minut la viteza mica, apoi inca 2-3 minute la viteza maxima. Odata intarita, frisca se incorporeaza in compozitia cu branza.


Crema se toarna peste blat, apoi se niveleaza cu o lingura.
Folosind o siringa sau un pos special, se formeaza bilute de ciocolata in interiorul cremei, introducand varful acestuia sub stratul superior de crema.
Eu am dus varful siringii pana aproape de blat si am apasat in timp ce ridicam siringa, astfel creand dungi, nu bulinute, asa cum intentionam. :(
Se repeta operatiunea din loc in loc deasupra tortului, pentru decor.


Tortul se acopera cu folie alimentara, apoi se refrigereaza cel putin 6h.
Inainte de a fi consumat, se indeparteaza cu grija inelul formei. La nevoie, se trece un cutit pe interiorul acestuia, pentru a desprinde tortul de inel.


Pe marginea tortului se fixeaza, prin presare, bilutele de ciocolata. Deoarece aceasta operatiune dureaza cateva minute, timp in care crema se inmoaie usor, tortul se mai refrigereaza 5 minute inainte de a fi taiat.

11 comentarii:

  1. Foarte bun! Soft dar are atingerea "binefacatoarei" ciocolate ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. super arata !bulinutele de unde le-ai luat?ai gasit asa asortate?arata super si l-as face fix asa..!daca mi-ai putea spune cum se numesc ...ca nu am gasit si nici nu-mi dau seama cam catde mari sunt.Is mai mari decat boabele de mazare?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, Raluka! Bine ai revenit! Chiar ma gandeam ce mai faci. Bilutele sunt de la Orlando's, se vand la pungulite mici transparente sau vrac (eu le gasesc in Auchan, in ambele forme). Sunt exact cum le vezi, asortate, mai mici decat boabele de mazare, putin mai mari decat boabele de piper. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluka, te astept si pe pagina de Facebook a blogului, pentru a putea comunica mai usor http://www.facebook.com/pages/Bucataria-casei-noastre/226064844132387

    RăspundețiȘtergere
  5. da am patit-o rau de tot!eu tin minte ca undeva am vazut bulinute asortate si nu mai tin minte unde am fost in carrefur..nimik..apoi in real..nimik apoi la un magazin micutz...lacarrefur au fost ceva dar mai mari decat astea si nu erau pt decor..nu ar avea acelasi efect..bine ca mi-ai zis ca is de la Orlando ..am sa mai caut ...pana nu gasesc nu il fac:P ..eu fac bn..multumesc ..zilnik "te verfic" si imi place mult ce vad:) azi prajituira zi si noapte :P ma incumet sa o fac ca e economica..margarina am lapte am amidon am cacao am:P tre sa cumpar niste oua!ma inspiri mult te pupik!

    RăspundețiȘtergere
  6. Raluka, cumparaturile mi le fac in Auchan, de acolo iau tot ce folosesc, in proportie de 90%.Pupici

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Ruxi!Ieri am facut aceasta minunatie!a ieshit un gust divin si azi am repetat operatiunea din motive evidente:D.Prietenului meu ii plac mult cheesecake-urile si azi duc unu la soacra mea.E mirobolant.Sa stii ca next sunt eclerele de la tine cu biscuit!Te pup.Mersi ca impartasesti minunatii!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hi Hi! Ce de hiperbole intr-un singur mesaj! Raluka, ma rasfeti. :)) Ma bucur ca esti atat de incantata de creatia ta si ai atatea persoane dragi alaturi cu care sa o impartasesti, nu o data, ci de doua ori.:) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. imi spui te rog ce crema de branza ai folosit
    vreau si eu sa l fac si chiar nu as vrea sa dau gres

    RăspundețiȘtergere
  10. Sigur, Mariana. La toate prajiturile si torturile cu branza folosesc un amestec de mascarpone si branza grasa Lacteea 20% grasime (cea de aici http://www.pretistet.ro/produse/alimentare/lactate/branza-de-vaci/lacteea-branza-de-vaci-grasa-20-250gr.html). Prefer acest amestec pentru ca iese o compozitie cremoasa. Aici fiind vorba de 750g, adica 3 cutii a cate 250g, ramane sa alegi tu proportiile, in functie de buget; adaugandu-se si frisca, vei obtine oricum o crema fina. Branza Lacteea imi place pentru ca nu are acel gust pregnant intepator pe care il are de obicei branza de vaci, nu contine mult zer si este mai cremoasa decat alte sortimente. In plus, este la un pret tare bun. De cand am descoperit-o, nu am mai incercat altceva, mereu o folosim pentru sandvisuri si prajituri.

    RăspundețiȘtergere
  11. multumesc frumos

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...