miercuri, 14 septembrie 2011

Tort cu blat bicolor de banane si crema de branza

Cand mi se intampla sa raman cu multe banane prea coapte si pline de pete, pentru a mai fi acceptate de pitici, le includ rapid in niste briose, dar cum zilele acestea nu am mai experimentat nimic, bananele si-au gasit loc intr-un tort bicolor. In afara aspectului placut, tortul exceleaza prin textura sa moale si, desi cantitatea de crema a fost destul de limitata, moliciunea blatului a compensat acest posibil neajuns.



INGREDIENTE BLAT pentru o forma rotunda (22cm):
2 banane coapte pasate
2 lingurite suc de lamaie
160g unt moale
250g zahar
3 oua mari
2 lingurite esenta de vanilie
300g faina pentru prajituri
2 lingurite bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare
200ml lapte (temperatura camerei)
20g cacao (sitata)

CREMA SI GLAZURA:
100g unt moale
250g crema de branza
1 lingurita esenta de vanilie
150g zahar pudra
30g ciocolata

PREPARARE:
Bananele se paseaza bine, apoi se amesteca impreuna cu sucul de lamaie.
Faina se cerne si se amesteca intr-un castron cu sarea si bicarbonatul.
Forma de tort se pregateste prin fixarea pe fundul sau a unei bucati de hartie de copt si prin acoperirea cu unt si faina a peretilor detasabili.

Separat se mixeaza untul si zaharul, pana la topirea celui din urma, apoi se adauga ouale, pe rand, amestecand dupa fiecare pana la inglobarea completa.
Ingredientele "uscate" amestecate anterior se adauga treptat compozitiei cu unt, alternand cu laptele.
La final se adauga bananele pasate, obtinandu-se o compozitie cremoasa.
Parte din aceasta (aproximativ o treime) se toarna intr-un alt castron, urmand apoi a se amesteca impreuna cu cacaoa.

Compozitia alba se toarna in tava de tort pregatita si se coace in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de 30-40min.

Blatul alb se scoate din forma cu ajutorul hartiei de copt si se transfera pe un grilaj.


Tava se spala, se usuca, apoi se repeta procedura de pregatire pentru copt (in cazul in care nu exista o alta tava disponibila).
Blatul cu cacao se coace asemeni celui alb, eventual scurtand putin timpul de coacere, avand in vedere ca este putin mai subtire.

Cand blaturile sunt aproape racite se sectioneaza orizontal, rezultand 3 felii albe si 2 maro. Pentru a obtine blaturi de inaltimi egale, se poate renunta la partea de sus a celor 2 blaturi initiale.


Pentru crema, se amesteca untul cu zaharul pudra, apoi cu branza si esenta, rezultand o crema destul de lichida. Daca se doreste o consistenta mai vartoasa, se mareste cantitatea de zahar pudra (reteta originala continea 300g de zahar pudra).
Crema se intinde pe rand pe fiecare bucata de blat, avand grija ca la montarea tortului sa se respecte alternanta culorilor de blat, iar primul blat sa fie asezat direct pe platou.

Crema ramasa se foloseste pentru imbracarea tortului pe exterior (partile superioara si laterala).

Tortul se refrigereaza cel putin o ora, pentru a permite untului din compozitia cremei sa se intareasca si sa-i ofere acesteia consistenta.

Pentru decorul cu ciocolata, ciocolata taiata bucatele mici se pune intr-o punga de congelator (toata intr-un colt), care apoi se leaga cat mai strans, pentru a nu-i oferi ciocolatei topite sa se piarda pe peretii pungii.
Punga se introduce intr-un ibric cu apa fierbinte, unde se pastreaza pana la topirea completa a ciocolatei.

Coltul pungii se taie astfel incat sa se formeze o gaurica si prin presarea pungii se decoreaza partea superioara a tortului.
Odata terminata decorarea, tortul se reintroduce cateva minute la frigider, pentru a se intari ciocolata.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...