joi, 11 august 2011

Clopotei cu frisca

Tot citind intro-urile la vechile postari am ajuns la concluzia ca aleg retetele in functie de ceea ce am prin frigider si sta sa expire :) Si de data asta s-a intamplat la fel, ingredientul ce se cerea folosit a fost o cutie de frisca lichida. Am cautat o reteta de Panna Cotta, dar am dat peste ceva ce m-a intrigat pentru ca nu mai vazusem pana acum: Popovers. Pe Wiki spune ca seamana cu o budinca, dar dupa gust si ingrediente aduce foarte tare cu o clatita americana foarte groasa, facuta intr-o tava de briose putin modificata, ca AICI (de unde am si luat reteta).
Ce mai tura vura, prepararea este foarte simpla si rapida (mai mult dureaza coacerea), am folosit in mod ingenios si frisca (alta, cea programata initial devenise amaruie, semn ca a expirat :D), copiii s-au lins pe botic si nasuc (la propriu, s-au monzolit de frisca peste tot) ... o adevarata placere!
Si pentru ca sunt foarte buni cat sunt inca usor calzi, pot inlocui cu succes micul dejun.




INGREDIENTE pentru 12 buc:
20g unt (topit si racit)
310ml lapte (la temperatura camerei)
3 oua potrivite (la temperatura camerei)
40g zahar
170g faina pentru prajituri
1 lingura esenta de vanilie
1/2 lingurita sare

UMPLUTURA:
250ml frisca lichida
40g zahar pudra vanilat
1 plic intaritor de frisca (la nevoie)
fructe proaspete

PREPARARE:
Ouale si laptele se scot din frigider si se lasa sa ajunga la temperatura camerei. Daca se doreste ca incalzirea sa se produca mai repede, ouale si laptele se pun la incalzit intr-un recipient cu apa calda si se lasa cateva minute.
Untul se topeste la foc mic si se lasa la racit.
Toate ingredientele se pun la un loc intr-un castron si se mixeaza timp de 30sec, obtinandu-se o compozitie lichida.


Aluatul se imparte in mod egal intre formele de briose unse cu unt. Formele se umplu numai pe jumatate.


Tava se introduce in cuptorul foarte incins.
Clopoteii se coc 15 minute la foc mare (aproape de maxim, 400-450C), timp in care se vor umfla foarte tare, apoi focul se reduce la 350C (foc mediu), unde se mai coc inca 20min, timp in care se vor colora frumos in bej-maroniu.

Tava se scoate din cuptor si se lasa la racit timp de 5min; partea de sus a clopoteilor se va dezumfla treptat.


Clopoteii se scot din forme, dezlipindu-se cu grija de acestea (teoretic, fiind unse cu unt n-ar trebui sa se lipeasca, dar mie mi s-au lipit usor).
Se lasa sa se raceasca pe un grilaj.


Cat sunt inca usor calduti, clopoteii se intorc cu fundul in sus si se dezlipeste pojghita de pe acesta, daca nu cumva a ramas lipita de tava.


Se umplu cu frisca batuta si se decoreaza cu fructe proaspete.
Se consuma imediat.

2 comentarii:

  1. they look great! good job! i love the way you served them!

    RăspundețiȘtergere
  2. Thanks! I named them "Little Bells".
    I filed the hole with whipped cream. Did yours usually come up that way, with hole I mean?

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...