duminică, 19 iunie 2011

Tarta cu fructe (capsuni) si crema de vanilie

Azi-noapte am fost la o frumoasa nunta, am dansat pana am simtit ca imi explodeaza picioarele si devin una cu pantofii, am condus prima oara pe timp de noapte (la 4 dimineata), m-am bagat in pat la 5, m-am trezit nauca de cap la 10, iar la 11 mi s-a readus aminte ca dupa-masa avem invitati ... la 12 aveam deja tarta in cuptor si ma rugam ca macar de data asta sa gasesc o crema de vanilie facuta pe aragaz care sa imi iasa. Si asa a fost! Ura! Gustul a fost foarte apropiat de cel al mini-tartelor cu fructe de prin cofetarii, blat sfaramicios, crema cu gust de budinca de vanilie si multe fructe proaspete.



INGREDIENTE ALUAT pentru 8 portii:
300g faina 000
120g zahar
130g unt cubulete (la temperatura camerei)
1 ou mare
1 galbenus
un praf de sare

INGREDIENTE CREMA SI DECOR:
500ml lapte
4 galbenusuri
100g zahar
1 lingurita esenta de vanilie
50g faina 000
+400g capsuni
+ 1/2 plic Tort Gelee transparent

PREPARARE:
Pentru aluat, se pune faina intr-un castron larg. In centru se face o gropita si se pun restul ingredientelor. Toate ingredientele se adauga cat sunt reci.


Se amesteca rapid cu varfurile degetelor, apoi se framanta. Odata obtinut un aluat moale si legat, acesta se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza cel putin 30 min.



Pentru crema, se pune laptele la incalzit intr-o craticioara de 2L.
Intr-un castron se mixeaza galbenusurile cu zaharul si esenta. Se adauga faina cernuta, iar apoi se toarna laptele caldut, in fir subtire. Se amesteca folosind un tel (fiind o compozitie foarte lichida, folosirea mixerului va face picaturi sa sara peste tot).


Compozitia (aprox. 1L de lichid) se rastoarna inapoi in craticioara in care a fost incalzit laptele si se fierbe la foc mic, amestecand continuu cu telul, pana se ingroasa.
Daca dupa 3-5min compozitia nu incepe sa se inchege inseamna ca focul este prea mic si trebuie marit.
In final trebuie obtinuta o crema de consistenta budincii si cu un gust deasemenea foarte asemanator.


Crema se lasa sa se raceasca la temperatura camerei sau punand craticioara in chiuveta cu apa rece.

Cat se raceste crema, se scoate aluatul din frigider si se intinde cu sucitorul pe un prosop de bumbac infainat.
Odata obtinuta o foaie de 1/2cm grosime si cat mai rotunda, in centrul acesteia se asaza forma de tarta, cu fata in jos. Anterior acestei operatiuni, forma a fost unsa cu unt si tapetata cu faina.


Marginile prosopului se rasfrang peste forma, se pozitioneaza palma pe forma cat sa cuprinda si marginile prosopului si, dintr-o miscare scurta, se intoarce.



Se ridica putin marginile aluatului, astfel incat acesta sa acopere si zona formei in care fundul este vecin cu peretii.
Daca forma are indentatii pe margine, cu ajutorul cozii unei linguri de lemn se apasa pe acestea, pentru a le definitiva forma.


Se inteapa fundul foii cu o furculita si se taie aluatul care depaseste marginile formei.


Pentru a nu se umfla si deforma la copt, fundul foii se acopera cu hartie de copt si se umple cu boabe uscate de fasole.


Aluatul se coace 30min in cuptorul preincalzit, la foc mijlociu (180C). Dupa primele 20min se scoate tava si se indeparteaza hartia impreuna cu boabele, apoi se introduce din nou in cuptor.
Se lasa sa se raceasca. Pentru a se raci mai repede se poate scoate cu grija din forma, pt a nu se rupe.


Aluatul se umple cu crema, iar deasupra se aranjeaza fructele taiate.



Daca se doreste, deasupra fructelor se toarna gelatina obtinuta dintr-un jumatate de plic de Tort Gelee transparent sau rosu.
Pt Tort Gelee, se amesteca 1 lingura rasa de zahar cu 1/2 din continutul plicului, deasupra se toarna 120ml apa (sau sirop din compot) si se amesteca folosind o furculita sau un tel mic.
Mixul se da in clocot, la foc mic, si se fierbe 1 min, timp in care se va inchega putin.
Cat timp lichidul este fierbinte se toarna peste fructe, in centrul acestora, pentru a se putea repartiza singur inspre margini. La nevoie se completeaza pe alocuri, cu ajutorul unei linguri.

Tarta se refrigereaza pana in momentul servirii.

In cazul in care va mai raman aluat, crema, fructe si gelatina, se pot pregati mini-tarte, folosind o forma de briose, urmand aceleasi indicatii.


Eu am folosit aluat, fructe si gelatina.

4 comentarii:

  1. DE-LI-CIOA-SA.....
    Iar faza cu rasturnatul aluatului cu ajutorului prosopului si cea cu boabele de fasole geniale.
    Mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Dierna, sunt mici trucuri pe care le-am invatat de la altii si vi le impartasesc, cu drag, si voua. Ma bucur ca ai mai gasit o reteta pe placul vostru. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. boabe de fasole pentru ce ? le pui pe blat si il bagi la cuptor cu tot cu boabe ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boabele au rolul de a nu permite aluatului sa se umfle, in prima faza a coacerii, iar apoi, cand acesta se intareste usor, se indeparteaza.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...