joi, 31 mai 2012

Ciocolata de casa, pe pat de biscuit

Mica fiind eram fascinata de caietul cu retete al mamei, cand il vedeam scos pe masa stiam, cu bucurie, ca ni se pregateste ceva dulce sau, daca era toamna, ca mama se apuca de pregatit conserve. Binenteles, nu la conserve imi sta gandul mie, ci la dulciurile mamei, pe care le tot redescopar de ceva timp, de data aceasta pregatite de mine, dupa indelungi incursiuni in paginile caietului mai sus amintit, care, din fericire, inca exista si imi mai este pus la dispozitie, dar numai la cerere :p
Si daca tot se apropie "Ziua copilului" am zis sa ii fericesc si eu pe ai mei cu un dulce pe care mama il pregatea ades ... ciocolata de casa. N-am putut sa ma abtin nici de data asta, chiar daca era vorba de o reteta mult testata a mamei, si am redus considerabil cantitatea de zahar (nu stiu cum de nu ni se lipeau dintii intre ei de la atata zahar) si am adaugat un strat subtire de biscuit, pentru variatie si pentru ... manute curate. Cum era de asteptat, guritele piticilor s-au monzolit bine, semn clar ca le-a placut. :)


miercuri, 30 mai 2012

Paine alba, cu ceapa caramelizata

Le iau pe rand, in ordinea preferintelor sau a aducerii aminte ... astazi avem paine alba cu ceapa caramelizata: o minune aromata!


luni, 28 mai 2012

Paine cu fulgi de ovaz

In urma cu un an eram pasionata de prajituri, dar, cu timpul, am realizat ca pregateam mai mult decat puteam manca, asa ca, in incercarea de a evita excesele, mi-am reorientat dorinta de experimente culinare.
Painea poate fi pregatita intr-o multitudine de combinatii, unele dintre ele cu adevarat uimitoare. Painea cu ovaz nu este una nemaivazuta, dar aceasta reteta surprinde prin calitatea sa de a ramane uimitor de proaspata si pufoasa, chiar la 3 zile de la preparare.

duminică, 27 mai 2012

Fursecuri cu migdale "Sarutarile doamnei" / "Baci di dama"

Aceste fursecuri delicioase sunt originare din regiunea Piemonte a Italiei si
cu siguranta vor fi ades pregatite si in bucatariile noastre, odata ce sunt descoperite si apreciate. Sunt tare usor si rapid de facut, din numai 4 ingrediente principale, reteta putand fi diversificata prin inlocuirea migdalelor cu alune sau prin adaos de cacao.
Oricare ar fi varianta aleasa, aceste fursecuri sunt extrem de fragede si aromate, se pregatesc rapid, dar se termina repede :).


joi, 17 mai 2012

Prajitura din pandispan cu fructe

Aceasta este una din prajiturile cu care ne rasfata ades mama lui B, la inceputurile noastre, dar care, de cand am inceput si eu sa bucataresc, a fost, pe nedrept, data uitarii. Prin urmare, am zis ca trebuie sa o incerc, sa nu se piarda bunatate de prajitura, cu pandispan pufos, insiropat cu unt topit si aroma de mere coapte cu scortisoara.
Pe cat este de buna, pe atat este de usor de pregatit si, in joaca, o puteti decora sub forma unei frumoase floare a soarelui.


miercuri, 16 mai 2012

Paine pufoasa, cu seminte

Painea de astazi a iesit asa frumoasa si gustoasa, incat seamana foarte tare cu un cozonac pufos. Daca va plac semintele in paine, aceasta va va multumi pe deplin.


duminică, 13 mai 2012

Prajitura Delice (cu multe oua)

Nu voi generaliza, alaturand superficial un superlativ acestei prajituri, doar spun ca, pana in acest moment, aceasta prajitura este "cea mai buna prajitura cu cacao facuta sau mancata de mine".
O cunosc demult, de cand mama a facut rost de reteta de la una din cofetaresele unui cunoscut stabiliment de gen, ca apoi sa ne incante cu ea mult prea rarut, caci pregatirea ei necesita nepermis de multe oua.
Sa nu credeti insa ca amintirile placute sunt cele care m-au legat de aceasta bunatate dulce, de-a lungul timpului ea a fost gustata de mai multe guri si a incantat multe papile gustative, culminand cu un fapt remarcabil in ceea ce priveste practica din bucataria casei noastre: luna aceasta am facut-o deja de 3 ori si suntem abia in 12!
Aspectul nu spune multe, stiu, dar poate descrierea va fi graitoare: blat usor, facut din multe albusuri, ce se topeste in gura, crema catifelata de cacao, plus un strat de frisca pufoasa, asa, pentru putina varietate.
Daca o incercati, sa ma anuntati negresit!

 

sâmbătă, 12 mai 2012

Chifle impletite, cu ceapa verde

In acest weekend am dat painea pe chifle impletite, frumoase si luminoase, asemeni unei zile superbe de vara. Si, pentru a fi mai mult in ton cu anotimpul, le-am dat putina savoare si dulceata, cu un fir proaspat de ceapa verde. Bune taaare!


vineri, 11 mai 2012

Paine cu bere

Nu beau bere decat daca simt ca ma usuc de sete si nu am nimic altceva prin preajma, deci nu inteleg care-i treaba cu bautura asta amara, dar, in paine, face minuni.
Am ajuns sa incerc reteta de paine cu bere, ramanand cu o cutie deschisa, pe care nu m-am indurat sa o arunc; tare bine am facut, painea a iesit foarte pufoasa, cu un usor iz de bere, care, alaturi de niste carne pe gratar, presimt ca ar merge la fix. A fost atat de buna incat am facut-o in doua zile consecutive si s-a mancat mai mult goala, toata familia a apreciat-o maxim. V-o recomand cu mare incredere!


luni, 7 mai 2012

Orez cu lapte

Ieri, Alex mi-a comandat "orez cu lapte" si, oricat am vrut eu sa scap, insistentele ei m-au convins. Asa ca, in timp ce mi se adresa obsesiv cu "E gata orezul, e gata orezul?" am reusit sa fac o reteta din care initial a iesit un fel de "supa de orez cu lapte", atat era de lunga, apoi am dat laptele in foc, pentru ca in final, sa obtin si reteta pe care vi-o prezint. A treia oara e cu noroc, nu?!
Daca pana acum scortisoara trebuia sa fie prezenta in strat cat mai gros si, eventual, refacut in mod repetat, cu ocazia cautarii unei forme de prezentare cat mai atractive, am descoperit ce bine se impaca orezul cald cu dulceata rece de capsuni, dar si cu ciocolata.

vineri, 4 mai 2012

Chec din albusuri si nuca

Dupa acest weekend am ramas cu o gramada de albusuri si primul gand legat de cum sa le folosesc a fost "Checul de albusuri", iar reteta am luat-o din cartea dnei Silvia Jurcovan.
Cum nu stiam la ce sa ma astept si temandu-ma sa nu iasa un chec cam uscat, l-am glazurat cu niste ciocolata, pe care checul a absorbit-o cu nesat. Va sfatuiesc sa il tineti la frigider, devine foarte racoritor si dobandeste o consistenta de se topeste in gura.




Cheesecake cu migdale si amaretti

Cheesecake-ul este tortul cel mai potrivit pentru zilele calduroase, iar daca include si biscuitii mei preferati, plus crema fina de branza, usor aromata cu migdale, alaturarea nu poate fi mai buna de atat.



miercuri, 2 mai 2012

NU Frisca vegetala

De ce nu folosesc frisca vegetala si aleg frisca din smantana, chiar daca are o consistenta mai moale si nu rezista la fel de bine cand o folosesc in decoratiuni:

Frişca vegetală Ingrediente:
  • grăsimi vegetale hidrogenate 26%
  • zahăr 11%
  • proteine din lapte
  • stabilizatori (E420iii, E463)
  • emulgatori (E472e)
  • lecitină din soia E322
  • E472b
  • sare
  • arome
  • colorant E160a
Mod de fabricare: În mod "miraculos", din apă, amestecată cu zahăr şi margarină, plus aditivi de rigoare, şi ceva proteine din lapte rezultă un lichid vâscos de consistenţa smântânii. Ca să arate până la identitate ca şi produsul original, amestecul este colorat în alb. Apoi, ţinut la rece şi agitat ulterior, acesta e capabil să ia consistenţa frișcăi originale.

Părerea specialistului: Deoarece în mod normal frişca ar trebui să conţină doar smântână, la capitolul materie primă, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că această frişcă vegetală are în compoziţie cele mai periculoase grăsimi din dietă, hidrogenate.

"Frişca vegetală este un nonsens. În mod normal ar trebui să i se spună substitut de frişcă", atrage atenţia directorul Institutului de Cercetări Alimentare, dr.Gheorghe Mencinicopschi.

Citiţi mai mult: DEZVĂLUIRI EVZ: TOPUL BOMBELOR ALIMENTARE. Cele mai periculoase 10 produse contrafăcute care ajung pe mesele noastre > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/topul-bombelor-alimentare-cele-mai-periculoase-10-produse-alimente-950239/pagina-comentarii/1.html#ixzz1thmMx3Vs
EVZ.ro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...