luni, 29 august 2011

Tort cu mango si jeleu de mure

Planurile mele cu tortul 2 pentru onomastica Alexandrei au fost zadarnicite de spatiul redus oferit de sertarele congelatorului din dotare (vroiam sa incerc un tort cu un blat vertical, decorat), asa ca a trebuit sa merg pe varianta deja clasica: tort cu branza, iaurt si frisca, creme cu fructe si, la cererea speciala a sarbatoritei, jeleu de mure.




INGREDIENTE BLAT pentru 20 de portii (28cm):
5 oua mari
130g zahar
2 pliculete zahar vanilat
150g faina
un praf de sare

CREME:
500g crema de branza
450g iaurt simplu
200g zahar
2-3 linguri esenta de vanilie
2 plicuri gelatina
400g frisca lichida
1 plic intaritor frisca
1 mango mare (pentru o culoare mai intensa, merg mai bine 2 fructe)

JELEU:
450g mure
120g zahar
1 lingura esenta de vanilie
150ml apa
4 foi gelatina

PREPARARE:

Jeleul de mure se obtine pornind de la Coulis de mure, preparat ca AICI.
Deoarece am folosit parte din ingredientele jeleului la insiroparea blatului, am pregatit Coulis-ul odata cu restul tortului, desi jeleul l-am preparat si pus pe tort abia dupa ce crema s-a intarit (in cazul de fata, a doua zi).
Inainte de a pasa amestecul de fructe fiert, din acesta se pastreaza aproximativ 10 linguri din sucul obtinut in urma fierberii. Acesta se va folosi pentru insiroparea blatului.
Restul de suc si fructe se paseaza, apoi se siteaza pentru a indeparta samburii.

Blatul pandispan se prepara ca AICI.
Se taie partea convexa a blatului, apoi se asaza pe platoul de montare a tortului.


Pentru crema se amesteca, intr-un castron mare, branza, iaurtul, zaharul si esenta de vanilie.
Crema obtinuta se imparte in doua parti: una mai mica pentru crema cu mango si una mai mare pentru cea alba (simpla). Castronul cu amestecul de branza pentru crema simpla se introduce in frigider.

Se pun la inmuiat (impreuna sau separat) cele 2 pliculete de gelatina in 100, respectiv 200ml de apa rece. In cazul in care se pun la inmuiat impreuna (2 pliculete in 200ml apa), trebuie avuta grija ca gelatina sa fie imprastiata uniform pe suprafata apei, astfel incat sa poata fi usor impartita in jumatate pentru pasul urmator, cand se pune la dizolvat pe foc mic.
Odata gelatina dizolvata, se ia de pe foc si, inca fierbinte, se toarna in fir subtir peste crema de branza ramasa afara, amestecand continuu.

Frisca lichida se bate pentru cateva minute, iar dupa ce incepe sa se intareasca usor, se adauga praful intaritor, putin cate putin.

Jumatate din cantitatea de frisca se adauga peste crema cu gelatina.


Separat se pregateste piureul de mango, din feliile de fruct curatate de coaja. Piureul se incorporeaza in compozitia pregatita anterior.

Blatul se insiropeaza cu siropul de mure pus de o parte de la prepararea Coulis-ului.


Deasupra blatului insiropat se toarna si apoi niveleaza crema cu mango, dupa care tortul inca nefinalizat se introduce in frigider si se scoate restul de crema de branza.

Se pregateste pe foc si restul de gelatina, se incorporeaza in restul de branza, iar in final se adauga si restul de frisca.
Crema astfel obtinuta se toarna peste cea de mango, apoi forma se acopera cu folie alimentara si se refrigereaza in jur de 6 ore (peste noapte).


Cu 2-3 ore inainte de servire se pregateste jeleul.
Coulis-ul se incalzeste fara sa ajunga la fierbere.
Se pun la inmuiat in apa rece foile de gelatina si se lasa 10 minute.
La finalul intervalului, se scot din apa, se scurg, apoi se adauga in vasul cu piure de mure (Coulis), se amesteca putin (cateva secunde), pana nu se mai simt foile in compozitie.
Vasul cu jeleu cald se pune la racit in baie de apa rece, pana ajunge a fi usor caldut, dupa care se toarna peste tort.


Deoarece mi s-a parut ca partea superioara a tortului are o culoare prea inchisa, am adaugat in jeleu si cateva bucatele de ciocolata alba.


Cum nu am lasat timp jeleului sa se intareasca deloc, cand am transportat si ridicat tortul sa-l asez pe raftul frigiderului, a trebuit sa ma deplasez foarte usor, pentru a nu misca ciocolatelele de la locul lor. Prin urmare, ca sa nu ma mai chinui cu mersul melcului, data viitoare voi lasa jeleul 5 minute la rece, apoi voi adauga decorul. :)


Sa nu uit: pentru a doua oara am cumparat Smantana pentru frisca Zuzu si am ajuns sa o arunc, deoarece era extrem de amara. Prima oara cand mi s-a intamplat am considerat ca a fost din vina mea, deoarece urma sa o folosesc aproape de termenul de expirare, dar de data asta fusese cumparata de curand si mai avea mult pana la expirare. Prin urmare, nu voi mai folosi acest produs si nu sfatuiesc pe nimeni sa o faca. :(

6 comentarii:

  1. FOARTE,FOARTE BUN ACEST TORT.BRAVO RUXI!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, multumesc! Oricand, cu placere.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ruxi,
    Tortul mi-a iesit excelent. Multumesc frumos pentru toate explicatiile si pentru blog care este exact ce trebuie unei persoane cu entuziasm, dar nu cu foarte multa experienta in ale bucatariei ca mine.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dierna, toti am trecut prin asta, experienta se invata si odata ce o ai, e pacat sa nu o impartasesti. La cat mai multe retete reusite!
      Te pup si eu

      Ștergere
    2. buna,
      sunt un mare fan al blogului tau si as vrea sa incerc si acest tort. crezi ca este vreo problema daca inlocuiesc murele cu fructe de padure?
      multumesc!

      Ștergere
    3. Salut voios, draga fan!
      Stai linistit/a, murele pot fi inlocuite cu orice amestec de fructe de padure ... acestea sunt perfect compatibile cu gelatina. Din ce am inteles de pe ambalajul foilor de gelatina, aceasta nu este buna pentru a inchega jeleuri pe baza de kiwi si ananas. Prin urmare, fructele de padure sunt perfecte!

      Numai bine si torturi de exceptie!

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...