In weekendul trecut, cand am sarbatorit-o pe Alex, prietena noastra Cristina ne-a adus o prajitura cu mere deliciooooooasa, iar cand am aflat si ce usor se pregateste mi-am promis sa o incerc cat mai curand.
Deoarece reteta originala avea un pic cam prea mult unt pentru gustul meu si al Cristinei, amandoua am redus cu un sfert cantitatea de unt si ne-am declarat mai multumite de rezultat.
Si ce ma amuza in legatura cu aceasta minunata prajiturica este faptul ca, in timp ce o pregateam, mi-am dat seama ca acesta (intr-o forma putin simplificata) a fost si primul desert pe care i l-am pregatit lui Matei cand era micut.
Ce mai, este un desert special: primit cu drag, pregatit cu drag, usor, adecvat multor varste si ocazii! Unde mai pui ca poate fi consumat si in post!
Merci, Cris!
Pagini
▼
miercuri, 31 august 2011
luni, 29 august 2011
Tort cu mango si jeleu de mure
Planurile mele cu tortul 2 pentru onomastica Alexandrei au fost zadarnicite de spatiul redus oferit de sertarele congelatorului din dotare (vroiam sa incerc un tort cu un blat vertical, decorat), asa ca a trebuit sa merg pe varianta deja clasica: tort cu branza, iaurt si frisca, creme cu fructe si, la cererea speciala a sarbatoritei, jeleu de mure.
Blat pandispan, cu adevarat pufos
Torturile copilariei mele au fost 3: cel cu 3 blaturi si 2 straturi de crema de cacao, cel diplomat si, din pacate mult prea rar, cel cu 3 blaturi de bezea si crema de ciocolata. Pe cel diplomat l-am incercat in o gramada de variante, cel cu bezea cred ca va ramane inca o perioada motiv de frustrare si pofte din cauza bezelei, asa ca m-am decis sa fac incercari cu pandispanul.
Din ce am cautat pe net si mi-am amintit si din retetele mamei, l-am incercat (din nou) pe cel ce urmeaza, de data asta respectand si regula principala: timpul de mixare al oualelor cu zaharul.
Din ce am cautat pe net si mi-am amintit si din retetele mamei, l-am incercat (din nou) pe cel ce urmeaza, de data asta respectand si regula principala: timpul de mixare al oualelor cu zaharul.
sâmbătă, 27 august 2011
Tort cu miere, nuca si caramel
In acest weekend sarbatorim, in avans, onomastica Alexandrei si, cum avem multi invitati la eveniment, ca sa putem socializa cu toata lumea, am decis sa o serbam doua zile la rand, sambata cu rudele, iar duminica impreuna cu prietenii. Prin urmare era nevoie de doua torturi, lucru la care nu m-am gandit atunci cand am facut cumparaturile, vazandu-ma nevoita sa aleg reteta pentru tortul de sambata in functie de ceea ce aveam prin casa ... resturi :)
Pornind de la sosul caramel ramas de la glazura tortului cu mere si de la mierea cumparata din comert (inainte de a ne face provizii cu miere "adevarata" de pe Valea Doftanei) am incercat sa fac tortul de fata ... azi-noapte.
Am pornit de la o reteta de prajitura cu miere din cartea "Delicii in bucatarie" editata de Adevarul si, asa cum deja ma temeam judecand dupa ingrediente si modul de preparare prezentat, a iesit un mare fiasco. Maaaare fiasco! Mereu am zis ca daca ingredientele sunt bine alese, o prajitura nu are cum sa iasa prost, dar azi-noapte m-am contrazis singura ... Era atat de cleios blatul si de acru (continea sucul de la o jumatate de lamaie) incat nu am putut inghiti ce am gustat (de obicei nu gust dinainte ce pregatesc, dar de data asta arata asa dubios incat mi-a fost teama sa servesc fara sa gust). In concluzie, blatul l-au mancat cateii, iar de dimineata m-am apucat sa compun un alt blat, aproximand singura ingredientele si schimband modul de preparare.
Din fericire, de data asta a iesit foarte bun si apreciat, in special de tatal meu, mare iubitor de dulciuri cu adevarat dulci.
Pornind de la sosul caramel ramas de la glazura tortului cu mere si de la mierea cumparata din comert (inainte de a ne face provizii cu miere "adevarata" de pe Valea Doftanei) am incercat sa fac tortul de fata ... azi-noapte.
Am pornit de la o reteta de prajitura cu miere din cartea "Delicii in bucatarie" editata de Adevarul si, asa cum deja ma temeam judecand dupa ingrediente si modul de preparare prezentat, a iesit un mare fiasco. Maaaare fiasco! Mereu am zis ca daca ingredientele sunt bine alese, o prajitura nu are cum sa iasa prost, dar azi-noapte m-am contrazis singura ... Era atat de cleios blatul si de acru (continea sucul de la o jumatate de lamaie) incat nu am putut inghiti ce am gustat (de obicei nu gust dinainte ce pregatesc, dar de data asta arata asa dubios incat mi-a fost teama sa servesc fara sa gust). In concluzie, blatul l-au mancat cateii, iar de dimineata m-am apucat sa compun un alt blat, aproximand singura ingredientele si schimband modul de preparare.
Din fericire, de data asta a iesit foarte bun si apreciat, in special de tatal meu, mare iubitor de dulciuri cu adevarat dulci.
miercuri, 24 august 2011
Feliute cu branza si jeleu de fructe
In sfarsit au ajuns si puii mei sa manance dulciuri bogate in crema de branza si fructe, iar astazi, uitandu-se pe blogul ramas deschis, chiar au solicitat ceva anume: Cheesecake bars. Desi sunt o mamica ascultatoare, am cazut de acord sa incercam ceva putin diferit si nimeni nu s-a suparat.
marți, 23 august 2011
Sos caramel
Am descoperit un sos dulce, numai bun pentru a imbogati gustul diferitelor deserturi, intins in firicele subtiri pe suprafata acestora sau insiropand blaturile torturilor.
Este foarte potrivit in compania deserturilor cu mere, crema de vanilie sau inghetata.
Este foarte potrivit in compania deserturilor cu mere, crema de vanilie sau inghetata.
Tort de mere cu sos caramel
In ultimele weekenduri am calatorit, am campat in cort, ne-am bucurat de o companie tare placuta, dar am si degustat niste deserturi foarte foarte bune, pregatite de maini pricepute si experimentate. Dintre acestea s-a remarcat un delicios tort de mere, pe care toti copiii prezenti l-au devorat, fara a mai lasa aceasta placere si adultilor.
Prin urmare, am solicitat reteta si, imediat ce am avut timp, l-am pregatit. S-a dovedit la fel de bun pe cat mi-au dezvaluit micutele bucatele pe care am apucat sa le gust in ocaziile trecute, dar si foarte usor de pregatit.
Si cum nu m-a rabdat inima sa nu adaug ceva personal, asa cum fac cu toate retetele pregatite, am adaugat fiecarei felii cateva suvite dulci de sos caramel.
Prin urmare, am solicitat reteta si, imediat ce am avut timp, l-am pregatit. S-a dovedit la fel de bun pe cat mi-au dezvaluit micutele bucatele pe care am apucat sa le gust in ocaziile trecute, dar si foarte usor de pregatit.
Si cum nu m-a rabdat inima sa nu adaug ceva personal, asa cum fac cu toate retetele pregatite, am adaugat fiecarei felii cateva suvite dulci de sos caramel.
vineri, 12 august 2011
Pizzelle transformate in cosulete de inghetata
Am gasit o noua modalitate de a folosi presa fierbinte pentru aragaz ... pentru biscuiti si, totodata, pentru recipiente comestibile pentru inghetata. Foarte bune si de mare efect!
Si, daca nu stiati, conform Wiki, Pizzelle este un tip de biscuite preparat inca din timpul Romei antice.
Si, daca nu stiati, conform Wiki, Pizzelle este un tip de biscuite preparat inca din timpul Romei antice.
joi, 11 august 2011
Clopotei cu frisca
Tot citind intro-urile la vechile postari am ajuns la concluzia ca aleg retetele in functie de ceea ce am prin frigider si sta sa expire :) Si de data asta s-a intamplat la fel, ingredientul ce se cerea folosit a fost o cutie de frisca lichida. Am cautat o reteta de Panna Cotta, dar am dat peste ceva ce m-a intrigat pentru ca nu mai vazusem pana acum: Popovers. Pe Wiki spune ca seamana cu o budinca, dar dupa gust si ingrediente aduce foarte tare cu o clatita americana foarte groasa, facuta intr-o tava de briose putin modificata, ca AICI (de unde am si luat reteta).
Ce mai tura vura, prepararea este foarte simpla si rapida (mai mult dureaza coacerea), am folosit in mod ingenios si frisca (alta, cea programata initial devenise amaruie, semn ca a expirat :D), copiii s-au lins pe botic si nasuc (la propriu, s-au monzolit de frisca peste tot) ... o adevarata placere!
Si pentru ca sunt foarte buni cat sunt inca usor calzi, pot inlocui cu succes micul dejun.
Ce mai tura vura, prepararea este foarte simpla si rapida (mai mult dureaza coacerea), am folosit in mod ingenios si frisca (alta, cea programata initial devenise amaruie, semn ca a expirat :D), copiii s-au lins pe botic si nasuc (la propriu, s-au monzolit de frisca peste tot) ... o adevarata placere!
Si pentru ca sunt foarte buni cat sunt inca usor calzi, pot inlocui cu succes micul dejun.
miercuri, 10 august 2011
Coulis (sirop de fructe)
In vara aceasta am decis sa experimentez multe dulciuri cu fructe, iar de cand s-au copt in exces murele in gradina, am incorporat ades in prajituri un sirop de fructe obtinut din pulpa de fructe, fiarta cu zahar, apa si zeama de lamaie, numit COULIS.
Coulis-ul este foarte usor de preparat, folosind o mare varietate de fructe, in special fructe de padure.
Poate fi folosit pentru glazurarea sau insioparea torturilor si tartelor cu fructe/branza sau inclus in prepararea jeleurilor, cremelor, inghetatelor, iaurturilor si milkshake-urilor.
Coulis-ul este foarte usor de preparat, folosind o mare varietate de fructe, in special fructe de padure.
Poate fi folosit pentru glazurarea sau insioparea torturilor si tartelor cu fructe/branza sau inclus in prepararea jeleurilor, cremelor, inghetatelor, iaurturilor si milkshake-urilor.
Rulada cu aluat din migdale si crema de branza cu fructe (mure)
Tot pieptanand blogurile am dat peste creatiile Flagrantedelicia, una mai frumoasa si mai apetisanta decat cea de dinaintea ei, si, cu ajutorul copiilor, am decis ca prima bunaciune pe care o vom incerca de acolo sa fie o rulada.
Am fost intrigata de faptul ca blatul nu contine pic de faina, aceasta fiind inlocuita cu succes de migdale, care impreuna cu ouale au creat un blat usor ca o adiere; iar crema nu putea fi decat de branza si fructe (mai exact mure, in aceasta perioada), combinatie pe care piticii o savureaza cu placere.
Am fost intrigata de faptul ca blatul nu contine pic de faina, aceasta fiind inlocuita cu succes de migdale, care impreuna cu ouale au creat un blat usor ca o adiere; iar crema nu putea fi decat de branza si fructe (mai exact mure, in aceasta perioada), combinatie pe care piticii o savureaza cu placere.
vineri, 5 august 2011
Biscuiti cu cacao si crema de branza
O bunatate de biscuiti descoperiti pe un blog strain. Mi-a fost teama sa pun prea multa crema in interior ca sa nu dea pe afara si abia pe la final am facut unul mai "cremos" ... cel din imagine. Pentru a-l gasi i-am pus pe pitici sa imi prezinte la control fiecare biscuite mancat. Mama nebuna!
miercuri, 3 august 2011
Chec dungat, cu vanilie, sirop de mure si cacao
Copiii au inceput sa consume desert degustand preparate simple: clatite si chec, singurele pe care ma pricepeam sa le fac "la inceputuri". Usor, Maia (mama lui B) a preluat prepararea checului si a devenit una din micile bucurii cu care ii surprinde pe copii la fiecare vizita. Zilele acestea insa Maia este plecata, copiii au poftit chec, asa ca am experimentat putin incercand un "Zebra cake". Dungulitele nu au fost foarte bine marcate, dar tot imi pare ca arata bine.
marți, 2 august 2011
Briose glazurate, cu mure si vanilie
Din colectia preparatelor dulci cu mure nu puteau lipsi briosele. Cand ma intrebam ce sa pregatesc cu murele ce se coc in timp alert, copiii mi-au raspuns la unison: BRIIIOSEEE! (in fine, Matei a spus "gogosi" ... la el si briosele si gogosile sunt cam la fel: bune si des preparate).
Tarta rustica, impanata cu mure si coacaze
Dupa cum v-am mai spus, curtea noastra adaposteste 3 tufe mari cu mure, care acum sunt pline de rod. Din pacate, piticii nostri nu vor sa le manance in stare proaspata, asa ca trebuie sa le includ in diverse preparate dulci si ... ce rau imi pare mie ;)
Deoarece stiam ca murele vor lasa mult suc, tarta trebuia sa fie din cele "acoperite" pentru a nu curge, asa ca am ales sa incerc varianta taraneasca, prin prezenta malaiului in aluat si prin aspectul sau brut.
Deoarece stiam ca murele vor lasa mult suc, tarta trebuia sa fie din cele "acoperite" pentru a nu curge, asa ca am ales sa incerc varianta taraneasca, prin prezenta malaiului in aluat si prin aspectul sau brut.