In sfarsit au ajuns si puii mei sa manance dulciuri bogate in crema de branza si fructe, iar astazi, uitandu-se pe blogul ramas deschis, chiar au solicitat ceva anume: Cheesecake bars. Desi sunt o mamica ascultatoare, am cazut de acord sa incercam ceva putin diferit si nimeni nu s-a suparat.
INGREDIENTE pentru o tava de chec de 10x24:
JELEU:
150g fructe (mure)
40g zahar
50ml apa
1 lingurita esenta de vanilie
2 foi de galatina
CREMA:
500g crema de branza
300g iaurt simplu
150g zahar
1 lingura esenta de vanilie
1 plic gelatina
STRAT BISCUITI:
100g biscuiti simpli
70g unt topit
PREPARARE:
Se unge interiorul unei forme de chec cu ajutorul unui servet gros inmuiat in putin ulei, apoi se acopera cu folie transparenta, avand grija a lasa margini si pe exterior.
Se prepara un Coulis de fructe, avand grija a-l strecura, in cazul in care fructele au samburi.
Intre timp se pun foile de gelatina la inmuiat in apa rece, cat sa le acopere pe intreaga suprafata. Dupa 5 minute foile se scot si se lasa sa se scurga apa.
Foile se pun in craticioara cu sirop de fructe, cat timp acesta este inca fierbinte si se vor dizolva in cateva secunde, amestecand usor. Daca siropul s-a racit se repune pe foc inainte de a adauga foile.
Craticioara cu jeleu se pune in baie de apa rece pentru a grabi racirea, apoi jeleul se toarna pe fundul formei de chec si se baga la congelator pentru 30min.
Cat timp jeleul se incheaga in frigider se prepara stratul de biscuiti.
Biscuitii se pun intr-o punga speciala pentru congelator si se preseaza cu sucitorul, pentru a se sfarama.
Am inceput sa folosesc aceasta metoda de a obtine biscuiti sfaramati deoarece este mult mai rapida si nu presupune folosirea/spalarea robotului de bucatarie.
Intre timp se topeste untul, se lasa 5 minute la racit, apoi se toarna in punga peste biscuiti.
Prin punga se framanta biscuitii pentru a ingloba untul.
Biscuitii se repartizeaza in punga astefl incat sa ajunga la dimensiunea aproximativa a portiunii de sus a formei de chec.
Se indoaie punga si se mai trece odata sucitorul pe deasupra, pentru a nivela.
Se refrigereaza cel putin 30min, pentru a permite untului sa se intareasca.
Pentru crema se amesteca branza, iaurtul, zaharul si esenta de vanilie.
Gelatina se pune la inmuiat in 80ml apa si se lasa 5 min, dupa care se transfera pe aragaz, la foc mic, amestecand continuu pana cand se dizolva, iar apa devine clara.
Gelatina fierbinte se incorporeaza in compozitia cu crema, adaugand eventual si 2 linguri de Coulis (pus deoparte inainte de a adauga foile de gelatina).
Compozitia cu branza se adauga peste jeleu, apoi forma se introduce in frigider (sau congelator, pentru a se inchega mai repede).
Se refrigereaza pana cand s-a intarit usor, dar nu complet.
Se scot biscuitii din frigider si apoi din punga.
Se transfera cu grija peste crema, cu ajutorul unei palete lungi si late (pentru a sustine biscuitii pe toata suprafata tabletei pe care o formeaza).
Se reda la frigider pentru inca 2 ore. (Eu m-am grabit si s-a cam pleostit din cauza greutatii jeleului asupra cremei).
Cand s-a intarit se scoate din frigider, se acopera forma cu o tava si se rastoarna rapid. Cu ajutorul marginilor de folie ramase libere se scoate prajitura din forma, apoi se portioneaza.
Este recomandat sa nu se portioneze decat feliile necesare la momentul respectiv si sa se refrigereze, altfel se va inmuia. Cu cat va sta mai mult la rece, cu atat va fi mai tare si isi va pastra mai bine forma.
arata divin!!!!cu siguranta am s-o fac!ati portionat-o cu un cutit striat?
RăspundețiȘtergereM-ai prins! L-am ales striat in ideea ca va taia mai usor stratul de biscuiti, efectul vizual a fost surpriza ... de retinut.
RăspundețiȘtergerece crema ati folosit philadelphia sau gen almette sau mascarpone?sau pur si simplu branza pasata fin?
RăspundețiȘtergereLa torturi si preparate similare, cu branza, folosesc maxim o cutie de mascarpone (250g) si apoi completez cu Branza grasa de vaci 20% grasime de la Lacteea (250g). De cand am gasit branza Lacteea nu am mai incercat altceva pentru ca este cremoasa, nu are gustul acela specific de branza de vaci si este tare convenabila ca pret (3 ron si ceva). Inainte foloseam mascarpone de la Napolact, dar nu-l mai gasesc si sunt tare dezamagita, pentru ca avea un gust foarte asemanator cu cel al mascarpone-ului facut in Italia, iar pretul era si el foarte bun (7 ron).
RăspundețiȘtergereWaw multumesc pt sugestie !Am sa caut de la Lacteea!Da intr-adevar mascarponele este mega-scump!
RăspundețiȘtergere