Pagini

luni, 28 mai 2012

Paine cu fulgi de ovaz

In urma cu un an eram pasionata de prajituri, dar, cu timpul, am realizat ca pregateam mai mult decat puteam manca, asa ca, in incercarea de a evita excesele, mi-am reorientat dorinta de experimente culinare.
Painea poate fi pregatita intr-o multitudine de combinatii, unele dintre ele cu adevarat uimitoare. Painea cu ovaz nu este una nemaivazuta, dar aceasta reteta surprinde prin calitatea sa de a ramane uimitor de proaspata si pufoasa, chiar la 3 zile de la preparare.


INGREDIENTE pentru 1 buc:
70g fulgi de ovaz
120ml apa fierbinte
170ml lapte (temperatura camerei)
1 lingura suc de lamaie
30ml apa temperatura camerei
1 lingura miere
1 1/2 lingurita drojdie uscata
60ml ulei de masline
180g faina integrala de grau
260g faina 000
1 lingurita sare

+1 lingurita miere + 1 lingurita apa calda
+10g fulgi de ovaz

PREPARARE:
120ml de apa fierbinte se toarna peste fulgii de ovaz si se lasa 10 minute, pentru ca fulgii sa se umfle. Din cand in cand se amesteca, pentru ca apa sa se distribuie uniform in masa fulgilor.


Sucul de lamaie se amesteca in laptele caldut si se lasa 10 minute, pentru a creea un inlocuitor pentru "buttermilk".
Mierea se dizolva in apa, deasupra se presara drojdia, se amesteca usor si se lasa 5 minute, acoperit.

Cele doua tipuri de faina se siteaza intr-un castron incapator si se amesteca impreuna cu sarea.


Laptele, uleiul, drojdia si fulgii de ovaz se incorporeaza in faina, iar cand aluatul incepe sa se lege, se framanta, adaugand faina la nevoie, pana se obtine un aluat elastic.
Bila de aluat se transfera intr-un castron uns cu ulei, se acopera si se lasa 1 ora la crescut.



Odata crescut, aluatul se pune pe masa infainata, se framanta 1-2 minute cu mainile infainate, apoi se intinde intr-un dreptunghi, lateralele scurte se suprapun 1cm peste bucata principala, care apoi se ruleaza. La final, marginea se preseaza peste rulou, pana se lipeste de acesta.


Ruloul de aluat se asaza, cu zona de contact a marginii indreptata in jos, in tava unsa cu ulei.


Painea se unge cu apa amestecata cu miere, apoi se presara cu o mana doua de fulgi de ovaz.


Tava se acopera cu un prosop si se lasa 45 de minute la crescut, in cuptorul rece, impreuna cu o craticioara plina cu apa clocotita, pusa sub tava cu aluat.


Painea se coace 40-45 minute, la foc mediu, in cuptorul preincalzit.
Tava se scoate din cuptor, se trece un cutit pe marginea painii, care apoi se scoate si se lasa la racit.


Painea se taie dupa cel putin 30 de minute dupa ce a fost scoasa din cuptor, folosind un cutit cu lama zimtata.

7 comentarii:

  1. uaaaaaaaai ce pufoasa eeeeeee!!!!!!!!ce-mi mai plac mie pianicile tale!pusik!

    RăspundețiȘtergere
  2. Raluca, si eu sunt fascinata de prepararea si de painea care imi iese din cuptor. Ma asteptam ca painea sa fie greu de facut, dar pana acum nu am avut niciun esec, toate au crescut frumos si au iesit delicioase. Te pupic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu am multe retete de paine la mine.Coc doar acasa painea si in diferite combinatii,nu se compara cu cea de cumparat.
    Painea ta arata foarte,foarte bine.Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dia, iti admir demult painicile, inca de cand nu adunasem destul curaj sa incerc a coace paine in casa. Intr-adevar, sunt o gramada de combinatii, unele cu adevarat surprinzatoare.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. ce bine arata painica ta!!o zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Iubesc painea facuta in casa, iar a ta arata perfect!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc, Mihaela si Alice. Nu pot sa nu afirm, poate chiar sa ma repet, ca nu ma asteptam sa fie atat de usor si placut sa faci paine in casa; pana acum nicio reteta nu m-a dezamagit.
    Va pupic.

    RăspundețiȘtergere