Pagini

miercuri, 30 mai 2012

Paine alba, cu ceapa caramelizata

Le iau pe rand, in ordinea preferintelor sau a aducerii aminte ... astazi avem paine alba cu ceapa caramelizata: o minune aromata!


INGREDIENTE (1 buc):
2 cepe potrivite (180g curatate)
50g unt
240ml apa calduta
1 lingura miere
1 1/2 lingurita drojdie uscata
450g faina 000
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare

PREPARARE:
Cepele se curata, apoi se taie julienne. Untul se pune la topit, iar cand s-a incins se adauga ceapa. Tigaia se lasa pe aragaz, la foc mic, timp de 15 minute, amestecand din cand in cand.



Mierea se dizolva in 140ml apa calduta, se adauga drojdia si se lasa deoparte, acoperit, 5 minute.
Separat, intr-un castron incapator se cerne faina, se adauga sarea si piperul, apoi drojdia si ceapa caramelizata, impreuna cu restul de unt ramas in tigaie.
Ingredientele se amesteca, apoi se framanta timp de 10 minute, pana se obtine un aluat elastic. In functie de nevoi, adaugati parte sau tot restul de apa calduta (100ml).
Acesta se asaza intr-un castron curat, uns pe interior cu putin ulei, folosind un servetel impaturit si imbibat cu ulei.

 
Castronul cu aluat se acopera cu un prosop si se introduce in cuptor (neaprins), impreuna cu o craticioara cu apa clocotita. Se inchide usa cuptorului si se lasa painea la crescut, timp de 1 ora.



Dupa ce painea si-a dublat volumul, se ia din castron, se mai framanta 1-2 minute, apoi se asaza pe masa infainata si se intinde usor cu mainile. Marginile se rasfrang apoi inspre centru, ciupindu-se cu degetele, la un loc.
Bila de aluat se intoarce invers si, cu palmele indreptate in sus, se ridica, impingand alutul usor dedesubt, din loc in loc, efectuand o miscare de rotatie a aluatului pe masa.
Bila de aluat se asaza in tava unsa cu ulei. Pentru a fi siguri ca painea nu se va lipi de fundul tavii se poate folosi si hartie de copt.


Tava se acopera cu prosopul si se reintroduce in cuptorul neaprins pentru 30 de minute. Se scoate din cuptor, se asaza pe aragaz, unde se lasa pentru 10 minute, timpul necesar cuptorului sa se incinga.


Inainte de a fi introdusa in cuptorul incins, painea se cresteaza cu un cutit foarte ascutit sau, cel mai bine, cu o lama.


Painea se coace 40 de minute la foc mediu, apoi se scoate din tava si se lasa la racit, pe un grilaj.


Dupa 30 de minute se poate taia, folosind un cutit cu lama zimtata.

6 comentarii:

  1. mercii de reteta, maine o fac si eu caci ma gandesc numai la ea de cand ai pus poza!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu placere, Corina. Ma bucur ca m-ai vizitat, cu ocazia asta ti-am descoperit si eu frumusetea de blog culinar http://bucatariacorinei.blogspot.com. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Ador painea facuta in casa, te asteapta un premiu la mine pe blog ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Delicioasa painea, am facut aseara pe aceasta cu ceapa si pe cea cu seminte de in si floarea soarelui. Abia am asteptat sa fie gata ceacu ceapa nu mai aveam rabdare, era un miros in bucatarie ca te imbata. Multumim pentru retete. Ce am facut pana acum delicios!!! Felicitari pentru astfel de preparate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ramona, iti multumesc ca mi-ai adus aminte de aceasta painica. Acum, citind descrierea ta asupra mirosului si gustului ei, mi-ai facut o super pofta. E numai buna pentru zilele acestea tomnatice si racoroase. Ma bucur ca iti plac retetele.

    O toamna frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere