INGREDIENTE BLAT (22cm):
150g amaretti
50g biscuiti sau piscoturi
50g migdale (decojite)
150g unt
CREMA:
500g crema de branza
300g iaurt simplu
120g zahar pudra
esenta sau lichior de migdale
1 1/2 plicuri gelatina granule
200g frisca batuta
+ amaretti
ciocolata topita
PREPARARE:
Pentru blat, biscuitii amaretti si piscoturile se macina in robotul de bucatarie, impreuna cu migdalele.
Untul se topeste la foc mic, dar nu complet; se ia de pe foc cand s-a topit pe jumatate, restul se va dizolva singur in cateva minute. Odata topit complet, untul se amesteca impreuna cu biscuitii.
Pe fundul unei tavi de tort cu pereti detasabili se fixeaza hartie de copt (se aseaza hartia pe fundul tavii cu peretii acesteia desfacuti, care apoi se inchid astfel incat sa prinda hartia).
Cu o lingura se preseaza amestecul de biscuiti pe fundul tavii, lasand deoparte material si pentru pereti. Pentru decorul de pe margini, biscuitii se urca din loc in loc, pe peretii tavii, cu ajutorul lingurii intoarse si se preseaza bine. Pentru finisaj, se indeparteaza surplusul cu un cutit (pentru linii drepte), iar materialul obtinut se preseaza peste cel deja montat pe fundul tavii.
Blatul de biscuiti se introduce in frigider, pentru cel putin 30 de minute, pentru ca untul sa il intareasca.
Pentru crema, branza se amesteca impreuna cu iaurtul, zaharul si cateva picaturi de esenta (nu foarte multe, esenta de migdale este destul de puternica).
Gelatina se lasa 10 minute sa se umfle in apa rece (130ml) si apoi se topeste la foc mic. Imediat dupa ce s-a dizolvat, gelatina se toarna putin cate putin peste compozitia cu branza.
Separat se bate frisca (eventual si cu un pliculet de intaritor) si, odata sa se intarita, se toarna peste compozitia cu branza, amestecand pentru a se incorpora complet.
Crema astfel obtinuta se toarna in tava tapetata cu biscuiti, se niveleaza, iar la final se asaza biscuitii pastrati pentru decor.
Forma de tort se introduce in frigider, unde se lasa pentru cel putin 4 ore.
Inainte de a desface inelul formei de tort, se trece un cutit ascutit, cu lama subtire, intre tort si peretele lateral, de jur imprejur. Se acorda o atentie sporita zonei cu blat, pentru a nu il sfarama.
Pentru decorul cu ciocolata, cateva bucatele se pun intr-o punga groasa (pentru congelator) innodata , care se scufunda in apa fierbinte, pana cand ciocolata se topeste. Continutul pungii se preseaza usor, astfel incat ciocolata sa devina mai moale, apoi se taie un coltisor micut.
Printr-o miscare rapida si presand punga in acelasi timp, se traseaza linii de ciocolata deasupra biscuitilor amaretti.
Tortul se refrigereaza pana in momentul in care va fi servit.
da ///deci ca de obicei...arata de revista!!!!!!!este superb!!!!!!!
RăspundețiȘtergereArata demential!!!!!!!te cred ca e racoritor!!!\e de revista cum deja ne-ai obisnuit...place place place":D
RăspundețiȘtergereRaluca, mereu imi faci atatea complimente! Nici nu mai stiu cum sa raspund. :) Sunt flatata! Iti multumesc ca esti mereu prezenta si ma sustii.
RăspundețiȘtergerebuna! ce fel de biscuiti ai folosit?
RăspundețiȘtergereBuna. Dupa cum se vede in prima poza, e vorba despre biscuitii Amaretti de la Auchan (marca proprie), 4ron punga de 200g.
RăspundețiȘtergeresuper prezentare!!!super cheescake!!weekend frumos!!
RăspundețiȘtergeresi arata demential si pun pariu ca este delicios... si-l voi face chiar azi pentru ca este 5 mai, ziua barbatilor. Desi ar fi mers mult mai bine cu un gratar si un suc de hamei. L
RăspundețiȘtergereWeekend frumos asi voua, Mihaela.
RăspundețiȘtergereDraga L ;), e timp si de gratar si suc de hamei, vara abia a inceput. Pupici
Uitasem de treaba cu ziua barbatului. B chiar ma intreba ieri de ce am facut tort, daca nu cumva a uitat el vreo aniversare. Se pare ca eu am fost uituca. :)
RăspundețiȘtergereSuper poza finala :) Am notat reteta ! Ai retete de tort excelente , prezentari la fel de excelente !
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru aprecieri, Mirela, sunt reciproce! Pupici!
RăspundețiȘtergereBuna Ruxi,am vazut minunatia de tort,felicitari pentru ce iti iese din manute!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Moraki. :* Tare as vrea sa vad si tortuletul tau, se poate?
RăspundețiȘtergereDesigur ca se poate am sa iti trimit maine seara in mail,dupa ce vin de la scoala!!!
RăspundețiȘtergereGata Ruxi,am trimis pozele cu cele trei torturi facute dupa retetele tale,sper sa fie cat de cat aspectuoase primele doua... :) Pupici!!!
RăspundețiȘtergereN-am primit pozele :(( Oare am fost mai rapida decat yahoo-ul :D
Ștergerebucataria_casei_noastre@yahoo.com?
Pupici
da la adresa aia am trimis...acum am retrimis mesajul... :)
RăspundețiȘtergereRuxi,multumesc de incurajari si de complimente! Sincer imi crestea inima cand am vazut atatea doamne care imi admirau si savurau tortul :) ,mai ales ca invatatoarea fetitei le arata toate detaliile si il lauda de parca era facut la cofetaria cea mai buna...acum am tema pentru acasa sa le traduc reteta si modul de preparare ca au mai cerut si alte doamne reteta... :D .In concluzie felicitari tie in primul rand ptr site si pricepere,apoi mie ptr executie :D .Pupici!!!
RăspundețiȘtergereMoraki, ai grija, activitatea asta da dependenta; cred ca ai simtit deja ;) Pupici
RăspundețiȘtergereSi de abia acum spui?! Dupa ce m-am gandit serios ca la o posibila recalificare... Ar trebui sa pui un avertisment pe site: creaza dependenta!!! ;) Pupici!
RăspundețiȘtergereBuna Ruxi,am cautat biscuiti Amaretti,dar aici nu am gasit,cu ce biscuiti as putea sa ii inlocuiesc?!As vrea sa fac acest tort de onomastica fetitei pe 21 mai,intr-o tava de 26 cm...sper ca nu te-am suparat cu com de mai sus... Pupici!!!
RăspundețiȘtergereBuna, Moraki. Daca lipsa raspunsului la comentariul anterior este sursa ingrijorarii tale, recunosc ca am uitat sa il postez. Scuze ca ti-am dat emotii :p Nu ma supar eu asa usor, nici cand e cu motiv, cum nu e cazul aici.
RăspundețiȘtergereDaca nu ai biscuiti Amaretti nu-i problema, poti folosi cam orice: biscuiti Petit Beurre sau populari, piscoturi, cereale, am vazut chiar versiuni cu sticksuri si covrigei. Pentru tava de 26cm, la umplutura, sporeste cantitatile cu 40%, iar la blat ... ma mai gandesc putin :D
Te pupic
Multumesc de ajutor Ruxi si astept atunci si cantitatile ptr blat si apoi cumpar cele necesare.Pupici!
RăspundețiȘtergereMoraki, pentru siguranta, as merge pe inca o jumatate din cantitatile pt 22cm, respectiv :
RăspundețiȘtergere- 300g biscuiti
- 100g nuci, migdale, alune, arahide sau tot biscuiti
- 250g unt
Sa-mi spui cum a iesit, sa stiu si eu, la nevoie. :)
Sunt sigura ca iti va iesi fenomenal; dupa ce ti-ai facut mana cu 2 torturi complicate, acesta va fi o joaca de copii. Succes.
Iti voi arata cum a iesit cu siguranta Ruxi,iti multumesc pentru incurajari si pentru sfaturi!!Pupici!!
RăspundețiȘtergereCate foi de gelatina sunt echivalente cu 1,5 plicure de gelatina?Aici nu gasesc decat foi...iar la crema de branza care merge mai bine,Mascarpone sau cea tartinabila gen Philadelfia?Scuze de multimea de intrebari dar vrea sa semene cu originalul cat se poat de mult si la gust si ca aspect... :) Pupici!!
RăspundețiȘtergere1 plic de gelatina este echivalentul a 6 foi. Pentru tava ta cea noua ;) de 26cm as folosi 15 foi de gelatina, presupunand ca si la voi, ca aici, 6 foi sunt necesare pt 500ml lichid.
RăspundețiȘtergereSa-ti explic cum calculez eu necesarul de gelatina: adun greutatea tuturor lactatelor (branza, iaurt, frisca) si impart la 500g, afland astfel cam cate plicuri de gelatina sunt necesare. Din ce am observat, la 1kg de lactate, conform instructiunilor de pe ambalaj,desi ar fi necesare 2 plicuri (sau 12 foi), este de ajuns 1 plic si jumatate (9 foi).
Branza Philadelphia nu am folosit niciodata in preparate, prefer consistenta cremoasa a branzei Mascarpone, dar stiu ca pentru alte persoane sunt interschimbabile.
Moraki, intrebarile tale ma bucura, imi place ca exista interactiune intre mine si cei care urmaresc blogul.
Te pupic
Mi se pare exagerata doza de gelatina ! Tortul acesta va deveni ceva plastic dupa 2 zile. Eu la pana cota pun 4 foi la 500g lapte &500g frisca&120g zahar !
ȘtergereIn rest reteta este de probat ,arata superb !
Pana cota are alta consistenta decat un cheesecake. De obicei, folosesc un plic de gelatina granule (corespondent a 6 foi) pentru 800g lactate (marea majoritate sub forma lichida), in conditiile in care pe instructiunile producatorului 1 plic se foloseste pentru 500ml lichid. Din experienta pot garanta ca si dupa 2 zile crema astfel pregatita isi pastreaza caracteristicile, fiind foarte fina.
ȘtergereO zi buna.
Buna Ruxi,cantitatile au fost foarte bune,tortul a iesit frumos si gustos am sa iti trimit in email poze cu el.Multumesc inca o data de ajutorul oferit si iti urez o zi frumoasa,pupici!!!
RăspundețiȘtergereMoraki, te felicit pentru noua reusita. Sa aveti si voi o zi buna si o saptamana frumoasa.
RăspundețiȘtergere