Pagini

vineri, 1 martie 2013

Tort cu rom si lapte din nuca de cocos

Inca un tort din seria celor usoare si rapide, avand la baza un ingredient aromat, ce da tonul intregului desert. Pentru mai multa savoare am alaturat putin rom, iar decorul a avut ca punct de pornire ziua Martisorului, pe care cu multa bucurie o sarbatorim astazi.
Sa aveti o primavara frumoasa, plina de viata si caldura, in care fiecare zi sa va bucure si sa va incante. <3


INGREDIENTE BLAT (21cm):
4 oua
100g zahar
4 linguri ulei
esenta de vanilie
100g faina pentru prajituri

CREMA:
400g lapte din nuca de cocos (1 conserva)
120g zahar
1 pachet foi de gelatina
250g mascarpone
80-100g nuca de cocos rasa
1 lingurita esenta de rom

DECOR:
200g frisca
50g zahar pudra
+ cirese confiate si nuca de cocos rasa

PREPARARE:
Ouale se scot din frigider cu cateva ore inainte de pregatire. Se separa, iar albusurile se mixeaza impreuna cu zaharul, timp de cel putin 5 minute (in functie de mixerul folosit) sau pana cand se obtine o spuma tare, ce nu cade de pe tel,
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie, apoi se incorporeaza usor in spuma de albusuri, amestecand cu telul.

La final se adauga faina sitata, folosind tot telul, prin miscari circulare, acordand atentie speciala eventualei faini care ramane pe fundul bolului.

Compozitia se rastoarna in tava unsa si tapetata, apoi se coace 20-25 de minute, la foc mediu, in cuptorul preincins.

Blatul este gata cand trece testul scobitorii. Cuptorul nu se deschide in primele 20 de minute pentru a nu risca scaderea temperaturii si prin aceasta lasarea aluatului.
Blatul copt se lasa sa se raceasca 5 minute in tava, apoi se trece un cutit de jur imprejurul sau si se indeparteaza inelul formei. Blatul se transfera pe un grilaj si se lasa la racit, apoi se portioneaza pe orizontala, in 3 felii.

Pentru crema se pun la fiert laptele de cocos si zaharul, iar in paralel se pun la hidratat foile de gelatina, in apa rece.

Cand laptele este cald, dar nu a atins punctul de fierbere, se adauga foile de gelatina, stoarse de apa (se mototolesc in mana si se storc in pumn).
Laptele se lasa la racit, apoi se toarna peste branza mascarpone. La final se adauga nuca de cocos si esenta.
In acest punct crema este destul de lichida, iar daca este turnata peste blat, este posibil sa nu poata sustine greutatea straturilor urmatoare. Pentru a evita aceasta, crema se introduce 10 minute la frigider, pana cand devine mai inchegata.

Pentru montarea tortului se asaza pe platou blatul superior, cu fata in jos, urmat de jumatate din crema, apoi blatul mijlociu, restul de crema si, la final, blatul cel mai de jos, cu partea inferioara in sus. Practic, fundul blatului devine partea superioara a tortului, asigurandu-i acestuia maximul de planeitate.

Tortul se refrigereaza pentru cel putin 3 ore, pentru a permite gelatinei sa intareasca complet crema.

Inainte de servire se orneaza cu frisca, batuta impreuna cu 50g zahar pudra si cateva picaturi de esenta. Deasupra se presara nuca de cocos.

5 comentarii:

  1. frumos!!!!!!!!!!!!!specific tie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello it's me, I am also visiting this web site daily, this website is actually nice and the users are truly sharing pleasant thoughts.

    My web blog; personal loans
    my web page: personal loans

    RăspundețiȘtergere
  3. Thanκs for finally writing about > "Tort cu rom si lapte din nuca de cocos" < Loved it!

    My blog post; peгsonаl loanѕ

    RăspundețiȘtergere
  4. My brοther reсоmmended I might like this web site.

    He was оnсе totallу right.
    Thіs post аctuаlly madе mу ԁay.

    Yоu сan not believe just hoω а lot timе I hаd spent for this info!
    Thanks!

    Also visit my ωebѕitе: payday loans

    RăspundețiȘtergere