Pagini

luni, 25 februarie 2013

Paine cu smantana

In casa noastra dulciurile nu sunt o necesitate permanenta, dar painea se cere pregatita cu o frecventa crescuta; prin urmare daca dulciuri nu prea mai fac, cel putin nu din cele neprezentate pe blog, macar in domeniul painii sunt libera sa imi sadisfac nevoia de a experimenta. Ca de obicei, decizia e luata consultand camara sau frigiderul, ingredientul principal de astazi fiind dictat de o galeata mare cu smantana, luata pe cand nu aveam nevoie decat de un paharel :) Astfel, surplusul si-a gasit foarte bine locul intr-o paine extrem de pufoasa si aromata, care daca ar fi fost mai dulce ar fi putut fi confundata cu o prajitura.





INGREDIENTE pentru 1 roata mare:
1 plic drojdie uscata
60ml apa calduta
40g zahar
460g smantana (eu am folosit 20%)
1 1/2 lingurita sare
1/4 lingurita bicarbonat
600g faina tip 000

PREPARARE:
Zaharul se dizolva in apa calduta, peste care se presara drojdia si se lasa deoparte 5 minute. Cand timpul a trecut si drojdia a inceput sa spumeze, se dizolva in apa si se toarna peste faina, smantana, sare si bicarbonat.
Se framanta un aluat elastic, ce apoi se asaza intr-un castron uns cu ulei. Bila de aluat se intoarce in aluat, ungandu-se astfel cu ulei pe ambele parti.

Se lasa la crescut acoperita, intr-un loc calduros, timp de 90 minute.



Cand si-a marit volumul de doua ori, aluatul se transfera pe masa si se formeaza intr-o bila, care apoi se asaza in tava mare a cuptorului, pe hartie de copt.

Se acopera cu un prosop si se mai lasa la crescut 60-90 min.


Inainte de a se introduce in cuptorul preincalzit, painea se ciupeste din loc in loc,  cu o foarfeca, de jur imprejur si  de sus in jos.



Se coace 30 minute la foc mare, reducandu-l spre final daca painea incepe sa se coloreze prea tare in zona de contact cu tava.

Se lasa la racit (daca puteti), apoi se feliaza sau se pastreaza intr-un saculet de bumbac, strans la gura. Este minunata unsa cu unt sau cu smantana.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu