Pagini

joi, 23 iunie 2011

Tarta cu iaurt, miere si piure de fructe

Pentru micii mofturosi care nu accepta tartele cu bucatele de fructe, varianta cremoasa cu piure si iaurt a fost foarte bine primita.



INGREDIENTE ALUAT pentru 8 persoane:
250g faina 000
150g unt
1 ou
40g zahar

UMPLUTURA:
2 oua
150g miere
150g iaurt
200g piure de fructe (mere, pere, caise sau piersici)
2 linguri suc de lamaie
1/2 lingurita scortisoara

PREPARARE:
Aluatul se obtine amestecand si framantand rapid cu mana, intr-un castron larg faina, untul bucatele, oul si zaharul. Se refrigereaza timp de cel putin 30min, invelit in folie transparenta.

.

Pentru crema, se mixeaza galbenusurile impreuna cu iaurtul, mierea si scortisoara.
Piureul de fructe obtinut cu blenderul se siteaza pentru a indeparta surplusul de suc si se amesteca impreuna cu sucul de lamaie. Se toarna peste compozitia cu miere si se amesteca.
Daca amestecul rezultat este prea lichid, se adauga 30g faina cernuta.
Albusurile se bat spuma tare impreuna cu un praf de sare si se inglobeaza cu grija in compozitia obtinuta anterior, utilizand o spatula.


Aluatul refrigerat se imparte in doua parti aproximativ egale, din care o foaie va acoperi fundul formei de tarta, unsa si tapetata (unt si faina). Modul de lucru va fi cel de AICI.


Umplutura se niveleaza peste foaie, avand grija sa ramana 1/2cm deasupra limitei de sus a tavii.
Aluatul ramas se intinde in foaie cat mai rotunda si, cu ajutorul sucitorului, se transfera deasupra umpluturii.
Cu ajutorul degetelor se vor presa pe margine cele doua foi, astfel incat sa se lipeasca foarte bine. In caz contrar, la copt, umplutura va da pe afara.
Daca au ramas resturi de aluat, se unge cu apa sau unt moale marginea tartei si se lipesc fasiute de aluat.


Tarta se coace timp de 50min in cuptorul preincalzit, la temperatura medie (180C). Datorita acumularii de caldura si abur in interior, foaia de deasupra se va umfla/ridica la copt, despartirea de umplutura umeda facand-o sa se coaca adecvat. Pentru a permite acest lucru, cuptorul nu se va deschide in primele 30min.

Cand este gata, tarta se lasa sa se raceasca. Daca s-au produs fisuri in "coaja" de deasupra, aceasta va cadea peste umplutura.


Se taie felii si se serveste presarata cu zahar pudra, scortisoara sau nucsoara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu